تاثیر استفاده از آنزیم پروتئاز در جیره های با سطوح مختلف پروتئین و اسیدهای آمینه بر عملکرد، ویژگی های لاشه، قابلیت هضم مواد مغذی و غلظت برخی از فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 گروه علوم دام، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

تعداد 240 قطعه جوجه‌های‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ گوشتی نر سویه راس 308، سن یک تا 24 روزگی در قالب طرح کامل تصادفی با شش تیمار در چهار تکرار (10 قطعه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل A - جیره شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا توصیه شده براساس راهنمای سویه راس 308 B - جیره شاهد با افزودن پروتئاز با سطوح توصیه شده (0.02 درصد)، C - جیره کم پروتئین که حدود 5 درصد، سطح پروتئین جیره کاهش یافته است D - جیره کم پروتئین با کاهش غلظت اسیدهای آمینه ضروری (حدود 5 درصد) E - جیره کم پروتئین (تیمار3) با افزودن آنزیم پروتئاز با سطوح توصیه شده F - جیره کم پروتئین با کاهش اسیدهای آمینه ضروری با افزودن پروتئاز با سطوح توصیه شده (0.02 درصد) بودند. بیشترین میزان مصرف خوراک در دوره آغازین و بیشترین ضریب تبدیل در دوره رشد و همچنین بیشترین درصد چربی محوطه بطنی مربوط به جیره کم پروتئین و کم اسید آمینه بدون آنزیم پروتئاز بود. آنزیم پروتئاز موجب افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل در دوره رشد در جیره های کم پروتئین و کم اسید آمینه شد (05/0>P). استفاده از آنزیم پروتئاز در جیره های کم پروتئین موجب بهبود قابلیت هضم ماده خشک و ماده آ لی شد. . بیشترین درصد ران و طحال و غلظت HDL خون مربوط به جیره کم پروتئین با افزودن آنزیم پروتئاز بود (05/0>P). بر اساس نتایج، استفاده از آنزیم پروتئاز در جیره های کم پروتئین و کم اسید آمینه عملکرد جوجه های گوشتی را بهبود داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of protease supplementation in diet with different levels of protein and amino acids on performance, carcass characteristics, digestibility of nutrients and concentration of blood parameters in broiler chicks

نویسندگان [English]

  • Sepideh Gazani 1
  • Mansour Rezaei 2
  • Mohammad Kazemifard 3
1 Department of Animal Science, College of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Department of Animal Sciences, College of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
3 Department of Animal Sciences, College of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

In this experiment 240 Ross 308 male broilers (from 1 to 24 days of age) were used in a randomized complete design with six treatments and 4 replicates and 10 chicks per replicate. Experimental diets included: Control diet based on corn and soybean meal, with recommended levels based on Ross strain guide, control diet with the addition of protease enzyme with recommended levels, Low protein diet, which has reduced about 5% of the protein level of the diet, Low protein diet with a decrease in the concentration of essential amino acids (about 5 percent), Low protein diet (Treatment 3) with addition of protease enzyme with recommended levels, Low protein diet with reduced essential amino acids by adding protease enzyme with recommended levels (0.02%).The highest amount of feed consumption in the initial period and the highest conversion rate in the growth period, as well as the highest percentage of abdominal fat, were related to the low protein and low amino acid diet without protease. Adding Protease increased the body weight and decreased the conversion factor during the growth period in low protein and low amino acid diets (P<0.05). The use of protease enzyme in low-protein diets improved the digestibility of dry matter and organic matter, and the highest percentage of thigh and spleen and blood HDL concentration was related to the low protein with the addition of protease enzyme (P<0.05). Based on the results, use of protease enzyme in low protein and low amino acid diets improved performance of broiler chicks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • protease
  • low protein diet
  • digestibility
  • performance
  • broiler chicks