تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله سیاه‌دانه بر فراسنجه‌های خونی، گوارش‌پذیری، عملکرد و ‏خصوصیات لاشه بره‌‌های پرواری زندی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

3 استاد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

این مطالعه به منظور تعیین ترکیب شیمیایی کنجاله سیاه‌دانه و تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله سیاه‌دانه بر فراسنجه­های خونی، گوارش‌پذیری مواد مغذی، عملکرد و خصوصیات لاشه بره­های پرواری زندی انجام شد. در ابتدا ترکیب شیمیایی نمونه کنجاله سیاه‌دانه مورد استفاده تعیین شد. سپس هجده رأس بره نر از شیر گرفته شده با متوسط وزن 5/1± 5/23 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه گروه شش رأسی در جایگاه‌های انفرادی با جیره­های آزمایشی تغذیه شدند. جیره­های آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه با 12 درصد کنجاله سویا و بدون کنجاله سیاه‌دانه)، 2) جیره حاوی 6 درصد کنجاله سویا و 9 درصد کنجاله سیاه‌دانه و 3) جیره حاوی 18 درصد کنجاله سیاه‌دانه و بدون کنجاله سویا بود. مقدار ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی،  فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، نیتروژن نامحلول در شونده اسیدی و خاکستر کنجاله سیاه‌دانه  به ترتیب 53/97، 26/31، 16/15، 95/25، 2/14، 69/0، 07/5 درصد ماده خشک بود. جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله سیاه‌دانه در جیره بره­های پرواری تأثیری بر وزن نهایی، ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، درصد و خصوصیات لاشه و میزان دنبه نداشت. آلبومین و پروتئین کل خون بره­های تغذیه شده با جیره حاوی 18 درصد کنجاله سیاه‌دانه بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P). مقدار گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول و نیتروژن اوره­ای خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. گوارش‌پذیری ماده خشک، ماده آلی، چربی و پروتئین جیره در بین تیمارهای آزمایشی مشابه بود. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از کنجاله سیاه‌دانه در جیره بره­های پرواری تا سطح 18 درصد  تأثیر منفی بر عملکرد و گوارش‌پذیری مواد مغذی جیره نداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of replacing soybean meal by black seed meal on blood parameters, nutrients ‎digestibility, performance and carcass characteristics of Zandi fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Yasaman Karimi 1
  • Mohammad Ali Norouzian 2
  • Ahmad Afzalzadeh 3
1 M.Sc. Student, Department of Animal and Poultry Science, Abouraihan Campus, University of Tehran, Tehran, Iran‎
2 Professor, Department of Animal and Poultry Science, Abouraihan Campus, University of Tehran, Tehran, Iran‎
3 Professor, Department of Animal and Poultry Science, Abouraihan Campus, University of Tehran, Tehran, Iran‎
چکیده [English]

In this study, chemical compositions of black seed meals samples were determined. 18 male weaning Zandi lambs with an average body weight of 23.5 ±1.5 kg were used in a completely randomized design in three groups of six in individual pens. Experimental treatments were: 1) control (basal diet with 12% soybean meal and without black seed meal), 2) diet containing 6% soybean meal and 9% black seed meal and 3) diet containing 18% black seed meal and without soybean meal. The concentration of dry matter, crude protein, crude fat, NDF, ADF, ADIN, and crude ash of black seed meal samples were 97.53±0.58, 31.26±0.99, 15.16 ± 0.61, 25.95 ± 1.34, 14.2±0.80, 0.69±0.04 and 5.07 ± 0.24, respectively. Replacement of soybean meal with black seed meal in the diet of experimental lambs had no effect on final body weight, daily weight gain, feed conversion ratio, dry matter intake, dressing percentage, tail and total body fat deposition. Albumin and total protein were higher for lambs fed by diet containing 18 % black seed meal compared to other treatments (P <0.05). However, the concentration of blood triglyceride, cholesterol and urea nitrogen were not differed between experimental groups. The digestibility of dry matter, organic matter, crude fat and protein were not affect by feeding of experimental diets. It seems that black seed meal can be used in the diet of fattening lambs up to 18% without adverse effect on performance and nutrients digestibility of growing lambs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Acid-insoluble ash
  • black seed meal
  • chemical compositions
  • cholesterol
  • growth
  1. Abdo, Z. M. (2004). Effect of phytase supplementation on the utilization of Nigella sativa seed meal in broiler diets. Egyptian journal of Poultry Science, 24, 143-162.
  2. Abel- Mageed, M. A. (2002). A study of substitution soybean meal by Nigella sativa meal on the performance of broiler chicks. Egyptian journal of Poultry Science, 24:263-282.
  3. Al- Beitawi, S. & El-Ghousein, S.S. (2008). Effect of feeding different levels of Nigella sativa seeds (Black cumin) on performance, blood constituents and carcass characteristics of broiler chicken. International Journal of Poultry Science, 7, 715-721.
  4. AOAC International (2000). Official methods of analysis. 17 th ed., Gaithersburg, MD, USA.
  5. Ashayerizadeh, O., Dastar, B., Shams Shargh, M., Ashayerizadeh, A., Rahmatnejad, E. & Hossaini, S.M.R. (2009). Use of garlic (Allium sativum), black cumin (Nigella sativa L.) and wild mind (Mentha longifolia) in broiler chicken diets. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8, 1860-1863.
  6. Awadalla, I. (1997). The use of black cumin seeds (Nigella sativa) cake in rations of growing sheep. Egyptian Journal of Nutritional Feeds, 1, 243-249.
  7. Cherif, M., Salem, H. B. & Abidi, S. (2018). Effect of the addition of Nigella sativa seeds to low or high concentrate diets on intake, digestion, blood metabolites, growth and carcass traits of Barbarine lamb. Small Ruminant Research, 158, 1-8.
  8. Davazdah Amami, S. & Majnoon Hosseini, A. (2013). Effect of irrigation water salinity on germination germination, biological yield, quantity, quality of essential oil of Dracocephalum moldavica Plant Production Technology, 10, 25-33.
  9. El-Hossieny, H., Allam, S., El-Saadany, S., Abdel-Gawad, A. & Zeid, A. (2000). Medicinal herbs and plants as food additives for ruminants. Egyptian journal of Poultry Science, 22, 207-225.
  10. Forouzanfar, F. & Fazly Bazzaz, B.S. (2014). Black cumin (Nigella sativa) and its constituent (thymoquinone): a review on antimicrobial effects. Iranian Journal of Basic Medical Science, 17, 929-938.
  11. Gilani, A.H., Jabeen, Q. & Khan, M.A.U. (2004). A review of medicinal uses and pharmacological activities of Nigella sativa. Pakistan Journal of Biological Science, 7(4), 441-451.
  12. Habeeb, A. & El Tarabany, A. (2012). Effect of Nigella sativa or Curcumin on daily body weight gain, feed intake and some physiological functions in growing Zaraibi goats during hot summer season, Proceeding of The Third International on Radiation Sciences and Applications.
  13. Hosseini-Vashan, S.J. & Ghaznavi, T. (2018). Determination of nutritive value and metabolizable energy of Nigella sativa meal using leghorn cockerel and predicted AMEn models. Iranian Journal of Animal Science Research, 9 (4), 437-445.
  14. Khazaei, M. & Mirazi, N. (2016). The effect of Nigella Sativa Seed extract on male rats kidneys induced by Gentamicin. Armaghane danesh, 21 (9), 860-872
  15. Khattab, H., El Basiony, A., Hamdy, S. & Marwan, A. (2011). Immune response and productive performance of dairy buffaloes and their offspring supplemented with black seed oil. Iranian Journal of Applied Animal Science,  1(4), 227-234.
  16. Khazaei, M. &Mirzaei, N.(1395).The effect of hydroethanolic seed of black seed (Nigella sativa) on the toxicity of gentamicin-induced male rats. Journal of Yasouj University of Medical Sciences, Armaghan Danesh. 21, 116.
  17. Mahmoud, A. & Bendary, M. (2014). Effect of whole substitution of protein source by Nigella sativa meal and sesame seed meal in ration on performance of growing lambs and calves. Global Veterinary, 13(3), 391-396.
  18. Saeedi, P.,Tabatabai Vakili, P.,Salari, S.,Mirzadeh, K.H. &Zarei, M. (2014).Investigation of the effect of adding black seed (Nigella sativa L.) to the diet on performance and some blood parameters of broilers. Journal of Animal Products, 16, 157-166.
  19. Salar Moeini, M. & Musapur, I. (2016). The effect of using different levels of black seed meal (Nigella sativa) on the yield and quality of Japanese quail meat. Animal Science Research, 6, 24-17.
  20. Shirzadegan, K., Fallahpour, P., Nickkhah, I. & Taheri, H. R. (2015). Black Cumin (Nigella sativa) supplementation in the diet of broilers influences liver weight and its enzymes. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5, 173-178.
  21. Talha, E., Abbas, E. & Mohamed, E. (2010). Effect of supplementation of Nigella sativa seeds to the broiler chicks diet on the performance and carcass quality. International Journal of Agricultural Science, 2, 0975-3710.
  22. Tawfeek, F. (2006). Effect of Nigella sativa oil treatment on the sex organs and sperm charactors in rats exposed to hydrogen peroxide. Mesopotamia Journal of Agriculture, 34(1), 2-8.
  23. Toghyani, M. M., Toghyan, A., Gheisari, G., Ghalamkari, M. & Mohammadrezaei, A. (2010). Growth performance, serum biochemistry and blood hematology of broiler chicks fed different levels of blac seed (Nigella sativa) and peppermint (Mentha piperita). Livestock Science, 129, 173–178.
  24. Van Keulen, J. & Young, B.A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 2, 282-289.
  25. Zanouny, A., Abd-el-Moty, A., El-Barody, M., Sallam, M. & Abd-el-Hakeam, A. (2013). Effect of supplementation with Nigella sativa seeds on some blood metabolites and reproductive performance of Ossimi male lambs. Egyptian Journal of Sheep and Goat Sciences, 8(1), 47-56.
  26. Zeweil, H.S. (1996). Evaluation of substituting Nigella sativa meal for soy National Research Council (NRC). Nutrient Requirements of bean meal on the performance of growing and laying Japa-Poultry. Egyptian Journal of Poultry Science, 16, 451-477.