TY - JOUR ID - 61665 TI - برآورد روندهای ژنتیکی،محیطی و فنوتیپی برخی صفات تولید شیر در گاوهای هلشتاین استان همدان JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - زمانی, پویا AU - طهایی, سیده عطیه AU - قاضی خانی شاد, علی AU - جسوری, مهدی AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه AD - دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 1 SP - 145 EP - 153 KW - روند‌های ژنتیکی KW - گاوهای هلشتاین استان همدان KW - مشخصه‌های ژنتیکی KW - محیطی و فنوتیپی DO - 10.22059/ijas.2016.61665 N2 - این پژوهش با هدف برآورد  مشخصه (پارامتر)های ژنتیکی و روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. در این پژوهش از 11986 رکورد 305 روز، سه زایش نخست گاوهای هلشتاین استان همدان که در سال­های 1369 تا 1390 گردآوری ‌شده بود، استفاده شد. اجزای واریانس-کوواریانس و ارزش­های اصلاحی با مدل مختلط حیوانی، بر پایة الگوریتم میانگین اطلاعات‌ بیشترین درست‌نمایی محدودشده (AI-REML) برآورد شدند. در مدل به‌کار برده شده، عامل‌های گله-سال-فصل و شکم زایش اثرگذاری‌های ثابت بودند و عامل‌های ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی به­عنوان اثرگذاری‌های تصادفی در نظر گرفته شدند. وراثت­پذیری تولید شیر، تولید شیر تصحیح‌شده برای چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین، به ترتیب 16/0، 14/0، 20/0، 11/0، 15/0 و 13/0 و تکرارپذیری آن‌ها به ترتیب، 44/0، 39/0، 31/0، 20/0، 35/0 و 39/0 برآورد شدند. روندهای ژنتیکی این صفات به ترتیب، 42/3 و 51/2 کیلوگرم در سال، 002/0- و 000/0- درصد در سال و 082/0 و 020/0- کیلوگرم در سال، روندهای محیطی به ترتیب، 89/85 و 61/67 کیلوگرم در سال، 028/0- و 007/0- درصد در سال و 12/1 و 62/1 کیلوگرم در سال و روندهای فنوتیپی به ترتیب، 54/89 و 26/70 کیلوگرم در سال، 030/0- و  007/0- درصد در سال و 22/1 و 69/1 کیلوگرم در سال برآورد شدند. نتایج این بررسی نشان دادند که صفات تولیدی در گاوهای هلشتاین استان همدان پیشرفت ژنتیکی شایان‌توجهی در سال­های گذشته نداشته­اند و بیشتر افزایش تولید شیر و چربی ناشی از بهبود شرایط محیطی بوده است. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_61665.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_61665_c41fd8357c065974c24ea6d2904f2457.pdf ER -