اثر پودر پر آب‌کافت قلیایی و خیساب ذرت خشک بر عملکرد، هزینه خوراک و شاخص‌های ‏آنتی‌اکسیدانی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ‏ایران

2 دانشیار، گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 استاد، گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور ارزیابی پتانسیل تغذیه‌ای خیساب خشک ذرت و پودر پر فرآوری‌شده با هیدروکسید سدیم به‌عنوان جایگزین‌های منابع پروتئینی متداول در تغذیه جوجه‌های گوشتی از سن 11 تا 42 روزگی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه یک روزه (راس 308) مخلوط دو جنس (نسبت برابر) به‌صورت تصادفی بین شش گروه آزمایشی در یک طرح کاملاً تصادفی توزیع شدند. شش جیره یکسان به لحاظ مواد مغذی فرموله شدند که به ترتیب حاوی سطوح مختلف صفر، 4، 5/5، 7، 5/8 و 10 درصد خیساب خشک ذرت و صفر، 29/3، 47/2، 65/1 و 82/0 درصد پودر پر فرآوری‌شده با هیدروکسید سدیم بودند. نتایج نشان داد استفاده از پودر خیساب ذرت و پودر پر فرآوری‌شده­ در جیره جوجه‌های گوشتی، خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک را تحت تأثیر قرار ندادند. بالاترین میانگین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن بدن در دوره­های پایانی (42-25 روزگی) و کل دوره آزمایشی (42-11 روزگی) مربوط به تیمار شاهد بود (05/0>P). تغذیه از سطوح مختلف پودر پر در جیره به نحو موثری مالون­دی­آلدئید پلاسما به‌عنوان یک شاخص اکسیداسیون لیپید را بهبود داد. با توجه به نتایج می­توان اظهار داشت که جایگزین کردن بخشی از کنجاله سویا با پودر پر و خیساب خشک‌شده ذرت بدون هیچ اثر منفی بر عملکرد می­تواند موفقیت­آمیز باشد و نیز باعث کاهش هزینه­های تولید گردد. با درنظر گرفتن نتایج عملکرد رشد، هزینه تغذیه و شاخص­های آنتی‌اکسیدانی استفاده از 5/8 درصد خیساب ذرت به همراه 82/0 پودرپر فرآوری شده با قلیا در جیره جوجه­های گوشتی توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of supplementing different levels of alkaline hydrolyzed feather meal and ‎dried corn steep liquor on performance and anti-oxidation indices of broiler chicken

نویسندگان [English]

  • Amir Hossein Atabak 1
  • Mohammad Amir Karimi Torshizi 2
  • Shaban Rahimi 3
1 MSc. Student, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares ‎University, Tehran, Iran
2 Associate Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran‎
3 Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran‎
چکیده [English]

The present study was conducted to investigate the effect of different levels of alkaline treated feather meal and dried corn steep liquor on the performance of broiler chickens. A total of 720 one-day-old broiler chicks were randomly distributed into six experimental groups in a simple randomized experimental design (each experimental group had six replicates; 20 birds per each). Experimental groups contained: 1: Feed without dried corn steep liquor (DCSL) and alkaline treated feather meal (ATFM), 2: 4% DCSL and 3.29% ATFM, 3: 5.5% DCSL and 2.47% ATFM, 4: 7% DCSL and 1.65% ATFM, 5: 8.5% DCSL and 0.82% ATFM, 6: 10% DCSL. The results showed that experimental treatments could not affect feed intake, weight gain and feed conversion ratio (P> 0.05). The average production cost per kilogram of live weight at 11-24 days did not show a significant difference (P>0.05). The highest average production cost per kilogram of live weight in the grower period (25-42 days) and the whole experimental period (11-42 days) was related to the control group (P<0.05). The use of different levels of alkaline treated feather meal and dried corn steep liquor had a significant effect on the percentage of crude fat and lipid oxidation of meat (P<0.05). According to the results, it can be concluded that partially substitution of soybean meal with alkaline treated feather meal and dried corn steep liquor can be done without any negative effects on performance and it reduces production costs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Alkaline hydrolyzed feather meal
  • Anti-oxidation properties
  • Broiler
  • Dried corn steep liquor
  • Performance
  1. (1999). Official Methods of Analysis. 16th rev. ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  2. Benzie, I. F. & Strain, J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1), 70-76.‏
  3. Blount, J. D., Surai, P. F., Houston, D. C. & Moller, A. P. (2002). Patterns of yolk enrichment with dietary carotenoids in gulls: the roles of pigment acquisition and utilization. Functional Ecology, 16, 445-453.
  4. Botsoglou, N. A., Govaris, A., Botsoglou, E. N., Grigoropoulou, S. H., Papageorgiou, G. & Chemistry, F. (2003). Antioxidant activity of dietary oregano essential oil and α-tocopheryl acetate supplementation in long-term frozen stored turkey meat. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(10), 2930-2936.
  5. Brand-Williams, W., Cuvelier, M. E. & Berset, C. L. W. T. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28(1), 25-30.‏
  6. Camp, A. , Cartrite, H. T., Reid, B. L., Quisenberry, J. H. & Couch, J. R. (1957). Corn steep water solubles as a source of unknown growth factor(s) for growing chicks. Poultry Science, 36(6), 1354-1359.
  7. Chovatiya, S. G., Bhatt, S. S. & Shah, A. R. (2010). Evaluation of corn steep liquor as a supplementary feed for Labeo rohita (Ham) fingerlings. Aquaculter International, 19(1), 1-12.‏
  8. Cornelius, S.G., Harmon, B. & Totsch, J.P. (1977). Condensed fermented corn soluble with germ meal and bran (DSLC) as a nutrient source for swine. III. Metabolizable energy content. Journal of Animal Science, 46(3), 482-485.
  9. Creger, C. , Zavala, M. A., Mitchell, R. H., Davis, R. E. & Couch, J. R. (1962). Organic and inorganic supplements in a purified type diet for chickens. Poultry Science. 41, 1928-1931.
  10. Faix, S., Faixova, Z., Placha, I. & Koppel, J. (2009). Effect of Cinnamomum zeylanicum essential oil on antioxidative status in broiler chickens. Acta Veterinaria Brunensis, 78, 411-417.
  11. Forgács, G. & Lundin, M. (2013). Pretreatment of chicken feather waste for improved biogas production. Applied Biochemistry and Biotechnology, 169, 2016-2028.  https://doi.org/10.1007/s12010-013-0116-3.
  12. Martins, J. M. S., Carvalho, C. M, C., Litz, F.H., Silveira, M.M., Moraesm C.A., Silva, M.C.A., Fagundes, N. S. & Fernandes, E. A. (2016). Productive and economic performance of broiler chickens subjected to different nutritional plans. Brazilian Journal of Poultry Science. 18(2), 209-216. http://dx.doi.org/10.1590/1806-9061-2015-0037.
  13. Moran, E., Summers, J. & Slinger, S. (1966). Keratin as a source of protein for the growing chick 1. amino acid imbalance as the cause for inferior performance of feather meal and the implication of disulfide bonding in raw feathers as the reason for poor digestibility. Poultry Science, 45(6), 1257-1266.
  14. Naveed, A., Sharif, M. & Sultan, J. I. (2019). Biological evaluation of NaOH treated and un-treated feather meal in broiler chicks. Austin Journal of Nutrition and Metabolism, 6(2), 1069.
  15. Niwa, T., Doi, U., Kato, Y. & Osawa, T. (2001). Antioxidative properties of phenolic antioxidants isolated from corn steep liquor. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(1), 177-182.
  16. Odetallah, N., Wang, J., Garlich, J. & Shih, J. (2003). Keratinase in starter diets improves growth of broiler chicks. Poultry Science, 82(4), 664-670.
  17. OECD/FAO. (2017). OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026, OECD Publishing, Paris. Retrieved October 12, 2020, from http://dx.doi.org/10.1787/agr_outlook-2017-en
  18. Onuoha, S. C. & Chukwura, E. I. (2011). Effect of temperature and pH on bacterial degradation of chicken feather waste (CFW). International Journal of Natural and Social Sciences, 2(3), 538-544.
  19. Papadopoulos, M., El Boushy, A. & Ketelaars, E. (1985). Effect of different processing conditions on amino acid digestibility of feather meal determined by chicken assay. Poultry Science, 64(9), 1729-1741.
  20. Papadopoulos, M.C. (1984). Feather meal: evaluation of the effect of processing conditions by chemical and chick Ph.D. thesis. Agricultural Unuversity of Wageningen, The Netherlands.
  21. Sabow, A. B. (2016). Changes of microbial spoilage, lipid-protein oxidation and physicochemical properties during post mortem refrigerated storage of goat meat. Animal Science Journal. 87(6), 816-826.
  22. Sharma, R. & Rajak, R. C. (2003). Keratinophilic fungi: Nature’s keratin degrading machines! Resonance, 8(9), 28-40.
  23. Shen, T.F., Marrett, L.E., Sunds, M.L. & Bird, H.R. (1970). Growth promoting effect of condensed fermented extractive (corn fermentation condensed soluble) in chickens. Poultry Science, 49, 542-545.
  24. Skrzydlewska, E. & Farbiszewski, R. (1999). Protective effect of N-acetylcysteine on reduced glutathione, reduced glutathione-related enzymes and lipid peroxidation in methanol intoxication. Drug and Alcohol Dependence, 57(1), 61-67.‏
  25. Suzuki, J. & Katoh, N. (1990) A simple and cheap method for measuring serum Vitamin A in cattle using only a spectrophotometer. Japan Journal of Veterinary Science, 6, 1281-1283
  26. Tsang, S. T. L., McKee, E. L., Andrews, G. P., Winslade, C. E., Steinhauser, R. L. & Windsor, H. A. (1963). The utilization of hydrolyzed poultry feathers in isonitrogenous and isocaloric broiler rations. Poultry Science, 42(6), 1369-1372.‏
  27. Ullah, Z., Yousaf, M., Shami, M. M., Sharif, M. & Mahrose, K. (2018). Effect of graded levels of dietary corn steep liquor on growth performance, nutrient digestibility, haematology and histopathology of broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102(1), 395-402.‏
  28. Waldroup, P. W. & Rutherford, H. O. (1971). Acceptability of corn dried steep liquor concentrate for laying hens and turkeys. Poultry Science, 50(6), 1863-1867.
  29. Waldroup, P. W., Hillard, C. M. & Abbott, W. W. (1970). Evaluation of corn dried steep liquor concentrate in the diet of broiler chicks. Poultry Science, 49(5), 1203-1208.
  30. Williams, C. M., Richter, C. S., Mackenzie, J. M. & Shih, J. C. (1990). Isolation, identification, and characterization of a feather-degrading bacterium. Applied and Environmental Microbiology, 56(6), 1509-1515.‏