تأثیر کنجاله کلزای تخمیری بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های خونی، کانی شدن ‏استخوان درشت نی و خصوصیات روده جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ‏

2 استاد تمام دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی ساری- تغذیه طیور

3 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثرات تخمیر بر خصوصیات غذایی کنجاله کلزا (با استفاده از لاکتوباسیلوس فرمنتوم و باسیلوس سابتیلیس و آسپرژیلوس اوریزا) و همچنین مقایسه کنجاله کلزای فرآوری‌نشده با کنجاله کلزای تخمیری بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی صورت گرفت. دراین تحقیق تعداد280 قطعه جوجه نر یک روزه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به هفت تیمار آزمایشی با چهار تکرار و در هر تکرار با 10 جوجه اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایش شامل تیمار شاهد، تیمارهای حاوی کنجاله کلزا و کنجاله کلزای تخمیری هر یک در سه سطح پنج،10 و 15 درصد بودند. نتایجنشان داد که تخمیر کنجاله کلزا سبب کاهش گلوکوزینولات و اسیدهای آمینه متیونین و سیستئین به میزان 50 درصد شد درحالی‌که میزان گوگرد حدود 50 درصد و درصد پروتئین کنجاله کلزا تخمیری به میزان 2/2 درصد ماده خشک افزایش نشان داد. مصرف کنجاله کلزا و یا کنجاله کلزای تخمیری تا سطح 15 درصد تأثیری بر صفات عملکردی، وزن اجزا لاشه، کانی شدن استخوان درشت نی و قابلیت هضم مواد مغذی نشان نداد. استفاده از کنجاله کلزای تخمیری سبب افزایش میزان هورمون‌هایTSH و ACTH شد، همچنین ویسکوزیته روده با مصرف هر دو نوع کنجاله افزایش نشان داد (05/0>P) ولی بر ریخت‌شناسی ژوژنوم و pH ایلئوم بی‌تأثیر بود. بنابراین کنجاله کلزا (تخمیری و یا فرآوری‌نشده) را می‌توان تا سطح 15 درصد بدون تأثیر منفی در جیره جوجه‌های گوشتی استفاده نمود. همچنین تخمیر می‌تواند از سطح گلوکوزینولات کنجاله کانولا به‌طور چشم‌گیری بکاهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of fermented canola meal on performance, nutrient digestibility, blood ‎parameters, tibia mineralization and intestinal characteristics of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Mohammad Davodifar 1
  • Mansour Rezaei 2
  • Nohammad Hashemi 3
1 Ph.D. Candidate, Department of Animal Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, ‎Iran ‎
2 Ph.D. Professor, Department of Animal Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
3 Assistant Professor, Department of Animal Science, Qom Agriculture Research center, AREEO, Qom, Iran ‎
چکیده [English]

This study intended to investigate the effects of canola meal fermentation on its nutritional characteristics and broiler chickens growth performance using Lactobacillus fermentum and Bacillus subtilis and Aspergillus oryzae. In this experiment, 280 male Ross day-old chicks were randomly assigned to 7 experimental treatments with 4 replicates containing 10 chicks each. Treatments included control diet, canola meal and fermented canola meal at 3 levels (5, 10 and 15%) each. Results indicated that fermentation of canola meal reduced the amount of glucosinolates and amino acids methionine and cysteine by 50%, while its sulfur content increased about 50% and protein content of fermented canola meal increased by 2.2%. At the level of 15%, processed and unprocessed canola meal had no effect on growth performance, weight of carcass parts, tibia mineralization and nutrient digestibility in grower, finisher and whole period .It is concluded that fermented canola meal increased TSH and ACTH levels. Also intestinal viscosity increased with consumption of both types of meal (P <0.05) but had no effect on jejunal morphology and ileum pH. canola meal meal (processed or unprocessed) can be used up to 15% in broiler diets without any adverse effect. However fermentation process reduces the glucoseinolate level significantly.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • canola meal
  • fermentation
  • performance
  • viscosity
  1. AOAC (1995). Association of Official Analytical Chemists. Official methods of AOAC International (16th Edn.). Virginia. USA, Pp, 1147.
  2. Alvarenga, R. R., Zangeronimo, M. G., Rodrigues, P. B., Pereira, L. J., Wolp, R.C. & Almeida, E.C. (2013). Formulation of diets for poultry: the importance of prediction equations to estimate the energy values. Archivos de Zootecnia, 62, 1-11.
  3. Ashayerizadeh, A., Dastar, B., Shamsshargh, M., Sadeghi, A. R. and Zerehdaran, S. (2016). Effect of feeding fermented rapeseed meal on reduction salmonella population in broiler chickens. Animal Science Journal (Pajohesh & Sazandegi), 111, 121-132.
  4. Chiang,G., Lu, W. Q., Piao, X. S., Hu, J. K., Gong, L. M. & Thacker, P. A. (2010). Effects of feeding solid-state fermented rapeseed meal on performance, nutriented digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asia Australasian Journal of Animal Science, 23, 263-271.
  5. Duncan, D. B. (1955). Multiple rang and multiple F tests. Biometrics, 11, 1.
  6. Engberg, R. M., Hammershoj, M., Johasen, N. F., Abousekken, M. S., Steenfeldt, S. & Jensen, B. B. (2009). Fermented feed for laying hen effects on egg production, egg quality, plumage condition and composition and activity of the intestinal microflora. British Poultry Science, 50(2), 228-39.
  7. Fadal, M. & El-Batal, A. I. (2000). Studies on activation of amylolytic enzymes production by gamma irradiated Aspergillus Niger using some surfactants and natural oils under solid state fermentation. Pakistan Journal of Biol. Science, 3, 1762-1768.
  8. Feng, J., Liu, X., Liu, Y. Y., Xu, Z. R. & Lu, Y. P. (2007). Effects of Aspergillus oryzae fermented soybean meal on growth performance and plasma biochemical parameters in broilers. Journal of Animal feed Science Technology, 134, 235-242.
  9. Fenton, T. W. & Fenton, M. (1979). An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and excreta. Canadian Journal Animal Science, 59, 631-634.
  10. Garcia, M., Lazaro, R., Latorre, M. A., Gracia, M. I. & Mateos. G. G. (2008). Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science, 87, 940-948.
  11. Hong, K. I., Lee, C. H. & Kim, S. W. (2004). Aspergillus oryzae GB-107 fermentation improves nutritional quality of food soybeans and soybean meal. Journal of Medical Food, 7, 430-436.
  12. Ishikawa, T. & Nanjo, F. (2009). Dietary cycloinulo oligosaccharides enhance intestinal immunoglobulin A production in mice. Biosci Biotechnol Biochem, 73, 677-682.
  13. Kamran, Z., Sarwar, M., Nisa, M., Nadeem, M. A., Mahmood, S., Babar, M. E. & Ahmed, S. (2008). Effect of low-protein diets having constant energy-to-protein ratio on performance and carcass characteristics of broiler chickens from one to thirty-five days of age. Poultry Science, 87(3), 468-474.
  14. Kiers, J. L., Meijer, J. C., Nout, M. J. R., Rombouts, F. M., Nabuurs, M. J. A. & Meulen, J. (2003). Effect of fermented soybeans on diarrhea and feed efficiency in weaned piglets. Journal of Applied Microbiology, 95, 545-555.
  15. Leeson. S. J. O. & Summers, J. D. (2005). Commercial poultry nutrition. 3rd Ed. University books, Guelph, On, Canada.
  16. Mathivanan, R., Selvaraj, P. & Nanjappan, K. (2006). Feeding of fermented soybean meal on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 5, 868-872.
  17. Niba, A. T., Beal, J. D., Kudi, A. C. & Brooks, P. H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology, 8, 1758-1767.
  18. Quinsac, A., Ribailler, D., Elfkir, C., Lafosse, M. & Dreux, M. (1991). A new approach to the study of glucosinolate by isocratic liquid chromategramphy: Part1. Rapid determination of de sulfated derives of rapeseed glucosinolate. The Journal of AOAC International, 74, 932-939.
  19. Slominski, B. A., Jia, W., Mikulski, D., Rogiewicz, A., Jankowski, J., Jones, G.R.O.  & Hickling, D. (2011). Chemical composition and nutritive value of low-fiber yellow-seeded B. napus and B. juncea canola for poultry. Pages 433-445 in proc. 16th Int. Rapeseed Conger., Prague.
  20. Tripathi, M. K. & Mishra, A.S. (2006). Glucosinolates in animal nutrition: A review. Animal Feed Science and Technology, 132, 1-27.
  21. Ving, A. P. & Walia, A. (2001). Beneficial effects of rhizopus oligosorus fermentation on reduction of glucosinolats, fiber and phytic acid in rapeseed (Brassica napus) meal. Bioresource Technology, 78, 309-312.
  22. Xu, F. Z., Zeng, X. G. & Ding, X. L. (2012). Effect of replacing soybean meal with fermented rapeseed meal on performance, serum biochemical variables and intestinal morphology of broiler. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 25(12), 1734-1741.
  23. Zahroojian, N., Moravej, H., Zaghari, M. & Amin-zadeh, S. (2018). Comparison the energy value of process Zahroojiand and non-processed soybean meal for broiler breeder hens, broiler chickens and commercial layer hens. Iranian Journal of Animal Science, 49(2), 335-342.
  24. Zhang, W., Xu, Z., Sun, J. & Yang, X. (2006).A study on the reduction of gossypol levels by mixed cultre solid substrate fermentation of cottonseed meal. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 19, 1314-1321.