محمدرضا بختیاری زاده؛ محمد مرادی شهربابک
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
هدف تحقیق حاضر برآورد پارامترهای منحنی شیردهی توسط تابع گامای ناقص و ارزیابی ژنتیکی این پارامترها و در نهایت تعیین رابطه ژنتیکی و فنوتیپی آنها با صفات پستانی در جمعیت گاوهای هلشتاین ایران بود. دو سری داده شامل 117583 رکورد، برای ارزیابی ژنتیکی پارامترهای منحنی شیردهی و7351 رکورد (به علت کم بودن رکوردهای صفات پستان برای تعیین رابطه ژنتیکی ...
بیشتر
هدف تحقیق حاضر برآورد پارامترهای منحنی شیردهی توسط تابع گامای ناقص و ارزیابی ژنتیکی این پارامترها و در نهایت تعیین رابطه ژنتیکی و فنوتیپی آنها با صفات پستانی در جمعیت گاوهای هلشتاین ایران بود. دو سری داده شامل 117583 رکورد، برای ارزیابی ژنتیکی پارامترهای منحنی شیردهی و7351 رکورد (به علت کم بودن رکوردهای صفات پستان برای تعیین رابطه ژنتیکی بین پارامترهای منحنی شیردهی و صفات پستانی) مربوط به زایش اول گاوها و توزیع شده در19303 و 1148 گله- سال- فصل زایش استفاده گردید. برآورد پارامترهای ژنتیکی با استفاده از نرمافزار ASREML محاسبه گردید. وراثتپذیری برای پارامترهای منحنی شیردهی در محدوده 02/0 (میزان تولید اولیه و شیب افزایشی منحنی شیردهی) تا 22/0 (اوج تولید) و برای صفات پستانی تیپ از 11/0 (اتصال جلویی پستان) تا 21/0 (استقرار کارتیههای عقب) متغیر بود. همبستگی ژنتیکی بین پارامترهای منحنی شیردهی در محدوده 99/0 (بین تداوم شیردهی و زمان تا رسیدن به اوج) تا 64/0- (بین میزان تولید اولیه و شیب افزایشی منحی شیردهی) و برای صفات پستانی تیپ در محدوده 54/0 (بین استقرار کارتیههای عقب و میزان تولید اولیه، عرض پستان و اوج تولید) تا 54/0- (بین استقرار کارتیههای عقب و شیب افزایشی منحی شیردهی) برآورد شد. با توجه به روابط ژنتیکی بدست آمده بین پارامترهای منحنی شیردهی و صفات پستانی تیپ، صفت عرض پستان میتواند درانتخاب غیرمستقیم برای پارامترهای منحنی شیردهی استفاده شود. با توجه به همبستگیهای ژنتیکی بدست آمده بین این صفت و صفات پستانی تیپ، هر چه گاوها دارای پستانهای عریضتری باشند کل تولید 305 روز و اوج تولید گاوها بیشتر شده و گاوها دارای تداوم تولید بیشتری خواهند بود.
مجتبی زاغری؛ ساره بوربور؛ منصور رضائی؛ اسدالله تیموری یانسری؛ محمد ریاحی
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی اثر محاسبه مواد مغذی معادل آنزیم فیتاز در تنظیم جیره جوجههای گوشتی و تاثیر آن بر عملکرد و هزینه تولید بود. در این آزمایش تعداد 640 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308، تا سن 49 روزگی بر روی بستر پرورش یافتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (2×4) با چهار نوع جیره و دو جنس در چهار تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار ...
بیشتر
هدف از این پژوهش بررسی اثر محاسبه مواد مغذی معادل آنزیم فیتاز در تنظیم جیره جوجههای گوشتی و تاثیر آن بر عملکرد و هزینه تولید بود. در این آزمایش تعداد 640 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308، تا سن 49 روزگی بر روی بستر پرورش یافتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (2×4) با چهار نوع جیره و دو جنس در چهار تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی بر پایه ذرت و سویا و از نظر میزان انرژی و پروتئین کاملاً یکسان در نظر گرفته شدند. جیرههای آزمایشی شامل:
1) جیره شاهد فاقد آنزیم؛ 2) جیره شاهد + 500 واحد آنزیم فیتاز در هر کیلوگرم جیره؛
3) جیره حاوی 500 واحد آنزیم فیتاز که 50 درصد مواد مغذی معادل آنزیم در تنظیم جیره محاسبه شده بود؛ 4) جیره حاوی 500 واحد آنزیم فیتاز که100 درصد مواد مغذی معادل آنزیم در تنظیم جیره محاسبه شده بود. افزایش وزن بدن، میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد (10-29 روزگی)، دوره پایانی (49-29 روزگی) و در کل دوره (10-49 روزگی) به طور جداگانه اندازهگیری شد. در پایان آزمایش درصد اجزاء لاشه، درصد خاکستر استخوان انگشت پا، درصد کلسیم و فسفر موجود در خاکستر استخوان و همچنین غلظت فسفر موجود در سرم خون اندازهگیری شد. در مقایسه صفات وزن بدن در پایان دوره، ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد و پایانی، درصد لاشه و اجزاء آن (درصد سینه، درصد ران و درصد چربی حفره بطنی) و همچنین غلظت فسفر در سرم خون تفاوتی بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (05/0(P>، اما در مورد درصد خاکستر و درصد کلسیم و فسفر خاکستر استخوان انگشت پا اختلاف معنیداری بین میانگین تیمارهای مختلف مشاهده شد (05/0(P و با افزودن آنزیم به جیره هزینه خوراک جهت تولید هر کیلوگرم وزن زنده کاهش یافت، لذا چنین استنتاج میشود که افزودن آنزیم فیتاز در جیره موجب بهبود عملکرد و تصحیح مواد مغذی معادل آن در تنظیم جیره نیز موجب عدم تفاوت عملکرد با گروه کنترل و کاهش هزینههای تولید خواهد شد.
محسن سمیعی زفرقندی؛ تقی قورچی؛ مجتبی آهنی آذری
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
این آزمایش بهمنظور تعیین اثرات فرآوری شیمیایی بر ناپدیدشدن شکمبهای مادهخشک، نشاسته و بخشهای کربوهیدرات سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل (CNCPS) دو رقم جو معمولی و بدونپوشینه انجام شد. برای عملآوری دانه جو از سود، فرمالدئید و اوره، بهترتیب بهمقدار 35، 4 و 35 گرم در کیلوگرم مادهخشک استفاده شد. سه راس قوچ بالغ نژاد زل مجهز ...
بیشتر
این آزمایش بهمنظور تعیین اثرات فرآوری شیمیایی بر ناپدیدشدن شکمبهای مادهخشک، نشاسته و بخشهای کربوهیدرات سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل (CNCPS) دو رقم جو معمولی و بدونپوشینه انجام شد. برای عملآوری دانه جو از سود، فرمالدئید و اوره، بهترتیب بهمقدار 35، 4 و 35 گرم در کیلوگرم مادهخشک استفاده شد. سه راس قوچ بالغ نژاد زل مجهز به کانولای شکمبهای که با 2/0±1 کیلوگرم مادهخشک در سطح نگهداری با 50% یونجه خشک و 50% جو کامل در دو وعده صبح و عصر تغذیه میشدند، برای محاسبه درصد ناپدیدشدن شکمبهای مادهخشک و نشاسته استفاده شد. زمانهای انکوباسیون شکمبهای کیسههای نایلونی به ترتیب صفر، 2، 4، 6، 8، 12، 24 و 48 ساعت بود. برای محاسبه بخشهای کربوهیدرات CNCPS فراسنجههای آن اندازهگیری شدند. یافتههای بخش ناپدیدشدن شکمبهای این پژوهش نشان داد که عملآوری با سود و فرمالدئید، اثر محافظتی مناسبتری بر تجزیه شکمبهای مادهخشک و نشاسته داشته و درنتیجه اختلاف معنیداری نسبت به عملآوری با اوره و بدون عملآوری داشته است (05/0>P). همچنین ناپدیدشدن نشاسته رقم معمولی کمتر از رقم بدونپوشینه بود (05/0>P). درصد بخشهای مختلف کربوهیدرات CNCPS جو نیز تحت تأثیر فرآوری شیمیایی قرار گرفت. هر سه عملآوری نسبت به شاهد (بدون عملآوری) در کاهش بخشهایی که با سرعت بالایی تجزیه میشوند (A و B1) مؤثر بودند (05/0>P). بخش C یا NDF غیرقابلدسترس در جو معمولی بدون عملآوری، بیشترین مقدار (00/1 درصد) بود و با جو معمولی با عملآوری فرمالدئید و اوره، تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). بنابراین نتایج ناپدیدشدن شکمبهای این پژوهش نشاندهنده اثرات مناسبتر عملآوری با سود و فرمالدئید در انتقال جایگاه هضم نسبت به عملآوری با اوره و بدون عملآوری بودند اما درصد بخشهای مختلف کربوهیدرات CNCPS، تحت تأثیر فرآوری تفاوت چندانی را نشان نداند.
هادی فگاری نوبیجاری؛ حمید امانلو؛ مهدی دهقان بنادکی؛ سید حسین حسینی سابقی؛ خسرو قزوینیان
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
در این پژوهش 318 رأس گوسالههای نر نژاد هلشتاین با میانگین وزن 5/17±375 کیلوگرم در یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، متشکل از 1: جیره پایه، 2: جیره پایه + مس (30 میلیگرم در هر کیلوگرم ماده خشک خوراک)، 3: جیره پایه+روی (150 میلیگرم در هر کیلوگرم ماده خشک خوراک)، 4: جیره پایه + کلرتتراسایکلین (200 میلیگرم در روز به ازای هر رأس گوساله)، 5: جیره پایه ...
بیشتر
در این پژوهش 318 رأس گوسالههای نر نژاد هلشتاین با میانگین وزن 5/17±375 کیلوگرم در یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، متشکل از 1: جیره پایه، 2: جیره پایه + مس (30 میلیگرم در هر کیلوگرم ماده خشک خوراک)، 3: جیره پایه+روی (150 میلیگرم در هر کیلوگرم ماده خشک خوراک)، 4: جیره پایه + کلرتتراسایکلین (200 میلیگرم در روز به ازای هر رأس گوساله)، 5: جیره پایه + مس + کلرتتراسایکلین و 6: جیره پایه + روی + کلرتتراسایکلین در دزهای بیان شده، به مدت 56 روز به کار برده شدند. اثر تیمارهای آزمایشی بر غلظت فراسنجه های خونی، ضخامت چربی زیر پوستی در ناحیه های پشت و سرینی، سطح مقطع ماهیچه راسته و ارتفاع از بال استخوان خاصره بررسی شد. غلظت نیتروژن اورهای (001/0>p) و پروتئین تام پلاسما (001/0>p) بین تیمارها متفاوت بود. افزودن مس به جیره سبب افزایش سطح مقطع ماهیچه راسته شد اما افزودن روی آن را کاهش داد (001/0>p). بنابراین، کنترل سطح مس و روی، به جای بهره بردن از کلرتتراسایکلین، در جیره گوسالههای نر میتواند سبب افزایش سطح مقطع ماهیچه راسته و کاهش ضخامت چربی شود.
محمود حقیقیان رودسری؛ محمد روستایی علیمهر؛ سید مقداد طاهری تاری؛ سید عبدالحسین ابولقاسمی؛ سید علی اصغر سفیدگر
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
به منظور بررسی امکان استفاده از آنزیم فیتاز و مخمر ساکارومایسس سرویسیه در جیره غذایی بر پایه ذرت-کنجاله سویا با فسفر قابل دسترس متفاوت در جوجههای گوشتی آربور ایکرز، آزمایشی با 264 قطعه جوجه یک روزه با میانگین وزن 6/44 گرم و با استفاده از یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و در هر تکرار 11 قطعه جوجه یک روزه برای دورههای آغازین، رشد ...
بیشتر
به منظور بررسی امکان استفاده از آنزیم فیتاز و مخمر ساکارومایسس سرویسیه در جیره غذایی بر پایه ذرت-کنجاله سویا با فسفر قابل دسترس متفاوت در جوجههای گوشتی آربور ایکرز، آزمایشی با 264 قطعه جوجه یک روزه با میانگین وزن 6/44 گرم و با استفاده از یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و در هر تکرار 11 قطعه جوجه یک روزه برای دورههای آغازین، رشد و کل دوره انجام شد. جیرههای آزمایشی در دورههای مختلف پرورش به گونهای تهیه شدندکه از نظر انرژی و پروتئین یکسان ولی از نظر مقدار فسفر قابل دسترس متفاوت بودند بطوریکه جیره برپایه ذرت و سویا دارای مقدار فسفر توصیه شده NRC (شاهد) و جیرههای دیگر حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس کمتر از توصیه شده بودند و سایر مواد مغذی جیره براساس انرژی متعادل شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1T) جیره شاهد، 2T) جیره شاهد + 500 واحد فیتاز + 1/0 درصد مخمر، 3T) جیره شاهد حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس توصیه NRC، 4T) جیره شاهد حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس توصیه NRC + 1/0 درصد مخمر، 5T) جیره شاهد حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس توصیه NRC + 500 واحد فیتاز و 6T) جیره شاهد حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس توصیه NRC + 500 واحد فیتاز + 1/0 درصد مخمر بود. موارد اندازه گیری شامل عملکرد (مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک)، کلسیم و فسفر خون بوده است. نتایج نشان داده است که تنها کاهش 50 درصدی فسفر قابل دسترس در جیره شاهد بدون آنزیم (3T) موجب کاهش معنیدار در مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن روزانه نسبت به جیره شاهد همراه و بدون آنزیم و مخمر شده است (05/0>P). بهترین ضریب تبدیل (93/1) در تیمار شاهد (1T) بدست آمد و استفاده از آنزیم فیتاز و مخمر در جیره شاهد (2T) و شاهد حاوی 50 درصد فسفر (3T) موجب بهبود ضریب تبدیل نشد. غلظت کلسیم خون در کلیه تیمارها مشابه بوده ولی غلظت فسفر خون در 21 و 42 روزگی در تیمارهای حاوی 50 درصد فسفر قابل دسترس (3T، 4T، 5T و 6T) به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد حاوی فیتاز و مخمر (2T)، کاهش یافت (05/0p
علیرضا صفامهر؛ محمدبهاءالدین شمس برهان؛ محمدحسین شهیر
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثرات افزودن مولتیآنزیم در جیرههای غذایی جوجههای گوشتی تغذیه شده بر پایه ذرتـ سویا با سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی (0، 2، 4، 6 و 8 درصد) و در دو سطح مولتی آنزیم (0، 40 گرم در صد کیلوگرم جیره) به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار برای هر تیمار (480 قطعه جوجهگوشتی سویه راس) به مدت 42 روز بر ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی اثرات افزودن مولتیآنزیم در جیرههای غذایی جوجههای گوشتی تغذیه شده بر پایه ذرتـ سویا با سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی (0، 2، 4، 6 و 8 درصد) و در دو سطح مولتی آنزیم (0، 40 گرم در صد کیلوگرم جیره) به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار برای هر تیمار (480 قطعه جوجهگوشتی سویه راس) به مدت 42 روز بر عملکرد و صفات لاشه انجام گردید. نتایج آزمایش نشان داد که در دوره آغازین سرعت رشد در جوجههای تغذیه شده با سطح 6 درصد تفاله گوجهفرنگی نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0P
عیسی دیرنده؛ حمید کهرام؛ احمد زارع شحنه
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
چرخه فحلی 10 راس گاو شیری با دو تزریق PGF2?به فاصله 11 روز همزمان شد سپس گاوها به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه شاهد (بدون تزریق GnRH)، گروه GnRH (تزریق GnRHدر روز 6 چرخه فحلی) و در گروه گاوهای با کیستهای تخمدانی، اولتراسونوگرافی روزانه برای حداقل 10 روز وجود کیست را در دامهای کیستی اثبات کرد سپس به این دامها GnRH تزریق شد. فعالیت تخمدانها ...
بیشتر
چرخه فحلی 10 راس گاو شیری با دو تزریق PGF2?به فاصله 11 روز همزمان شد سپس گاوها به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه شاهد (بدون تزریق GnRH)، گروه GnRH (تزریق GnRHدر روز 6 چرخه فحلی) و در گروه گاوهای با کیستهای تخمدانی، اولتراسونوگرافی روزانه برای حداقل 10 روز وجود کیست را در دامهای کیستی اثبات کرد سپس به این دامها GnRH تزریق شد. فعالیت تخمدانها به صورت روزانه و از چهار روز قبل از تزریق GnRH (روز صفر= روز تزریق GnRH) تا 4 روز بعد از تزریق GnRH بررسی شد. دادههای حاصل با استفاده از رویه GLM نرمافزار SAS آنالیز شدند. نتایج نشان داد که تعداد فولیکولهای 4 تا 6 میلیمتری در گروه شاهد تا روز دو تمایل به کاهش داشت ولی در دو گروه GnRH و کیست بعد از تزریق GnRH تعداد این کلاس فولیکولی تا روز دو افزایش نشان داد (05/0P
آزاده بوستان؛ محمد مرادی شهربابک؛ اردشیر نجاتی جوارمی
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
دراین مطالعه، رکوردهای تولید شیر روزانه سالهای 1385-1383 یک گاوداری در استان تهران مربوط به 142 گاو در دوره شیردهی اول و140 گاو در دوره شیردهی دوم، مورد استفاده قرار گرفت. در این گاوداری تولید واقعی هر گاو در هر روز و متعاقبا تولید واقعی هر دام در هر بخش دوره شیردهی موجود بود و مقایسه توابع با معیاری جدید (مربعات خطای برآورد سطح زیر منحنی) ...
بیشتر
دراین مطالعه، رکوردهای تولید شیر روزانه سالهای 1385-1383 یک گاوداری در استان تهران مربوط به 142 گاو در دوره شیردهی اول و140 گاو در دوره شیردهی دوم، مورد استفاده قرار گرفت. در این گاوداری تولید واقعی هر گاو در هر روز و متعاقبا تولید واقعی هر دام در هر بخش دوره شیردهی موجود بود و مقایسه توابع با معیاری جدید (مربعات خطای برآورد سطح زیر منحنی) امکانپذیر بود. در این تحقیق 5 تابع گامای ناقص، رگرسیون چندجملهای، چندجملهای معکوس، ولمینک و لگاریتمی مختلط در ماههای مختلف دوره شیردهی و این 5 تابع با تابع لژاندر مرتبه سوم، برای کل دوره شیردهی(305 روز) مورد مقایسه قرار گرفتند. رتبه توابع و معنیدار بودن تفاوت رتبهها برای کم بودن مربعات خطا توسط آزمون کواد مشخص شد. در دوره شیردهی اول، تابع گامای ناقص در ماههای 1، 2، 4، 5، 8 و 9، تابع رگرسیون چندجملهای در ماههای 3 و 6، تابع لگاریتمی مختلط در ماه 7 و تابع ولمینک در ماه 10 رتبه اول را در برآورد سطح زیر منحنی داشت. در دوره شیردهی دوم، تابع گامای ناقص در ماههای 1، 4، 5، 6 و 9، تابع لگاریتمی مختلط در ماههای 7 و 8، تابع ولمینک در ماههای 3 و 10و تابع رگرسیون چندجملهای در ماه 2 رتبه اول را در برآورد سطح زیر منحنی داشت. برای کل دوره شیردهی تابع گامای ناقص در برآورد سطح زیر منحنی رتبه اول را در هر دو دوره شیردهی داشت. البته از بین توابع به کار رفته در این تحقیق، در دوره شیردهی اول تفاوت تابع گامای ناقص با توابع رگرسیون چندجملهای و لژاندر مرتبه سوم و در دوره شیردهی دوم تفاوت این تابع با تابع رگرسیون چندجملهای معنیدار بود.
زهرا قارون؛ حسین شعبانعلی فمی؛ خلیل کلانتری
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
هدف این تحقیق توصیفی - پیمایشی، تحلیل زمینههای بهکارگیری فناوری اطلاعات در مدیریت گاوداریهای صنعتی شیری بود. جامعه آماری تحقیق شامل 284 واحد گاوداری صنعتی شیری در غرب استان تهران بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 82 واحد گاوداری بهعنوان نمونه تعیین گردیدند که در نهایت حجم نمونه به منظور افزایش دقت مطالعه به 103 واحد افزایش ...
بیشتر
هدف این تحقیق توصیفی - پیمایشی، تحلیل زمینههای بهکارگیری فناوری اطلاعات در مدیریت گاوداریهای صنعتی شیری بود. جامعه آماری تحقیق شامل 284 واحد گاوداری صنعتی شیری در غرب استان تهران بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 82 واحد گاوداری بهعنوان نمونه تعیین گردیدند که در نهایت حجم نمونه به منظور افزایش دقت مطالعه به 103 واحد افزایش پیدا کرد. نمونه مورد مطالعه، بهروش طبقهای با انتساب متناسب از میان گاوداریهای صنعتی شیری در غرب استان تهران (شهرستانهای کرج، شهریار، ساوجبلاغ و نظرآباد) تعیین گردید. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران و متخصصان مربوطه تأیید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخشهای مختلف، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (94/0 تا 97/0) که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS:win تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که سه عامل مدیریت تولید شیر، اطلاع یابی و انجام امور اداری از طریق اینترنت و خرید اینترنتی در مجموع 25/69 درصد واریانس بهکارگیری فناوری اطلاعات در مدیریت گاوداریهای صنعتی شیری را تبیین نمودند.
لطف¬اله برنایی؛ عبدالحسین سمیع؛ حمیدرضا رحمانی؛ جواد پوررضا
دوره 41، شماره 1 ، خرداد 1389
چکیده
این آزمایش به منظور مشخص کردن اثرات سطوح مختلف آنیون-کاتیون (367،317،267،217،167،117،67 و 417 میلیاکیوالان در کیلوگرم آب و غذا) بر کیفیت پوسته و عملکرد در مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی دورهای (دمای 19 تا 36 درجه سانتیگراد) انجام شد. 160 قطعه مرغ لگهورن سفید (سویههای لاین 36-w) در سن 63 هفتگی به مدت 2 ماه در معرض 8 جیره (که تنها از لحاظ سطوح ...
بیشتر
این آزمایش به منظور مشخص کردن اثرات سطوح مختلف آنیون-کاتیون (367،317،267،217،167،117،67 و 417 میلیاکیوالان در کیلوگرم آب و غذا) بر کیفیت پوسته و عملکرد در مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی دورهای (دمای 19 تا 36 درجه سانتیگراد) انجام شد. 160 قطعه مرغ لگهورن سفید (سویههای لاین 36-w) در سن 63 هفتگی به مدت 2 ماه در معرض 8 جیره (که تنها از لحاظ سطوح آنیون- کاتیون متفاوت بودند) قرار گرفتند. تغییر سطوح آنیون-کاتیون Na+ + k+ - Cl - جیره پایه بوسیله کلرید کلسیم و بیکربنات سدیم انجام شد. این آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار انجام شد. در هر قفس که یک تکرار بود، 5 قطعه مرغ وجود داشت. اثر تیمارهای آزمایشی بر صفات تولیدی (وزن تخممرغ، تولید تخممرغ، ضریب تبدیل خوراک و بازده تخممرغ) معنیدار (05/0>p) بود. سطح 217 میلیاکی والان که با افزودن 42/0 درصد بیکربنات سدیم به جیره پایه (167 میلیاکیوالان در کیلوگرم) به وجود آمده بود، سبب بهبود در تمام سطوح تولیدی به غیر از مصرف خوراک شد. اثر دورههای آزمایشی (15روز یکبار) بر صفات تولیدی معنیدار (05/0>p) بود. اثر تیمارهای آزمایشی بر صفات کیفی پوسته (مقاومت پوسته، ضخامت پوسته و درصد پوسته) و واحد هاو معنیدار نبود. اثر دورههای آزمایشی بر صفات کیفی معنیدار (05/0>p) بود، اما بر واحد هاو اثری نداشت.