8954856055505db

تولید مخمر غنی از سلنیوم و ارزیابی اثر سطوح مختلف آن بر ریخت‌شناسی و بیومتری اندام‌های ‏داخلی و تولیدمثلی در مرغ‌های مادر گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

4 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی و بیوتکنولوژی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، تولید مخمر غنی از سلنیوم و تعیین سطح مطلوب آن بر فراسنجه­های ریخت‌شناسی و بیومتری اندام­های داخلی و تولیدمثلی مرغ­های مادر گوشتی در مقایسه با سلنیوم آلی تجاری سلمکس و سدیم سلنیت معدنی بود. این طرح در قالب دو بخش انجام شد: در آزمایش اول، مخمر غنی از سلنیوم تولید شد. در آزمایش دوم، از 150 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس در سن 49 هفتگی در 6 تیمار، 5 تکرار و 5 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارها شامل 1- گروه شاهد (فاقد مکمل سلنیوم)، 2- SY0.15، 3- SY0.3، 4- SY0.45 (به‌ترتیب مخمر غنی از سلنیوم تولیدی با سطوح 15/0، 3/0 و 45/0)، 5- گروه Selemax (سلنیوم آلی تجاری سلمکس با سطح 3/0) و 6- گروه SS(سدیم سلنیت با سطح 3/0) میلی­گرم در کیلوگرم جیره بود. در پایان آزمایش از هر تکرار سه قطعه مرغ کشتار شدند. مقدار سلنیوم در هر کیلوگرم مخمر خشک در آزمایش اول، به‌طور میانگین 2823 میلی­گرم به‌دست آمد. در آزمایش دوم، تعداد فولیکول‌های بزرگ، در تیمار SY0.45  نسبت به تیمارهای شاهد، SY0.15 و SS به‌طور معنی‌داری بیشتر بود. وزن چربی حفره بطنی در تیمار SY0.45  نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کمتر بود. بنابراین، استفاده از 45/0 میلی­گرم در کیلوگرم از سلنیوم آلی تولیدی در جیره مرغ مادر تعداد فولیکول‌های بزرگ را افزایش و چربی حفره بطنی را کاهش داد .البته نیاز است که سایر فراسنجه­های عملکردی و تولید­مثلی در مطالعات آتی نیز بررسی گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Production of selenium enriched yeast and assessment of the effect of its different ‎levels on the morphology and biometry of internal and reproductive organs in broiler ‎breeder hens

نویسندگان [English]

  • Mojtaba Emamverdi 1
  • Ahmad Zareh-Shahneh 2
  • Mahdi Zhandi 3
  • Mojtaba Zaghari 2
  • Dariush Minai-Tehrani 4
1 Ph. D. Candidate, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, ‎University of Tehran, Karaj, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of ‎Tehran, Karaj, Iran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, ‎Iran
4 Faculty of Life Science and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
چکیده [English]

The aim of present study was to produce selenium enriched yeast and determine its optimum level on morphology and biometry of internal and reproductive organs in broiler breeder hens in comparison to Selemax (commercial organic sodium selenite) and mineral selenite. This study was done in two parts, in the 1st experiment; selenium-enriched yeast was produced. In the 2nd experiment, a total of 150 Ross 308 broiler breeder hens (49 weeks of age) were used in 6 treatments of 5 replicates with 5 hens each. The treatments were included: 1) Control group (without selenium), diet containing; 2) 0.15; 3) 0.30 and 4) 0.45 mg/kg of produced selenium enriched yeast (SY0.15, SY0.3, SY0.45, respectively), 5) 0.30 mg/kg Selemax, and 6) 0.30 mg/kg sodium selenite (SS). At the end of the experiment, three hens from each replication were slaughtered. In the 1st experiment, the amount of selenium per kilogram of dry selenium-enriched yeast was 2823 mg. In the 2nd experiment, the number of large follicles in the SY0.45 group was significant higher compared to control, SY0.15 and SS groups. The weight of the abdominal cavity fat of the SY0.45 group was significantly lower compared to control group. Therefore, using of 0.45 mg/kg of produced organic selenium in the broiler breeder diet increased number of large follicles and decreased abdominal cavity fat. Of course, further studies are needed to assessment of other performance and reproductive parameters.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler Breeder
  • Performance
  • Selenium
  • selenium-enriched yeast‎
  1. Beckett, G. J. & Arthur, J. R. (2005). Selenium and endocrine systems. Journal of Endocrinology, 184, 455-465.
  2. Breque, C. & Brillard, J. P. (2002). Sperm storage in the avian oviduct: baselines for a complex antioxidant system in the sperm storage tubules. Archiv Geflugelkunde, 66, 83.
  3. Breque, C., Surai, P. F. & Brillard, J. P. (2003). Roles of antioxidants on prolonged storage of avian spermatozoa in vivo and in vitro. Molecular Reproduction Development, 66, 314-323.
  4. Chanda, S. & Chakrabatri, S. (1996). Plant origin liquid waste: a resource for single cell protein production by yeast. Bioresource Technology, 57, 51-4.
  5. Demirci, A. & Pometto, A. L. (1999). Production of organically bound selenium yeast by continuous fermentation. Journal of Agricultural and Food Chemistry,47, 2491-2495.
  6. Edens, F. W. (2001). Involvement of Sel-Plex in physiological stability and performance of broiler chickens. In: Science and Technology in the Feed Industry. (LyonsTP and Jacques KA. Eds.). Nottingham University Press.Nottingham NG 110 AX. United Kingdom. In: Proceedings of 17th Alltech Annual Symposium, 17, 349-376.
  7. Ferhance, A. (2001). A Novel Method for the Production of Selenium-Enriched Yeast. [dissertation]. Canada: McGill University, National library of Canada.
  8. Hongfei, Y., Gongjian, F. & Zhenxin, G. (2010). Optimization of culture parameters of selenium-enriched yeast (Saccharomyces cerevisiae) by response surface methodology (RSM). Food Technology Journal, 43, 666-669.
  9. Hongfei, Y., Zhigang, C., Zhenxin, G. & Yongbin, H. (2009). Optimization of natural fermentive medium for selenium-enriched yeast by D-optimal mixture design. Food Science and Technology Journal, 42, 327-31.
  10. Johnson, P. A. & Giles, J. R. (2013). The hen as a model of ovarian cancer. Nature Review Cancer, 13(6), 432-436.
  11. Kieliszek, M. & Błażejak, S. (2013). Selenium: significance, and outlook for supplementation. Nutrition, 29, 713-718.
  12. Kieliszek, M., Błażejak, S., Gientka, I. & Bzducha-Wróbel, A. (2015). Accumulation and metabolism of selenium by yeast cells. Applied Microbiology and Biotechnology, 1-10.
  13. Lukaszewicz, E., Kowalczyk, A. & Jerysz, A. (2011). The effect of sex and feed supplementation with organic selenium and vitamin E on the growth rate and zoometrical body measurements of oat-fattened White Koluda® geese. Turkish Journal of Veterinary Animal Science, 35, 435-442.
  14. Papazyan, T., Lyons, M., Mezes, M. & Surai, P. (2006). Selenium in poultry nutrition-Effects on fertility and hatchability. Praxis veterinaria, 54, 85-102.
  15. Rotruck, J. T., Pope, A. L., Ganther, H. E., Swanson, A. B., Hafeman, D. G. & Hoekstra, W. G. (1973). Selenium: Biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science, 179, 588-590.
  16. Schrauzer, G. N. (2000). Selenomethionine: a review of its nutritional significance, metabolism and toxicity. Journal of Nutrition, 130, 1653-1656.
  17. Schrauzer, G. N. (2006). Selenium yeast: composition, quality, analysis and safety. Pure Applied Chemistry, 78(1), 105-109.
  18.  Stammer, K., Edassery, S. L., Barua, A., Bitterman, P., Bahr, J. M., Hales, D. B. & Luborsky, J. L. (2008). Selenium-Binding Protein 1 expression in ovaries and ovarian tumors in the laying hen, a spontaneous model of human ovarian cancer. Gynecologic Oncology, 109, 115-121.
  19. Surai, P. F. & Fisinin, V. (2014). Selenium in poultry breeder nutrition: An update. Animal Feed Science and Technology, 191, 1-15.
  20. Surai, P. F. (2002a). Natural Antioxidants in Avian Nutrition and Reproduction. Nottingham University Press, Nottingham.
  21. Surai, P. F. (2002b). Selenium in poultry nutrition: a new look at an old element. 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity. Worlds Poultry Science Journal, 58, 333-347.
  22. Surai, P. F. (2002c). Selenium in poultry nutrition: a new look at an old element. 2. Reproduction, egg and meat quality and practical applications. Worlds Poultry Science Journal, 58, 431-450.
  23. Surai, P. F. (2006). Selenium in Nutrition and Health. Nottingham University Press, Nottingham, UK.