8954856055505db

ارزیابی رقیق کننده های مختلف دست ساز منی برای بهبود کیفیت اسپرم زنبورعسل پس از انجماد

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

2 استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

3 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، گرد‌آوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیق­کننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیق‌‌کنندۀ مختلف که رقیق­کنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخم‌مرغ (TEY)، رقیق‌‌کنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیق‌‌کنندۀ سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونه­ها رقیق و به‌تدریج تا دمای 5 درجۀ سلسیوس سرد و بی‌درنگ درون پایوت­ کشیده و منجمد شد. داده­ها با استفاده از رویۀ  GENMODنرم‌افزار SAS تجزیه و نتایج به‌صورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیق‌‌کننده­های TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) به‌طور معنی­داری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سرد­‌سازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) به‌طور معنی­داری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) به‌طور معنی­داری  بالاتر از دو رقیق‌‌کننده بر پایۀ لستین­ سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج به‌دست‌آمده به نظر می­رسد ذخیره‌سازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیق‌‌کنندۀ زردۀ تخم‌مرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفادۀ تلقیح مصنوعی ملکۀ زنبورعسل برای تسریع برنامه­های اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of different hand-made semen extenders for improving sperm quality of honey bee after freezing

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Dadkhah 1
  • Gholamali Nehzati Paqhaleh 2
  • Mahdi Zhandi 2
  • Mojtaba Emamverdi 3
1 M.Sc. Student, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Ph.D. Candidate, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

The aim of this research was the collection and freezing of honey bee sperm, Apis mellifera, as a trail and evaluating different semen extenders to improve sperm quality after freeze-thawing process as a first trail in Iran. Semen was collected using artificial insemination device. In this experiment three different extenders including; egg yolk (TEY), buffer and 0.5% soybean lecithin (TSL0.5) and buffer and 2% soybean lecithin (TSL2), were used. Collected semen samples were evaluated using microscope and then were diluted with extenders. Diluted samples were gradually cooled in a refrigerator to 5°C and immediately loaded into straws and then frozen in liquid nitrogen. Data were analyzed using the GENMOD procedure of SAS software and results were expressed as least square means. The results demonstrated higher (P<0.05) fresh sperm motility in extenders containing egg yolk (4.75±0.14) and 2% soybean lecithin (4.5±0.2) in comparison to 0.5% soybean-lecithin based extender (4.12±0.12). Also, the average of cooled motile spermatozoa in TEY and TSL2 based extenders (4.5±0.2 and 4.62±0.12, respectively) was significantly higher than TSL0.5 based extender (3.87±0.24). Post-thawed sperm motility in TEY (3.6±0.24) was significantly (P<0.05) higher than soybean-lecithin based extenders. According to the results of this study, it seems that semen storage of honey bee using egg yolk and 2% soybean-lecithin based extenders would be an appropriate extender for artificial insemination in order to accelerate breeding programs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • extender
  • Freezing
  • honey bee
  • soybean lecithin
  • Sperm
  1. Cobey, S.W. (2007). Comparison studies of instrumentally inseminated and naturally mated honey bee queens and factors affecting their performance. Apidologie, 38(4), 390-410.
  2. Cobey, S.W., Tarpy, D.R. & Woyke, J. (2013). Apis mellifera queens. Journal of Apicultural Research, 52(4), 1-18.
  3. Hopkins, B.K., Herr, C. & Sheppard, W.S. (2012). Sequential generations of honey bee (Apis mellifera) queens produced using cryopreserved semen. Reproduction, Fertility and Development, 24(8), 1079-1083.
  4. Kaftanoglu, O. & Peng, Y.S. (1984). Preservation of honeybee spermatozoa in liquid nitrogen. Journal of Apicultural Research, 23(3), 157-163.
  5. Wegener, J. & Bienefeld, K. (2012). Toxicity of cryoprotectants to honey bee semen and queens. Theriogenology, 77(3), 600-607.
  6. Sheppard, W.S. & Meixner, M.D. (2003). Apis mellifera pomonella, a new honey bee subspecies from Central Asia. Apidologie, 34, 367-376.
  7. Tarpy, D.R. (2003). Genetic diversity within honeybee colonies prevents severe infections and promotes colony growth. Proceedings of the Royal Society of London Series B: Biological Sciences, 270, 99-103.
  8. Emamverdi, M., Zhandi, M., Shahneh, A.Z., Sharafi, M., Akhlaghi, A., Motlagh, M.K., Dadkhah, F. & Davachi, N.D. (2014). Flow cytometric and microscopic evaluation of post-thawed ram semen cryopreserved in chemically defined home-made or commercial extenders. Animal Production Science, 55(4), 551-558.
  9. Holt, W.V. (2000). Basic aspect of frozen storage of semen. Animal Reproduction Science, 62, 3-22.
  10. Watson, P. (1981). The roles of lipid and protein in the protection of ram spermatozoa at 5 C by egg-yolk lipoprotein. Journal of reproduction and fertility, 62, 483-492.
  11. Quinn, P., Chow, P. & White, I. (1980). Evidence that phospholipid protects ram spermatozoa from cold shock at a plasma membrane site. Journal of reproduction and fertility, 60, 403-407.
  12. Graham, J. & Foote, R. (1987). Effect of several lipids, fatty acyl chain length, and degree of unsaturation on the motility of bull spermatozoa after cold shock and freezing. Cryobiology, 24, 42-52.
  13. Pegg, D. (2007) Principles of cryopreservation. In ‘Cryopreservation and Freeze-Drying Protocols’.(Eds JG Day and GN Stacey), Humana Press, Totowa, NJ, 39-57.
  14. Trimeche, A., Anton, M., Renard, P., Gandemer, G. & Tainturier, D. (1997). Quail egg yolk: a novel cryoprotectant for the freeze preservation of Poitou jackass sperm. Cryobiology, 34, 385-393.
  15. Taylor, M., Guzmán-Novoa, E., Morfin, N. & Buhr, M. (2009). Improving viability of cryopreserved honey bee Apis mellifera L.) sperm with selected diluents, cryoprotectants, and semen dilution ratios. Theriogenology, 72, 149-159.
  16. Hopkins, B.K. & Herr, C. (2010). Factors affecting the successful cryopreservation of honey bee (Apis mellifera) spermatozoa. Apidologie, 41, 548-556.