ارزیابی کمی و کیفی ترکیب‌های فنلی و فعالیت پاداکسندگی بره‌موم شهرستان کرج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

به‌منظور تعیین میزان کمی و کیفی ترکیب‌های شیمیایی و بررسی زمان مناسب برداشت بره‌موم این پژوهش روی کندوهای زنبورعسل مستقر در شهرستان کرج انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تیمار (زمان برداشت بره‌موم) و شش تکرار (کندو) انجام شد. پس از برداشت نمونه‌ها، از آن‌ها عصارة اتانولی تهیه و سپس با روش‌های استاندارد برای ارزیابی ترکیب‌ها اقدام شد. برای اندازه‌گیری میزان فنل از روش فولین، برای اندازه‌گیری فلاونویید از روش آلومینیوم کلراید، برای اندازه‌گیری توان پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) از روش FRAP و برای اندازه‌گیری فعالیت پاداکسندگی از روش DPPH استفاده شد. داده‌های گرد‌آوری‌شده با نرم‌افزار SAS و با رویة glm تجزیه‌وتحلیل شد. بر پایة نتایج به‌دست‌آمده، بره‌موم برداشت‌شده از کندوها در مردادماه با میزان فنل 70/216 میلی‌گرم بر گرم و فلاونویید 69/61 میلی‌گرم بر گرم، توان پاداکسندة μmol27/3305 و درصد فعالیت پاداکسندگی 42/52 درصد، نسبت به بره‌موم برداشت‌شده در ماه‌های خرداد و تیر کیفیت بالاتر و تفاوت معنی‌داری داشته است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation the quality and quantity of phenolic compound and antioxidant activity of propolis in the vicinity of Karaj

نویسندگان [English]

  • Laya Pourazadi 1
  • Gholam Ali Nehzati 2
  • Fatemeh Ghaziani 2
  • Saeed Abbasai 1
1 Former M.Sc. Student, Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to determine the quality and quantity of chemical compounds and the proper harvesting time of propolis form honey bee hives in Karaj. A completely randomized design with three treatments (propolis harvesting time) and six replicated (hives) were used. Propolis samples were collected from hives in June, July and August. Ethanol extract was prepared from samples and standard methods were used for evaluation. Methods of pholin, FRAP, and Alominium chloride were used to measure phenol level, felavenoide, and antioxidant patency respectively. The results showed that amount of phenol, felavenoide and antioxidant potency were 216.7 mg/gr, 61.69 mg/gr, and 3305.27 ‌μmol respectively and antioxidant activity was 52.42%. these amounts were higher than the qualities of samples harvested in June and July.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Active Ingredients
  • honey bee
  • propolis
  • quality
  1. Afrouzan, H., Tahmasebi, Gh., Bankova, V. & Bigdeli, M. (2007). Comparison of quantity and quality of propolis produced by gymnosperms and angiosperms plants in northeast of Tehran, Iran. Journal of the Pajouhesh & Sazandegi, 77, 156-162. (in Farsi)
  2. Bankova, V. (2005). Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of ethnopharmacology 100, 114-117.
  3. Banskota, A. H., Tezuka, Y., Adnyana, I. K., Midorikawa, K., Matsushige, K., Message, D., ... & Kadota, S. (2000). Cytotoxic, hepatoprotective and free radical scavenging effects of propolis from Brazil, Peru, the Netherlands and China. Journal of Ethnopharmacology, 72(1), 239-246.‏
  4. Benzie, I. F. & Strain, J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Journal of the Analytical Biochemistry 239, 70-766.
  5. Bonvehí, J. S. & Coll, F. V. (2000). Study on propolis quality from China and Uruguay. Zeitschrift für Naturforschung c, 55(9-10), 778-784.‏
  6. Bonvehí, J. S. & Gutiérrez, A. L. (2011). Antioxidant activity and total phenolics of propolis from the Basque Country (Northeastern Spain). Journal of the American Oil Chemists' Society, 88, 1387-1395.
  7. Burdock, G. A. (1998). Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis). Journal of Food and Chemical toxicology, 36(4), 347-363.
  8. Castaldo, S. & Francesco, C. (2002). Propolis, an old remedy used in modern medicine. Fitoterapia, 73, S1-S6.
  9. Chang, C.-C., Yang, M. H., Wen, H. M. & Chern, J. C. (2002). Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 10, 178-182.
  10. Cottica, S. M., Sabik, H., Antoine, C., Fortin, J., Graveline, N., Visentainer, J. V. & Britten, M. (2014). Characterization of Canadian propolis fractions obtained from two-step sequential extraction. LWT- Journal of the Food Science and Technology, 60(1), 609-614.
  11. Cottica, S. M., Sawaya, A. C., Eberlin, M. N., Franco, S. L., Zeoula, L. M. & Visentainer, J. V. (2011). Antioxidant activity and composition of propolis obtained by different methods of extraction. Journal of the Brazilian Chemical Society, 22, 929-935.
  12. Croci, Anda Natanela, et al. (2009). HPLC evaluation of phenolic and polyphenolic acids from propolis. Journal of the Farmacia, 57(1), 52-57.
  13. Chung, Y. C., Chien, C. T., Tang, K. Y. & Chou, S. T. (2006). Antioxidative and mutagenic properties of Zanthoxylum ailanthoides Sieb & zucc. Journal of the Food Chemistry, 97(3), 418-425.
  14. Falcão, S. I., Freire, C. & Vilas-Boas, M. (2013). A proposal for physicochemical standards and antioxidant activity of Portuguese propolis. Journal of the American Oil Chemists' Society, 90, 1729-1741.
  15. Hinneburg, I., Damien Dorman, H. J. & Hiltunen, R. (2006). Antioxidant activities of selected culinary herbs and spices. Journal of the Food Chemistry, 97, 122-129.
  16. Popeskovic, D., et al. (1980). The antioxidative properties of propolis and some of its components. Journal of the Acta Veterinaria, 30(3/4), 133-136.
  17. Krell, R. (1996). Value-added products from beekeeping, Food & Agriculture Org
  18. Kumaran, A. & Karunakaran, R. J. (2006). Antioxidant and free radical scavenging activity of an aqueous extract of Coleus aromaticus. Journal of the Food Chemistry, 97, 109-114.
  19. Mohammadzadeh, S., Sharriatpanahi, M., Hamedi, M., Amanzadeh, Y., Sadat Ebrahimi, S. E. & Ostad, S. N. (2007). Antioxidant power of Iranian propolis extract. Journal of the Food Chemistry, 103, 729-733. (in Farsi)
  20. Nagai, T., Inoue, R., Inoue, H. & Suzuki, N. (2003). Preparation and antioxidant properties of water extract of propolis. Journal of the Food Chemistry, 80, 29-33.
  21. Rice Evans, C. (2004). Flavonoids and isoflavones (absorption, metabolism and bioactivity). Journal of the Free Radical Biology and Medicine, 36, 827-8.
  22. Stan, L., Mărghitaş, L. A. & Dezmirean, D. (2011). Quality criteria for propolis standardization. Journal of the Animal Science and Biotechnologies, 44, 137-140.
  23. Yarahmadi, S., Aliakbar, A. & Hosseinpour, R. (2008). Flavonoids Composition in Propolis of Citrus, Forest Trees and Pines in Guilan Province.  Journal of Agricultural science (University of Tabriz), 18(1), 195-203. (in Farsi)