محمدرضا عطاری؛ حسین مرادی شهربابک؛ غلامعلی نهضتی؛ محمد حسین بنابازی؛ محمدرضا هاشمی
چکیده
این پژوهش با هدف مطالعه پروفایل بیان ژن و تعیین ژنهای شاخص در تمایز و تکامل ملکه، نر و کارگر با مقایسه تفریقی آنها در سن 5 لاروی یا همان سن تمایز انجام شد. لذا ترانسکریپتوم (توالی کل mRNA) 15 نمونه از زنبور عسل نژاد ایتالیایی (A. m. ligustica) شامل 5 زنبور نر، 5 کارگر و 5 ملکه از طریق همردیفی و مکانیابی خوانشهای RNA-Seq بر روی ژنوم مرجع زنبور ...
بیشتر
این پژوهش با هدف مطالعه پروفایل بیان ژن و تعیین ژنهای شاخص در تمایز و تکامل ملکه، نر و کارگر با مقایسه تفریقی آنها در سن 5 لاروی یا همان سن تمایز انجام شد. لذا ترانسکریپتوم (توالی کل mRNA) 15 نمونه از زنبور عسل نژاد ایتالیایی (A. m. ligustica) شامل 5 زنبور نر، 5 کارگر و 5 ملکه از طریق همردیفی و مکانیابی خوانشهای RNA-Seq بر روی ژنوم مرجع زنبور عسل نسخه Amel_4.5 مرتب شد. سپس آنالیز بیان افتراقی ژن صورت گرفت و در نهایت 15962 ژن و 31297 ایزوفرم بر روی ترانسکریپتوم این نمونهها مشخص شد و نهایتاً 465 ژن با بیان متفاوت بین تیمارهای نر و ملکه، 495 ژن بین تیمارهای کارگر و ملکه و 764 ژن بین تیمارهای نر و کارگر بود (000005/0p<)، (0001/0p<) و بیشترین تفاوت بیان ژنی بین تیمارهای کارگر و نر، ژنهای GB45614 و GB42053 با لگاریتم 2 fold change بهترتیب با مقادیر 10- و 5/11 بهدست آمدند و در مقایسه تیمارهای نر و ملکه ژنهای GB45614 و GB48020 بهترتیب با مقادیر 7/11 و 8/11 و در مقایسه تیمارهای ملکه و کارگر ژنهای GB43508 و GB42053 بهترتیب با مقادیر 6/6 و 9- با بیشترین تفاوت بیان ژنی مشاهده شدند. آنالیز ماهیت ژن (GO) و مسیرهایی که در آنها درگیر هستند نشان داد، که بررسی دقیقی و جامعی بر روی تعداد زیادی از این ژنها انجام نشده است، ولی تعداد زیادی از این ژنهای شاخص در مقایسه تیمارهای: ملکه و نر مرتبط با اجزای ساختاری و جداییناپذیر غشا، پردازش متابولیکی کیتین، بازدارندههای تریپسین، فعالیت گیرنده گاسترین، باندشونده با هورمون جوانی، پاسخهای دفاعی نسبت به باکتریها، پروتئینهای کوتیکول شفیره هستند درصورتیکه در مقایسه ژنهای شاخص متمایز در تیمارهای ملکه و کارگر مرتبط با مسیرهای متابولیکی، متابولیسم داروها و سایر آنزیمها، متابولیسم لیپیدها، باندشونده با نوکلئیک اسید، انتقالدهنده کلسترول داخل سلولی، پردازشهای متابولیکی کیتین، بیوسنتز یوبیکینون و سایر ترپنوئید کینونها و ژنهای متمایز در مقایسه کارگر و نر مرتبط ا اجزای ساختاری و جداییناپذیری از غشای متابولیسم و انتقال آمینو اسیدها، باند شونده با یون کلسیم، باندشونده با فلز یون، انتقالدهنده کلسترول کیتین درون سلول، متابولیسم بودند.
زهرا گرزین؛ حسین مروج؛ غلامعلی نهضتی پاقلعه؛ لیلا تیریزی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی عصارۀ اندامهای هوایی گیاه سرخارگل در تغذیۀ زنبورعسل و تأثیر آن بر سامانة ایمنی از جمله سنجش شمار هموسیتها و آنزیم فنل اکسیداز بر پایۀ آزمایش صحرایی در بهار و تابستان 1393 به مدت چهار ماه انجام شد. شمار 28 کلنی همسانسازی شده بهطور تصادفی به چهار تیمار و هفت تکرار تقسیم شدند، تیمارها عبارت بودند از: ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی عصارۀ اندامهای هوایی گیاه سرخارگل در تغذیۀ زنبورعسل و تأثیر آن بر سامانة ایمنی از جمله سنجش شمار هموسیتها و آنزیم فنل اکسیداز بر پایۀ آزمایش صحرایی در بهار و تابستان 1393 به مدت چهار ماه انجام شد. شمار 28 کلنی همسانسازی شده بهطور تصادفی به چهار تیمار و هفت تکرار تقسیم شدند، تیمارها عبارت بودند از: 1- شربت شکر خالص بدون عصاره، 2- شربت شکر غنیشده با 10 سیسی عصاره، 3- شربت شکر غنیشده با 20 سیسی عصاره، 4- شربت شکر غنیشده با 30 سیسی عصاره. نتایج نشان داد آنزیم فنل اکسیداز در ایمنی کوتاهمدت و بلندمدت در زنبورهایی که شربت حاوی 30 سیسی عصاره را دریافت کردند بیشتر و در زنبورهایی که شربت شکر خالص دریافت کردند کمتر بود (05/0>p). در ایمنی کوتاهمدت، شمار هموسیتها در زنبورهایی که از شربت حاوی 20 سیسی عصاره استفاده کردند نسبت به دیگر گروهها بیشتر و در زنبورهایی که از شربت شکر خالص استفاده کردند کمتر بود (05/0>p). در ایمنی بلندمدت نیز شمار هموسیتها در زنبورهایی که شربت شکر با 30 سیسی عصاره را دریافت کردند بیشتر و آنهایی که شریت شکر خالص دریافت کردند کمتر بود (05/0>p). بر پایۀ نتایج بهدستآمده استفاده از این عصاره سمانة ایمنی زنبورعسل را بهبود میبخشد.
لعیا پورآزادی؛ غلامعلی نهضتی؛ فاطمه غازیانی؛ سعید عباسی
چکیده
بهمنظور تعیین میزان کمی و کیفی ترکیبهای شیمیایی و بررسی زمان مناسب برداشت برهموم این پژوهش روی کندوهای زنبورعسل مستقر در شهرستان کرج انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تیمار (زمان برداشت برهموم) و شش تکرار (کندو) انجام شد. پس از برداشت نمونهها، از آنها عصارة اتانولی تهیه و سپس با روشهای استاندارد ...
بیشتر
بهمنظور تعیین میزان کمی و کیفی ترکیبهای شیمیایی و بررسی زمان مناسب برداشت برهموم این پژوهش روی کندوهای زنبورعسل مستقر در شهرستان کرج انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تیمار (زمان برداشت برهموم) و شش تکرار (کندو) انجام شد. پس از برداشت نمونهها، از آنها عصارة اتانولی تهیه و سپس با روشهای استاندارد برای ارزیابی ترکیبها اقدام شد. برای اندازهگیری میزان فنل از روش فولین، برای اندازهگیری فلاونویید از روش آلومینیوم کلراید، برای اندازهگیری توان پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) از روش FRAP و برای اندازهگیری فعالیت پاداکسندگی از روش DPPH استفاده شد. دادههای گردآوریشده با نرمافزار SAS و با رویة glm تجزیهوتحلیل شد. بر پایة نتایج بهدستآمده، برهموم برداشتشده از کندوها در مردادماه با میزان فنل 70/216 میلیگرم بر گرم و فلاونویید 69/61 میلیگرم بر گرم، توان پاداکسندة μmol27/3305 و درصد فعالیت پاداکسندگی 42/52 درصد، نسبت به برهموم برداشتشده در ماههای خرداد و تیر کیفیت بالاتر و تفاوت معنیداری داشته است.
فاطمه دادخواه؛ غلامعلی نهضتی؛ مهدی ژندی؛ مجتبی اماموردی
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، گردآوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیقکننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیقکنندۀ مختلف که رقیقکنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخممرغ (TEY)، رقیقکنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و ...
بیشتر
هدف از انجام این پژوهش، گردآوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیقکننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیقکنندۀ مختلف که رقیقکنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخممرغ (TEY)، رقیقکنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیقکنندۀ سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونهها رقیق و بهتدریج تا دمای 5 درجۀ سلسیوس سرد و بیدرنگ درون پایوت کشیده و منجمد شد. دادهها با استفاده از رویۀ GENMODنرمافزار SAS تجزیه و نتایج بهصورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیقکنندههای TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) بهطور معنیداری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سردسازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) بهطور معنیداری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) بهطور معنیداری بالاتر از دو رقیقکننده بر پایۀ لستین سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج بهدستآمده به نظر میرسد ذخیرهسازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیقکنندۀ زردۀ تخممرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفادۀ تلقیح مصنوعی ملکۀ زنبورعسل برای تسریع برنامههای اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود.
عباس رضایی؛ غلامعلی نهضتی پاقلعه؛ محمد مرادی شهربابک؛ مهدی گنج خانلو
چکیده
این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیرات تغذیهای مواد خوراکی تخمیرشده به عنوان جانشین گرده، با استفاده ازجیرههای غذایی مختلف و در قالب طرح کاملاً تصادفی در 6 تیمار با 7 تکرار وبه مدت 50 روز در صحرا روی زنبورعسل (Apis mellifera) در منطقۀ کرج انجام گرفت. کلنیها از نظر عسل، جمعیت و ملکۀ خواهری همسن یکسانسازی شدند. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: ...
بیشتر
این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیرات تغذیهای مواد خوراکی تخمیرشده به عنوان جانشین گرده، با استفاده ازجیرههای غذایی مختلف و در قالب طرح کاملاً تصادفی در 6 تیمار با 7 تکرار وبه مدت 50 روز در صحرا روی زنبورعسل (Apis mellifera) در منطقۀ کرج انجام گرفت. کلنیها از نظر عسل، جمعیت و ملکۀ خواهری همسن یکسانسازی شدند. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: 1. گلوتن ذرت تخمیرشده، 2. گلوتن ذرت معمولی، 3. سویای تخمیرشده، 4. سویای معمولی، 5. گردۀ مخلوط، 6. شربتشکر 50درصد قند (بدون پروتئین)؛ البته تیمارهای گرده و شربتشکر بهعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. مواد استفادهشده در جیرهها شامل گلوتن ذرت، سویا، روغن سویا، شکر و عسل است. تمام جیرهها در سطح 4000 کیلوکالری انرژی و 20 درصد پروتئین موازنه شدند. نتایج از وجود اختلاف معنادار در مقدار خوراک مصرفی حاکی بود (05/0P<) و به ترتیب تیمارهای گلوتن تخمیرشده، گرده، سویای تخمیرشده، گلوتن ذرت معمولی و سویای معمولی بیشترین تا کمترین مصرف خوراک را بهصورت میانگین در کل آزمایش داشتند. در مقایسۀ میانگین پرورش نوزاد نیز بین تیمارها اختلاف معناداری مشاهده شد (05/0P<). تیمار گلوتن تخمیری و سویای معمولی بهترتیب بیشترین و کمترین پرورش نوزاد را داشتند. در مقایسۀ میانگین پروتئین بدن و رشد جمعیت بین تیمارها هیچ اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0P>). نتایج این پژوهش حاکی است که تخمیرکردن منابع پروتئینی بر افزایش مصرف غذا و پرورش نوزادان تأثیرات مثبت دارد.
اردشیر احمدی؛ غلامعلی نهضتی؛ محمد امیری زندی؛ سعید عباسی
چکیده
نقش ویتامینها در تغذیۀ زنبور عسل بهویژه در مواقعی که تغذیۀ کمکی با شکر یا جایگزینهای گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. به همین منظور تأثیرات سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر مورد پژوهش قرار گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفادهشده ازنظر جمعیت (5 قاب) و ملکۀ همسن، یکسانسازی شدند و همراه ...
بیشتر
نقش ویتامینها در تغذیۀ زنبور عسل بهویژه در مواقعی که تغذیۀ کمکی با شکر یا جایگزینهای گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. به همین منظور تأثیرات سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر مورد پژوهش قرار گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفادهشده ازنظر جمعیت (5 قاب) و ملکۀ همسن، یکسانسازی شدند و همراه با شربت شکر(1:1) در سه سطح 2000، 4000، و 6000 میلیگرم ویتامین C در هر کیلوگرم شربت و گروه شاهد که فقط شربت شکر مصرف میکردند، مقایسه شدند. عملیات صحرایی در مدت 60 روز از دهم اردیبهشتماه تا دهم تیرماه (45 روز تغذیه با شربت ویتامینه و 15 روز بعد از مصرف ) انجام گرفت. میزان تخمگذاری ملکه با استفاده از کادر تقسیمشده به مربعهایی با ابعاد 5×5 سانتیمتر و پروتئین بدن براساس درصد وزن بدن اندازهگیری شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بین تیمارها ازنظر میزان تخمگذاری تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0p<). بیشترین میزان تخمگذاری ملکه مربوط به تیمار 2000 میلیگرم در کیلوگرم شربت (9049 سانتیمتر مربع) بود و کمترین میزان تخمگذاری را تیمار شاهد (4848 سانتیمتر مربع) داشت. بررسی میانگین درصد پروتئین بدن زنبوران کارگر تغذیهشده با سطوح گوناگون ویتامین C نشان داد که تیمارها با یکدیگر تفاوت معنیداری داشتند (05/0p<). بالاترین درصد پروتئین بدن در تیمار 2000 میلیگرم ویتامین C در کیلوگرم شربت (45/57 درصد ) بود و کمترین میزان را تیمار 4000 میلیگرم ویتامین در کیلوگرم شربت (50/47 درصد ) داشت.
با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان گفت افزودن 2000 میلیگرم ویتامینC در کیلوگرم به تغذیۀ بهاره (شربت 50 درصد شکر) سبب افزایش تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر میگردد.