شهرام شعبانی؛ مرتضی مهری؛ فاطمه شیرمحمد؛ محسن شرفی
چکیده
با بهکارگیری 36 قطعه خروس اجداد هوبارد در سن 45 هفتگی، آزمایشی با هدف بررسی اثر ویتامین E و لسیتین سویا در خوراک، بر برخی فراسنجههای کیفی و کمی اسپرم طراحی شد. آزمایش در طی 60 روز و با چیدمان فاکتوریل (2×2) در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح لسیتین (صفر و یک درصد در هر کیلوگرم خوراک) و دو سطح ویتامین E (صفر و 300 میلیگرم در کیلوگرم خوراک) ...
بیشتر
با بهکارگیری 36 قطعه خروس اجداد هوبارد در سن 45 هفتگی، آزمایشی با هدف بررسی اثر ویتامین E و لسیتین سویا در خوراک، بر برخی فراسنجههای کیفی و کمی اسپرم طراحی شد. آزمایش در طی 60 روز و با چیدمان فاکتوریل (2×2) در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح لسیتین (صفر و یک درصد در هر کیلوگرم خوراک) و دو سطح ویتامین E (صفر و 300 میلیگرم در کیلوگرم خوراک) انجام گرفت. اسپرمگیری در روزهای صفر، 20، 40 و 60 آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین غلظت و بیشترین جنبایی کل در اسپرم خروسهایی مشاهده شد که جیره حاوی ویتامین E + لسیتین سویا دریافت کرده بودند (05/0P<). حجم اسپرم و صفات وابسته به جنبایی نیز تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. همچنین با اینکه تیمارهای آزمایشی اثری بر درصد مورفولوژی غیرنرمال، و درصد اسپرم با DNA آسیبدیده نداشت، اما یکپارچگی غشای پلاسمایی، و زندهمانی اسپرم تحت تأثیر تیمار حاوی لسیتین سویا + ویتامین E افزایش معنیداری یافت. کمترین میزان مالوندیآلدئید در منی خروسهایی یافت شد که همزمان لسیتین سویا و ویتامین E دریافت کرده بودند (05/0P<). بررسی اثر متقابل زمان× جیره در خصوص صفات جنبایی کل و پیشرونده، غلظت اسپرم، زندهمانی، یکپارچگی غشا و میزان مالوندیآلدئید نشان داد که این صفات در روزهای پایانی آزمایش، متأثر از تیمار حاوی ویتامین E + لسیتین سویا بهبود یافتند (05/0P<). بنظر میرسد بهکارگیری همزمان ویتامین E و لسیتین سویا در جیره خروسهای مسن، منجر به بهبود وضعیت کیفی اسپرم شود.
طوبی ندری؛ سعید زین الدینی؛ آرمین توحیدی؛ غلامحسین ریاضی؛ مهدی ژندی؛ محسن شرفی
چکیده
هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سطوح مختلف گلوتاتیون احیا در رقیقکننده بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرایند انجماد و ذوب بود. در پژوهش حاضر، رقیقکننده حاوی نانولیپوزومهای غنیشده با چهار سطح صفر، 1، 5/2 و 5 میلیمولار آنتی اکسیدان گلوتاتیون بود. لیپوزومهای حاوی گلوتاتیون با استفاده از روش فیلم نازک تهیه شد. اندازه ذرات با استفاده ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سطوح مختلف گلوتاتیون احیا در رقیقکننده بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرایند انجماد و ذوب بود. در پژوهش حاضر، رقیقکننده حاوی نانولیپوزومهای غنیشده با چهار سطح صفر، 1، 5/2 و 5 میلیمولار آنتی اکسیدان گلوتاتیون بود. لیپوزومهای حاوی گلوتاتیون با استفاده از روش فیلم نازک تهیه شد. اندازه ذرات با استفاده از دستگاه سونیکاتور به ابعاد نانو کاهش یافت. چهل انزال طی شش هفته از شش راس گاو نر هلشتاین جمعآوری و مورد انجماد قرار گرفت. صفات مورد ارزیابی پس از انجماد و ذوب شامل، فراسنجههای جنبایی، فعالیت غشا و یکپارچگی غشا و ریختشناختی اسپرم بود. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از 1 میلیمولار گلوتاتیون جنبایی کل و جنبایی پیشرونده را بهطور معنیداری افزایش میدهد (7/1±5/47 و 2±7/32 درصد)، اگرچه، تفاوت معنیداری با غلظت 5/2 میلیمولار نداشت (7/1±0/45 و 2±2/26 درصد). همچنین، غلظت 5/2 میلیمولار بالاترین میزان یکپارچگی و سلامت غشا را نشان داد، اما تفاوت معنیداری با غلظت 1 میلیمولار نشان نداد. با اینحال، 5 میلیمولار گلوتاتیون درون پوشانی شده سبب کاهش فراسنجههای کیفی اسپرم شد. بنابراین، استفاده از سطح 1 میلیمولار گلوتاتیون به شکل درونپوشانی شده در رقیقکننده میتواند حفاظت بهتری از اسپرم گاو نسبت به سایر سطوح به عمل آورد.