بررسی تأثیر اسانس آویشن خالص و ریزپوشانی‎شده با آلژینات بر عملکرد، اندام‎های داخلی، آنزیم‎های پاداکسندگی و برخی متابولیت‎های خونی در جوجه‎های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 استادیار، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

3 دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی و تأثیر اسانس آویشن خالص و ریزپوشانی‎شده بر عملکرد، آنزیم‎های پاداکسنده (آنتی‌اکسیدانی) و برخی متابولیت‌های خونی در جوجه‎های گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و ‌دوازده جوجۀ گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی‌ شامل: ‌1) ‌جیرۀ پایه بدون افزودنی به‌عنوان شاهد (کنترل)‌، 2)‌ جیرۀ پایه دارای  200 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس آویشن، 3) ‌جیرۀ پایه دارای 200 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس آویشن ریزپوشانی‌شده، 4)‌ جیرۀ پایه دارای 100 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس آویشن ریزپوشانی‎شده. وزن بدن در ده روزگی بین تیمارهای حاوی افزودنی با تیمار شاهد تفاوت معنی‎دار داشتند (05/0>P).  در سن 24 روزگی وزن بدن همۀ تیمارهای حاوی افزودنی نسبت به تیمار شاهد معنی‎دار شد (05/0>P). وزن در 42 روزگی در تیمارهای حاوی افزودنی اسانس آویشن و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس ریزپوشانی‌شده با تیمار شاهد تفاوت معنی‎دار داشتند. در دورۀ پایانی، ضریب تبدیل خوراک بین تیمارهای شاهد و اسانس آویشن 100 میلی‌گرم در کیلوگرم تفاوت معنی‌داری وجود داشت (05/0>P). نسبت وزن سنگدان، چربی محوطۀ بطنی، بورس، تیموس و طحال تفاوت معنی‎داری بین تیمارهای آزمایشی نداشتند. سطح گلوکز خون و سطح تری‎گلیسیرید، HDL-C، LDL-C و VLDL-C بین تیمارها تفاوت معنی‎داری نشان ندادند (05/0<P). میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز بین تیمار شاهد و 100 ppm آویشن ریزپوشانی‏شده تفاوت معنی‎دار داشت (05/0>P). درمجموع با توجه به عملکرد یکسان و یا بهتر تیمار آویشن محافظت‎شده (به‌ویژه 100 میلی‌گرم در کیلوگرم) نسبت به تیمار اسانس خالص درزمینۀ عملکردهای وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک و ... که سبب کاهش مصرف اسانس در جیره می‎شود می‎توان آن را توصیه کرد که عملکرد بهتری دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of pure thyme essence and it’s microencapsulated form on performance, carcass traits, antioxidant enzymes and some blood metabolite in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Mohammadreza Bahrami 1
  • Iman Haj Khodadadi 2
  • Hossein Ghasemi 2
  • Mahdi Khodaei 3
1 M. Sc. Student, Faculty of Agriculutre & Natural Resources, University of Arak, Arak, Iran
2 Assistant Professor, Faculty of Agriculutre & Natural Resources, University of Arak, Arak, Iran
3 Associate Professor, Faculty of Agriculutre & Natural Resources, University of Arak, Arak, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effect of pure thyme essential oil and capsulated form on performance, carcass traits yields, feed intake, blood metabolite, in broiler chicks. This experiment was conducted in a completely randomized design with 4 treatments, 4 replicates and 12 broiler chicks per each replicate. The experimental treatments were 1) basal diet 2) basal diet + 200 ppm thyme essence 3) basal diet + 200 ppm encapsulated thyme essence 4) basal diet + 100ppm encapsulated thyme essence. Body weight, feed intake and feed conversion were measured at the end of each experimental period. 10d body weight was significantly different between control and other treatments (P<0.05). Body weight at 24 d of age, in thyme essence and 100 ppm encapsulated thyme essence groups, were different from control group (P<0.05). Overall Feed conversion ratio was significantly different between 100 ppm encapsulated thyme essence group and control group. There were no significant differences in gizzard, abdominal fat, bursa of fabricius, and thymus and spleen relative weight in between experimental treatments. Serum glucose, triglyceride, HDL, LDL, VLDL cholesterol did not showed any significant differences among treatments. Serum cholesterol content was significantly different (P<0.05) and all treatment with any form of essence had lower cholestrol content than control group. Based on our results, it can be concluded that 100 ppm encapsulated thyme essence group had better performance parameters in compared to control group. Encapsulation can increase efficiency so with lower amount of thyme essence similar performance to 200 thyme essence treatment was obtained.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood metabolite
  • Body weight
  • Encapsulation
  • thyme essence
  • treatment
  1. Ali, M. N., Hassan, M. S. & Abdel-Ghany, F. A. (2007). Effect of strain, type of natural antioxidant and sulphate on productive, physiological and hatching performance of native laying hens. International Journal Poultry Science, 6, 539-554.
  2. Al-Kassie, G. A .M. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal, 29(4), 169-173.
  3. Bolukbas, S. C., Erhan, M. K. & Ozkan, A. (2006). Effect of dietary thyme oil and vitamin E on growth, lipid oxidation, meat fatty acid composition and serum lipoproteins of broilers South Africian Journal Animal Science, 36(3), 189-196.
  4. Capurso, N .A .& Fahmy, T .M. (2011). Development of a pH-Responsive Particulate Drug Delivery Vehicle for Localized Biologic Therapy in Inflammatory Bowel Disease. Yale Journal BiologyMedicine, 84(3), 285-6.
  5. Ganong, W. F. (1999). Review of Medical Physiology. 19th ed. Stanford, Connecticut, Appleton and Lange, p. 353.
  6. Case, G .L., He, L., Mo, H. & Elson, C .E. (1995). Induction of geranly pyrophophate pyrophosphatase activity by cholesterolsuppressive isoprenoids. Lipids, 30, 357-359.
  7. Ciftci, M., Simsek, U. G., Yuce, A., Yilmaz, B. & Dalkilic, B. (2010). Effects of Dietary Antibiotic and Cinnamon Oil Supplementation on Antioxidant Enzyme Activities, Cholesterol Levels and Fatty Acid Compositions of Serum and Meat in Broiler Chickens. Acta Veterinaria Brunensis, 79, 33-40.
  8. Ciftci, M., Dalkilic, B., Cerci, I .H., Guler, T., Ertas, O. N. & Arslan, O. (2009). Influence of dietary Cinnamon Oil Supplementation on Performance and Carcass Characteristics in Broilers, Journal of Applied Animal Research, 36(1), 125-128.
  9. Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. American Journal Clinical Nutrient, 70, 491-499.
  10. Deighton, N., Glidewell S. M., Deans, S. G. & Goodman, B. A. (1993). Identification by EPR spectroscopy of carvacrol and thymol as the major sources of free-radicals in the oxidation of plant essential oils. Journal Science of Food Agricalture, 63, 221-225.
  11. Denli, M., Okan, F. & Uluocak, A. N. (2004). Effect of dietary supplementation of herb essential oils on the growth performance, carcass and intestinal characteristics of quail. South African Journal Animal Science, 34(3), 174-179.
  12. Lee, M. K., Park, Y. B., Moon, S. S., Bok, S. H., Kim, D. J., Ha, T. Y., Jeong, T. S., Jeong, K. S. & Choi, M. S. (2007). Hypocholesterolemic and antioxidant properties of 3-(4-hydroxyl) propanoic acid derivatives in high-cholesterol fed rats. ChemicoBiological Interactions, 170, 9-19.
  13. Lee, K. W., Everts, H., Kappert, H. J., Frehner, M., Losaand, R. & Beynen, A. C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymesand lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44, 450-457.
  14. Madrid, J., Herandez, F., Garcia, V., Orengo, J., Megias, M. D. & Sevilla, V. (2003(. Effects of plant extracts on ileal apparent digestibility and carcass yield in broilers at level of farm. In Proceedings of 14th European Symposium of Poultry Nutrition. Aug. Lillehammer, Norway. PP: 187.
  15. Mativan, R. & Kalaiarasi, K. (2007). Panchagavya and andrographis panculata as alternatives to antibiotic growth promoters on hematological, serum biochemical parameters and immune status of broilers. Poultry Science, 44, 198-204.
  16. Ocak, N., Erener, G., Burak, A. K. F., Sungu, M., Altop, A. & Ozmen, A. (2008). Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal Animal Science, 53(4), 169-175.
  17. Radwan, N. L., Hassan, R. A., Qota, E. M. & Fayek, H. M. (2008). Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. International Journal of Poultry Science, 7, 134- 150.
  18. Sadeghi, GH., Karimi, A., Jahromi, S. H., Azizi, T. & Daneshmand, A. (2012). Effects of Cinnamon, Thyme and Turmeric Infusions on the Performance and Immune Response in of 1- to 21-Day-Old Male Broilers, Brazilian Journal of Poultry Science, 14, 15-20.
  19. Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K. & Yildirim, Y. (2005). Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. SouthAfrican Journal Animal Science, 35, 61-72.
  20. Toghyani, M., Gheisari, A., Ghalamkari, G. & Eghbalsaied, S. (2010). Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growth promoter substitutions onperformance, immune response, serum biochemical and haematological parametersin broiler chicks. Livestock Science, 138, 167-173.
  21. Williams, P. & Losa, R. (2001). The use of essential oils and their compounds in poultry Nutrition. World Poultry Science Journal, 17, 14-15.
  22. Zhang, K. Y., Yan, F., Keen, C. A. & Waldroup, P. W. (2005). Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 4(9), 612-619.