نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی سابق دکتری، گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان
2
استاد، گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان
3
دانشیار، گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان
4
استادیار، گروه پاتولوژی دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
چکیده
این پژوهش برای بررسی و ارزیابی تأثیر افزودن مقادیر 400، 200 و 200 میلیگرم در کیلوگرم به ترتیب از کارواکرول، تیمول و منتول به یک جیرۀ شاهد بدون افزودنی بر ذخیره و توزیع چربی در لاشۀ جوجههای گوشتی با استفاده از 96 قطعه جوجۀ گوشتی ماده از سن 12 تا 42 روزگی اجرا شد. افزودن کارواکرول، منتول و تیمول به جیره به ترتیب موجب کاهش معنیداری در قابلیت هضم ایلئومی چربی خام به میزان 02/8، 06/5 و 08/15 درصد شد (01/0p<). میانگین چربی لاشه و چربی پرهای جوجههای تغذیهشده با جیرۀ حاوی کارواکرول به ترتیب 08/6 و 57/31 درصد کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). افزودن کارواکرول به جیره موجب 86/6، 95/6، 01/38 و 50/10 درصد کاهش به ترتیب در چربی شکمی (05/0p>)، چربی گردن (05/0p>)، چربی زیرپوست (05/0p<) و چربی بافت ران شد (10/0p<). ضخامت چربی پشت مرغهای دریافتکنندۀ جیرههای حاوی کارواکرول، تیمول و منتول بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). غلظت و نسبت هورمونهای استرادیول، دی هیدرو اپیاندروسترون و تستووسترون، پروژسترون و کورتیزول سرم خون جوجههای تغذیهشده با جیرههای حاوی کارواکرول، منتول و تیمول و جیرۀ شاهد تفاوت معنیداری نداشت (05/0p>). بنابر نتایج این آزمایش به نظر میرسد که کارواکرول و تیمول موجب کاهش قابلیت هضم ایلئومی چربی و کاهش چربی لاشۀ مرغ بهویژه در بخش چربی زیرپوستی می شوند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Lipids digestibility, blood serum concentrations of fat constituents and steroid hormones, carcass fat deposition and distribution pattern in broiler chickens fed carvacrol, menthol and thymol supplemented diets
نویسندگان [English]
-
Mirhassan Beiranvand
1
-
Heshmatollah Khosravinia
2
-
Arash Azarfar
3
-
Ezatolla Rafiei Alavai
4
1
Former Ph. D. Student, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khoramabad, 68137-17133, P.B. 465, Lorestan, Iran
2
Professor, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khoramabad, 68137-17133, P.B. 465, Lorestan, Iran
3
Associate Professor, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khoramabad,
68137-17133, P.B. 465, Lorestan, Iran
4
Assistant Professor, Department of Pathology, Faculty of Medicine, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, 68138-33946, Iran
چکیده [English]
This research was conducted to examine the effect of addition 400, 200 and 200 mg/kg carvacrol, menthol and thymol, respectively, to a non- supplemented control diet on carcass fat deposition and distribution pattern in broilers. 96 female Ross 308 broiler chicks were used in 4 treatments and 12 replicates of two birds in each from 14 to 42 days of age. Ileal fat digestibility was decreased by 8.02, 5.06 and 15.08 percent in the birds receiving carvacrol-, menthol- and thymol-supplemented diets, respectively (P<0.01). The meanof carcass fat and feather fat percentage was reduced in the birds fed diets containing carvacrol by 6.08 and 31.57 percent, respectively, in comparison to control (P<0.05). The addition of carvacrol to diet resulted in 6.86 (P>0.05), 6.95 (P>0.05), 38.01 and 10.50 (P<0.05) percent reduction in abdominal, neck, subcutaneous and thigh intramuscular fat deposits, respectively. The back fat thickness of chicks receiving diets containing carvacrol, thymol and menthol was significantly (P<0.05) lower than that of control group. The blood serum concentration and ratio of estradiol, dehydroepiandrosterone, testosterone, cortisol and progesterone of chicks fed diets containing carvacrol, thymol and menthol had no significant difference with control (P>0.05). According to the results of this study, it seems that carvacrol and thymol will result to reduction in ileal fat digestibility and carcass fat of broilers especially in subcutaneous fat.
کلیدواژهها [English]
-
Anabolic and catabolic steroids
-
Broilers
-
carcass and subcutaneous fats
-
phenolic monoterpens