نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
2
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه
3
استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه
4
دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
چکیده
این پژوهش با هدف برآورد مشخصه (پارامتر)های ژنتیکی و روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. در این پژوهش از 11986 رکورد 305 روز، سه زایش نخست گاوهای هلشتاین استان همدان که در سالهای 1369 تا 1390 گردآوری شده بود، استفاده شد. اجزای واریانس-کوواریانس و ارزشهای اصلاحی با مدل مختلط حیوانی، بر پایة الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درستنمایی محدودشده (AI-REML) برآورد شدند. در مدل بهکار برده شده، عاملهای گله-سال-فصل و شکم زایش اثرگذاریهای ثابت بودند و عاملهای ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی بهعنوان اثرگذاریهای تصادفی در نظر گرفته شدند. وراثتپذیری تولید شیر، تولید شیر تصحیحشده برای چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین، به ترتیب 16/0، 14/0، 20/0، 11/0، 15/0 و 13/0 و تکرارپذیری آنها به ترتیب، 44/0، 39/0، 31/0، 20/0، 35/0 و 39/0 برآورد شدند. روندهای ژنتیکی این صفات به ترتیب، 42/3 و 51/2 کیلوگرم در سال، 002/0- و 000/0- درصد در سال و 082/0 و 020/0- کیلوگرم در سال، روندهای محیطی به ترتیب، 89/85 و 61/67 کیلوگرم در سال، 028/0- و 007/0- درصد در سال و 12/1 و 62/1 کیلوگرم در سال و روندهای فنوتیپی به ترتیب، 54/89 و 26/70 کیلوگرم در سال، 030/0- و 007/0- درصد در سال و 22/1 و 69/1 کیلوگرم در سال برآورد شدند. نتایج این بررسی نشان دادند که صفات تولیدی در گاوهای هلشتاین استان همدان پیشرفت ژنتیکی شایانتوجهی در سالهای گذشته نداشتهاند و بیشتر افزایش تولید شیر و چربی ناشی از بهبود شرایط محیطی بوده است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Estimation of genetic, environmental and phenotypic trends of milk production traits in Holstein cattle of Hamedan province
نویسندگان [English]
-
Pouya Zamani
1
-
Seyedeh Atiyeh Tahaei
2
-
Ali Ghazikhani-Shad
3
-
Mehdi Jasouri
4
1
Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2
Former M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Saveh-Branch of Islamic Azad University, Iran
3
Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Saveh-Branch of Islamic Azad University, Iran
4
Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
چکیده [English]
The present study was conducted to estimate genetic parameters and genetic, environmental and phenotypic trends of milk production traits in Holstein cattle of Hamedan province. In this study 11986 305-d records of first three parities of Hamedan province Holstein cattle, which were gathered during 1990-2011, were used. Variance-covariance components and breeding values were estimated using animal mixed model, based on Average Information algorithm of Restricted Maximum Likelihood (AI-REML). Herd-year-season and parity were fixed effects and directs additive and permanent environmental factors were considered as random effects. Heritability estimates for milk yield, fat corrected milk yield, fat percentage, protein percentage, fat yield and protein yield were 0.16, 0.14, 0.20, 0.11, 0.15 and 0.13 and their repeatability estimates were 0.44, 0.39, 0.31, 0.20, 0.35 and 0.39, respectively. Genetic trends of these traits were, 3.42 kg/yr, 2.51 kg/yr, -0.002 %/yr, -0.000 %/yr, 0.082 kg/yr and -0.020 kg/yr, environmental trends were 85.89 kg/yr, 67.61 kg/yr, -0.028 %/yr, -0.007 %/yr, 1.12 kg/yr and 1.62 kg/yr and their phenotypic trends were 89.54 kg/yr, 70.26 kg/yr, -0.030 %/yr, -0.007 %/yr, 1.22 kg/yr and 1.69 kg/yr, respectively. The results of this study showed that the production traits of Hamedan province Holstein cattle did not have noticeable genetic improvements in past years and most of milk and fat yield increment have been induced by improvement of environmental conditions.
کلیدواژهها [English]
-
Environmental and phenotypic trends
-
Genetic
-
genetic parameters
-
Hamadan province holstein cattle