بررسی عوامل محیطی ﻣﺆثر بر کمیت و کیفیت شیر تولیدی بزسانن در شهرکرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج. ایران

3 دانش آموخته گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

چکیده

صفات تولید شیر در بزها به طور بالقوه تحت تأثیر عوامل مختلف ژنتیکی و غیر ژنتیکی است و بنابر این علاوه بر شناخت عوامل ژنتیکی، آگاهی از تأثیر عوامل غیر ژنتیکی برای مدیریت کارآمد و برآورد دقیق ارزش‌های اصلاحی صفات مورد نظر ضروری است. به منظور بررسی اثر عوامل محیطی بر شیر تولیدی بزهای سانن و ترکیبات آن در شرایط آب و هوایی شهرکرد، از اطلاعات جمع آوری شده در ایستگاه تحقیقات پرورش دام دانشگاه شهرکرد طی مدت 7 سال (1381 تا 1388) بهره گیری شد. مجموعه داده‌ها با استفاده از مدل مختلط طبق اندازه‌ گیری های مکرر برای عوامل ثابت سال، ماه، نوع، نوبت زایش، روز آزمون و اثر تصادفی بز تجزیه واریانس شدند. کلیه عوامل ثابت بر صفات شیر تولیدی روزانه و درصد چربی اثر معنی‌دار داشتند (05/0(p<. همچنین، عامل ماه زایش بر درصد پروتئین، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی و عامل تعداد بزغاله متولد شده بر درصد پروتئین، کل شیر تولیدی و طول دوره شیردهی اثر معنی‌دار نداشتند (05/0(p>. بالاترین تولید شیر روزانه مربوط به بزهای زایش کرده در بهمن ماه (17/0±59/2 کیلوگرم)، بزهای دوقلوزا (16/0±06/2 کیلوگرم) و نوبت زایش پنجم (22/0±54/2 کیلوگرم) بود. درصد چربی، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی به طور قابل توجهی با سپری شدن مرحله شیردهی افزایش داشتند. درصد پروتئین از اوایل تا اواسط شیردهی کاهش یافت. بعنوان نتیجه گیری نهایی، توجه به عوامل غیر ژنتیکی شناخته شده برای افزایش کارایی انتخاب، تعریف شیوه‌های مدیریتی مناسب و تضمین سطح پایدار تولید در بزهای شیرده سانن در شرایط اقلیمی شهرکرد ضروری است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of environmental factors affecting the quantity and quality of Saanen goat milk production in Shahrekord

نویسندگان [English]

  • ebrahim asadi-khoshouei 1
  • S Reza Miraei-Ashtiani 2
  • Maryam Sadat Hosseini 3
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, shahrekord, Iran.
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj. Iran
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

In addition to genetic traits, understanding the effects of environmental factors is critical for effective management and accurate estimation of breeding values of production traits in goat farming, as a variety of genetic and non-genetic factors have the potential to influence milk production traits in goats. The Animal Breeding Research Station of Shahrekord University provided seven years of collected records to study the influence of environmental factors on milk production and composition of Saanen goats in Shahrekord. With year, month, type of calving and parity as fixed factors and the goat effect as a random factor, a mixed model with repeated measures was used to analyze these data. The fat percentage and the milk production on the test day were significantly influenced by each of the factors mentioned (p <0.05). However, the month of calving had no significant influence on protein, lactose and total-solid-non fat content, and the number of kids had no significant influence on protein content, total milk production and lactation length (p>0. 05). The highest daily milk production related to month of calving in february (2.59 ± 0.17 kg), in the twin calving of goats (2.06 ± 0.16 kg) and in the fifth parity (2.54 ± 0.22 kg). As lactation progressed, the fat, lactose and total fat content increased. In the middle of lactation stage, protein content decreased. To ensure stable milk production in lactating Saanen goats, it is concluded that correction of known non-genetic factors is required to increase selection efficiency and establish appropriate management practices.

کلیدواژه‌ها [English]

  • "Milk production"
  • "Milk components"
  • "environmental factors"
  • "lactation stage"
  • "Saanen breed"

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 20 تیر 1403
  • تاریخ دریافت: 24 آبان 1402
  • تاریخ بازنگری: 18 اردیبهشت 1403
  • تاریخ پذیرش: 22 اردیبهشت 1403