ایوب محمدی-تیغ سیاه؛ علی مقصودی؛ فرزاد باقرزاده کاسمانی؛ محمد رکوعی؛ هادی فرجی-آروق
چکیده
هدف مطالعه حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد در سنین پایانی (25 تا 45 روزگی) و پاسخهای سیستم ایمنی همورال در بلدرچین ژاپنی بود. دادههای رشد (اوزان بدن (BW) در سنین 25، 30، 35، 40 و 45 روزگی و همچنین متوسط افزایش وزن بدن (ADG) در دورههای 5 روزه) و پاسخ سیستم ایمنی (عیار آنتیبادی علیه SRBC (IgT) و واکسن نیوکاسل (IgN)) مورد بررسی قرار گرفت. از ...
بیشتر
هدف مطالعه حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد در سنین پایانی (25 تا 45 روزگی) و پاسخهای سیستم ایمنی همورال در بلدرچین ژاپنی بود. دادههای رشد (اوزان بدن (BW) در سنین 25، 30، 35، 40 و 45 روزگی و همچنین متوسط افزایش وزن بدن (ADG) در دورههای 5 روزه) و پاسخ سیستم ایمنی (عیار آنتیبادی علیه SRBC (IgT) و واکسن نیوکاسل (IgN)) مورد بررسی قرار گرفت. از تجزیه و تحلیل چند صفتی با استفاده از روش نمونهگیری گیبس به کمک نرمافزار Gibbsf90 برای برآورد پارامترهای ژنتیکی استفاده شد. دامنه وراثتپذیریهای برای صفات BW و ADG بهترتیب 437/0-303/0 و 338/0- 053/0 بود. وراثتپذیری برای صفات IgT و IgN نیز بهترتیب 252/0 و 015/0 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی صفات رشد با پاسخهای ایمنی منفی و از کم تا متوسط برآورد شد (218/0- تا 483/0-). با توجه به نتایج، انتخاب ژنتیکی برای صفات وزن بدن نسبت به صفات افزایش وزن و ایمنی میتواند پاسخ ژنتیکی بالاتری را در پی داشته باشد. در بین صفات وزن بدن، وزن 30 روزگی با توجه به همبستگی ژنتیکی بالا با BW45 (809/0)، وراثتپذیری متوسط (406/0) و همبستگی ژنتیکی منفی و نسبتاً پایین با IgT (226/0-) و IgN (235/0-) میتواند به عنوان معیار مناسبی جهت ارائه برنامه اصلاح نژادی به منظور بهبود صفات رشد و کاهش کم عملکرد سیستم ایمنی باشد.
عارف محمودتبار؛ محمد امیر کریمی ترشیزی؛ محسن شرفی؛ ناهید مژگانی
چکیده
این آزمایش با هدف مقایسه اثر برخی پروبیوتیکهای طیور تولید ایران بر مؤلفههای عملکردی، شاخصهای اقتصادی و ریختشناسی روده کوچک با استفاده از 500 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه (شاهد) و جیره پایه به همراه پروبیوتیکهای 2- باکتوژن® ...
بیشتر
این آزمایش با هدف مقایسه اثر برخی پروبیوتیکهای طیور تولید ایران بر مؤلفههای عملکردی، شاخصهای اقتصادی و ریختشناسی روده کوچک با استفاده از 500 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه (شاهد) و جیره پایه به همراه پروبیوتیکهای 2- باکتوژن® 3- دیپرو® 4- هایپروتکت® و 5- پروبیتاز® بودند. در سنین 24 و 41 روزگی، یک قطعه پرنده جنس نر از هر واحد آزمایشی برای بررسی شاخصهای ریختشناسی روده کوچک کشتار گردید. مقایسات مستقل برای مقایسه اثر پروبیوتیک در مقابل شاهد انجام شد. نتایج این مطالعه نشان دادند که تیمارهای حاوی پروبیوتیک تأثیر معنیداری بر افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی نداشتند. مصرف پروبیوتیک هایپروتکت® موجب کاهش مصرف خوراک در کل دوره آزمایش نسبت به سایر تیمارهای حاوی پروبیوتیک شد (05/0≥P). وزن بدن نهایی، شاخص تولید اروپایی، شاخصهای اقتصادی و درصد لاشه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. استفاده از پروبیوتیکها تأثیر معنیداری بر طول نسبی و شاخصهای ریختشناسی تهیروده و ایلئوم نداشت. در مقایسه مستقل، استفاده از تیمارهای حاوی پروبیوتیک در مجموع باعث افزایش هزینه خوراک مصرفی نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>P). بر طبق نتایج این مطالعه، بهنظر میرسد که استفاده از پروبیوتیکهای مورد بررسی در مقایسه با گروه شاهد، تأثیر معنیداری بر عملکرد صفات، شاخصهای اقتصادی و ریختشناسی روده کوچک جوجههای گوشتی پرورش داده شده در شرایط بهینه نداشت.
محمد رضا بهرامی؛ ایمان حاج خدادادی؛ حسین قاسمی؛ مهدی خدایی مطلق
چکیده
این آزمایش بهمنظور بررسی و تأثیر اسانس آویشن خالص و ریزپوشانیشده بر عملکرد، آنزیمهای پاداکسنده (آنتیاکسیدانی) و برخی متابولیتهای خونی در جوجههای گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و دوازده جوجۀ گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیرۀ پایه بدون افزودنی بهعنوان شاهد (کنترل)، ...
بیشتر
این آزمایش بهمنظور بررسی و تأثیر اسانس آویشن خالص و ریزپوشانیشده بر عملکرد، آنزیمهای پاداکسنده (آنتیاکسیدانی) و برخی متابولیتهای خونی در جوجههای گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و دوازده جوجۀ گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیرۀ پایه بدون افزودنی بهعنوان شاهد (کنترل)، 2) جیرۀ پایه دارای 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس آویشن، 3) جیرۀ پایه دارای 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس آویشن ریزپوشانیشده، 4) جیرۀ پایه دارای 100 میلیگرم در کیلوگرم اسانس آویشن ریزپوشانیشده. وزن بدن در ده روزگی بین تیمارهای حاوی افزودنی با تیمار شاهد تفاوت معنیدار داشتند (05/0>P). در سن 24 روزگی وزن بدن همۀ تیمارهای حاوی افزودنی نسبت به تیمار شاهد معنیدار شد (05/0>P). وزن در 42 روزگی در تیمارهای حاوی افزودنی اسانس آویشن و 100 میلیگرم در کیلوگرم اسانس ریزپوشانیشده با تیمار شاهد تفاوت معنیدار داشتند. در دورۀ پایانی، ضریب تبدیل خوراک بین تیمارهای شاهد و اسانس آویشن 100 میلیگرم در کیلوگرم تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0>P). نسبت وزن سنگدان، چربی محوطۀ بطنی، بورس، تیموس و طحال تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی نداشتند. سطح گلوکز خون و سطح تریگلیسیرید، HDL-C، LDL-C و VLDL-C بین تیمارها تفاوت معنیداری نشان ندادند (05/0<P). میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز بین تیمار شاهد و 100 ppm آویشن ریزپوشانیشده تفاوت معنیدار داشت (05/0>P). درمجموع با توجه به عملکرد یکسان و یا بهتر تیمار آویشن محافظتشده (بهویژه 100 میلیگرم در کیلوگرم) نسبت به تیمار اسانس خالص درزمینۀ عملکردهای وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک و ... که سبب کاهش مصرف اسانس در جیره میشود میتوان آن را توصیه کرد که عملکرد بهتری دارد.
حیدر قیاسی؛ مجید خالداری
چکیده
هدف از این پژوهش، برآورد و امکانسنجی انتخاب فراسنجههای ژنتیکی برای بخش واریانس باقیمانده و بخش میانگین صفت وزن بدن در بلدرچین ژاپنی بود. در این بررسی شمار 2629 رکورد وزن بدن بلدرچین در سن 28 روزگی استفاده شد. فراسنجههای ژنتیکی با استفاده از مدل آماریDouble Hierarchical Generalized Linear Model در نرمافزار ASREML 4.0 برآورد شد. واریانس ژنتیک افزایشی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، برآورد و امکانسنجی انتخاب فراسنجههای ژنتیکی برای بخش واریانس باقیمانده و بخش میانگین صفت وزن بدن در بلدرچین ژاپنی بود. در این بررسی شمار 2629 رکورد وزن بدن بلدرچین در سن 28 روزگی استفاده شد. فراسنجههای ژنتیکی با استفاده از مدل آماریDouble Hierarchical Generalized Linear Model در نرمافزار ASREML 4.0 برآورد شد. واریانس ژنتیک افزایشی برآوردشده برای بخش میانگین و بخش واریانس باقیمانده به ترتیب 55/189 و 18/0 و از نظر آماری معنیدار بودند (01/0P<). انحراف معیار افزایشی بخش واریانس باقیمانده برابر 42/0 بود، یعنی کاهش در میانگین ارزشهای اصلاحی بخش واریانس باقیمانده به میزان یک انحراف معیار ژنتیک افزایشی سبب 42 درصد افزایش در میزان یکنواختی وزن بدن در 28 روزگی میشود. وراثتپذیری برآوردشده برای بخش میانگین (51/0) بیشتر از وراثتپذیری برآوردشده برای بخش واریانس باقیمانده (02/0) بود. بهرغم کم بودن وراثتپذیری بخش واریانس باقیمانده، این میزان از نظر آماری نسبت به صفر تفاوت معنیداری داشت (01/0P<). همبستگی رتبهای اسپیرمن کمتری (094/0) بین ارزشهای اصلاحی برآوردشده برای بخش میانگین و بخش واریانس باقیمانده به دست آمد. همبستگی ژنتیکی نامطلوب و کم (09/0) بین ارزشهای اصلاحی بخش میانگین با ارزشهای اصلاحی بخش واریانس باقیمانده، برآورد شد. نتایج این بررسی نشان داد، بخش واریانس باقیماندۀ صفت وزن بدن بلدرچین در 28 روزگی، تحت کنترل اثر ژنتیک افزایشی بوده که میتوان با انتخاب ژنتیکی میزان یکنواختی گله برای این صفت را افزایش داد.
الهام رضوان نژاد؛ عباس پاکدل؛ سیدرضا میرائی آشتیانی؛ حسن مهربانی یگانه؛ محمد مهدی یعقوبی
چکیده
وزن بدن از جمله صفات مهم اقتصادی و در عین حال پیچیده در طیور است که انتخاب به کمک نشانگر1(MAS) می تواند در بهبود آن نقش قابل توجهی داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین جایگاههای صفات کمی2(QTL) مرتبط با وزن بدن در سنین مختلف با استفاده از طرح ناتنی می باشد. 220 بلدرچین ژاپنی برای 6 نشانگر ریز ماهواره با قدرت اطلاع دهندگی بالا بر روی کروموزومهای ...
بیشتر
وزن بدن از جمله صفات مهم اقتصادی و در عین حال پیچیده در طیور است که انتخاب به کمک نشانگر1(MAS) می تواند در بهبود آن نقش قابل توجهی داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین جایگاههای صفات کمی2(QTL) مرتبط با وزن بدن در سنین مختلف با استفاده از طرح ناتنی می باشد. 220 بلدرچین ژاپنی برای 6 نشانگر ریز ماهواره با قدرت اطلاع دهندگی بالا بر روی کروموزومهای شماره 1، 2 و 9 تعیین ژنوتیپ شده و به روش نقشه یابی فاصله ای برای تعیین QTL های موثر بر وزن بدن در سنین مختلف شامل وزن تولد، 1، 2، 3 و 4هفتگی استفاده شدند. برای وزن بدن در زمان تولد و نیز وزن بدن در سن 1 هفتگی، QTL های موثری (01/0P
سکینه بابایی؛ غلامعلی نهضتی پاقلعه؛ حسین ملک زاده؛ سعید عباسی
چکیده
زمانی که گرده به مقدار کافی در طبیعت نباشد ضروریست زنبورداران برای جلوگیری از ضعیف شدن کلنیها، مکمل یا جانشین گرده تهیه نموده و در اختیار کلنیها قرار دهند. بدین منظور آزمایشی با 4 جیره غذایی PRO BEE در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار در انکوباتور بر روی کارگران زنبورعسل (Apis mellifera) انجام شد. جیرههای پروبی PRO BEE شامل: جیره 1 ...
بیشتر
زمانی که گرده به مقدار کافی در طبیعت نباشد ضروریست زنبورداران برای جلوگیری از ضعیف شدن کلنیها، مکمل یا جانشین گرده تهیه نموده و در اختیار کلنیها قرار دهند. بدین منظور آزمایشی با 4 جیره غذایی PRO BEE در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار در انکوباتور بر روی کارگران زنبورعسل (Apis mellifera) انجام شد. جیرههای پروبی PRO BEE شامل: جیره 1 (پودر جانشین گرده)، جیره 2 (پودر مکمل گرده)، جیره 3 (کیک مکمل گرده)، جیره 4(کیک جانشین گرده) بود. مواد پایه تشکیل دهنده جیره ها شامل؛ دانه گرده گل، دانه سویا، مخمر، عسل، شکر و گلوتن ذرت بود. تاثیر تغذیه از تیمارهای آزمایشی بر روی میزان چربی و پروتئین لاشه در سنین مختلف (7، 14 و 21 روزگی)، همچنین مقدار مصرف غذا (تا پایان دوره آزمایش)، زمان و میزان تلفات اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که مقدار مصرف غذا و تلفات در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری دارند(05/0>p). بیشترین مقدار مصرف غذا مربوط به تیمار2 و کمترین آن مربوط به تیمار4 بود. نتایج کلی مطالعه فوق نشان داد که اثرات تغذیهای جیره های پروبی از نظر فاکتورهای مورد بحث تقریباً مشابه هم بودند و انتظار میرود که جیرههای پروبی با توجه به میزان بالای پروتئین(25 درصد) و سایر مواد مغذی مورد نیاز زنبورعسل تا حد زیادی موجبات رشد و سلامتی کلنی را فراهم نمایند.
غلامعلی نهضتی پاقلعه؛ علی نیکخواه؛ غلامحسین طهماسبی؛ محمد مرادی شهر بابک
دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387
چکیده
در تغذیه زنبورعسل مواد غذائی پروتئیندار مانند انواع دانه سویا، انواع گلوتن، انواع مخمر، انواع کنجاله دانه های روغنی، پودر شیر و تخم مرغ و ... را به عنوان جایگزین گرده مصرف میکنند ولیکن اثرات و هضم این مواد هنوز کاملاٌ شناختهشده نیست. در این پژوهش6تیمار غذایی متشکل از 3 ماده پروتئینی گلوتن ذرت ،کنجاله سویا ومخمر نانوایی با سطح پروتئین ...
بیشتر
در تغذیه زنبورعسل مواد غذائی پروتئیندار مانند انواع دانه سویا، انواع گلوتن، انواع مخمر، انواع کنجاله دانه های روغنی، پودر شیر و تخم مرغ و ... را به عنوان جایگزین گرده مصرف میکنند ولیکن اثرات و هضم این مواد هنوز کاملاٌ شناختهشده نیست. در این پژوهش6تیمار غذایی متشکل از 3 ماده پروتئینی گلوتن ذرت ،کنجاله سویا ومخمر نانوایی با سطح پروتئین خام 20و 25% وانرژی کل4000کیلوکالری درکیلوگرم ماده خشک مورداستفاده قرار گرفت ودرگروه شاهد فقط شربت شکر مصرف گردید. هر یک از تیمار ها برروی 5کلنی(تکرار) و در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرارگرفتند. کلنی ها از نظر عسل،جمعیت و ملکه خواهری هم سن یکسان سازی گردیدند و فراسنجه های میزان مصرف غذا ، وزن بدن ، درصد پروتئین و چربی لاشه زنبوران کارگر اندازه گیری شدند. در مجموع سه دوره 6 روزه تغذیه ازجیره ها انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که در تیمار های مختلف، مقدار مصرف جیره ها، دوره تغذیه، درصد پروتئین، درصد چربی لاشه و وزن بدن کارگران بایکدیگر اختلاف معنی دار دارند(01/0 (P