8954856055505db

تأثیر مکمل چربی (نمک‌های کلسیمی) در جیره‌های آغازین حاوی دو سطح پروتئین عبوری بر عملکرد، رشد و متابولیت‌های خونی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه ایلام

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه ایلام

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه ایلام

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه اراک

چکیده

اثر متقابل سطح چربی (0 و 30 گرم در کیلوگرم) و پروتئین عبوری (36 و 40 درصد پروتئین خام جیره) بر عملکرد، اندازه­های بدنی (اسکلتی) و متابولیت­های خونی گوساله بررسی شد. از 40 رأس گوسالۀ‌ شیرخوار نر هلشتاین با میانگین سن 39 روز در یک آرایش فاکتوریل با چهار تیمار استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل؛ بدون مکمل چربی با سطح پایین پروتئین عبوری (UF-LRUP)، با مکمل چربی و با سطح پایین پروتئین عبوری (SF-LRUP)، بدون مکمل چربی و با سطح بالای پروتئین عبوری (UF-HRUP)، با مکمل چربی و با سطح بالای پروتئین عبوری (SF-HRUP) بودند. نتایج نشان داد، استفاده از چربی سبب بهبود مصرف جیرۀ آغازین (استارتر)، افزایش وزن و همچنین بهبود بازدهی مصرف خوراک در گوساله‌های شیرخوار شد (01/0>P). صفات عملکردی تحت تأثیر رابطۀ متقابل بین چربی و سطح پروتئین عبوری قرار نگرفت (05/0<P). از دیدگاه رشد، افزایش سطح چربی سبب افزایش طول بدن و عرض سینه شد و از سویی نیز سطح پروتئین عبوری بالاتر سبب افزایش ارتفاع کفل (هیپ) شد. عرض سینه و همچنین ارتفاع جدوگاه دام‌ها نیز تحت تأثیر اثر متقابل چربی و سطح پروتئین عبوری قرار گرفت. با وجودی که سطح چربی مصرفی تأثیری بر فراسنجه‌های خونی نداشت، اما سطح بالاتر پروتئین عبوری سبب کاهش گلوکز خون و همچنین انسولین خون نیز شد (05/0>P). به‌طورکلی، افزایش سطح چربی در جیرۀ گوساله‌های شیرخوار پیش از شیرگیری قابل توصیه بوده و درصورتی‌که مصرف آن با افزایش سطح پروتئین عبوری جیره باشد پاسخ‌های بهتری از نظر رشد به همراه خواهد داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of fat supplementation (Ca-salts) in starter diets differed in rumen undegradable protein levels on performance, growth and blood metabolites of Holstein calves

نویسندگان [English]

  • Ahmad Ahmadiyan 1
  • Farshid Fatahnia 2
  • Golnaz Taasoli 3
  • Mohammad Akbari Graee 3
  • Mehdi Kazemi Bonchenari 4
1 Former M. Sc. Student, Faculty of Agriculture, Ilam University, Iran
2 Associate Professor, Faculty of Agriculture, Ilam University, Iran
3 Assistant Professor, Faculty of Agriculture, Ilam University, Iran
4 Associate Professor, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Iran
چکیده [English]

The interaction of fat supplementation (0 and 30 g/kg DM) and by-pass protein level (36 and 40% of dietary CP) was investigated on performance, skeletal measurements and blood metabolites of calf. Forty calves (aging 39 d) were used in a factorial design with four treatments. Experimental diets consisted of; 1) un-supplemented fat with low un-degradable protein (UF-LRUP), 2) supplemented fat with low un-degradable protein (SF-LRUP), 3) un-supplemented fat with high un-degradable protein (UF-HRUP), 4) supplemented fat with high un-degradable protein (SF-HRUP). The results show that supplementing fat in calves increased starter intake, gain as well as feed efficiency (P< 0.01). No performance result was affected with fat-RUP interaction. Considering the growth parameters, fat supplementation improved body length as well as chest width. Greater RUP also increased hip height. The interactions of fat-RUP did affect chest width and wither height as well. However fat supplementation did not affect blood metabolites, greater RUP reduced both glucose and insulin concentrations. In conclusion, fat supplementation may be recommendable after 4 weeks of age in calves and the results would be more favorable if this supplementation would accompanied with greater RUP level.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fat and protein interaction
  • growing calves
  • feed utilization efficiency
  1. Abdelgadir, I. E. O., Morrill, J. L. & Higgins, J. J. (1996). Effect of roasted soybeans and corn on performance and ruminal and blood metabolites of dairy calves. Journal of Dairy Science, 79, 465-474.
  2. Akayezu, J. M., Linn, J. G.., Otterby, D. E. & Hansen, W. P. (1994). Evaluation of calf starters    containing different amounts of crude protein for growth of Holstein calves. Journal of Dairy Science, 77, 1982-1989.
  3. Allen, M. S., Bradford, B. J. & Oba, M. (2009). Board-invited review: the hepatic oxidation theory of the control of feed intake and its application to ruminants. Journal of Animal Science, 87, 3317-3334.
  4. AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 13th edn. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  5. ASchenbach, J. R., Kristensen, N. B., Donkin, S. S., Hammon, H. M., Penner, G. B. (2010). Gluconeogenesis in dairy cows: The secret of making sweet milk from sour dough. IUBMB Life, 61, 869- 877.
  6. Bethard, G. L., James, R. E. & Mcgilliard, M. L. (1997). Effect of rumen-undegradable protein and energy on growth and feed efficiency of growing Holstein heifers. Journal of Dairy Science, 80, 2149-2155.
  7. Ghasemi, E., Azad-Shahraki, M. & Khorvash, M. (2017). Effect of different fat supplements on performance of dairy calves during cold season. Journal of Dairy Science, 100, 1-10.
  8. Gudla, P., AbuGhazaleh, A., Ishlak, A. & Jones, K. (2012). The effect of level of forage and oil
    supplement on biohydrogenation intermediates and bacteria in continuous cultures. Animal Feed Science and Technology, 171, 108-116.
  9. Heinrichs, A. J., Erb, H. N., Rogers, G. W., Cooper, J. B. & Jones, C. M. (2007). Variability in Holstein heifer heart-girth measurements and comparison of prediction equations for live weight. Preventive Veterinary Medicine, 78, 33-338.
  10. Hill, T. M., Bateman II, H. G., Aldrich, J. M. & Schlotterbeck, R. L. (2011). Impact of various fatty acids on dairy calf performance. Professional Animal Scientist, 27, 167-175.
  11. Hill, T. M., Bateman, H. G., Aldrich, J. M., Quigley, J. D. & Schlotterbeck, R. L. (2015). Inclusion of tallow and soybean oil to calf starters fed to dairy calves from birth to four months of age on calf performance and digestion. Journal of Dairy Science, 98, 4882-4888.
  12. Hill, T. M., Quigley, J. D., Suarez-Mena, F. X., Bateman, H. G. & Schlotterbeck, R. L. (2016). Effect of milk replacer feeding rate and functional fatty acids on dairy calf performance and digestion of nutrients. Journal of Dairy Science, 99, 1-10.
  13. Kadkhoday, A., Riasi, A., Alikhani, M., Dehghan-Banadaky, M. & Kowsar, R. (2017). Effects of fat sources and dietary 18:2 to C18:3 fatty acids ratio on growth performance, ruminal fermentation and some blood components of Holstein calves. Livestock Science, 204, 71-77.
  14. Kazemi-Bonchenari, M., Alizadeh, A. R., Tahriri, A., Karkoodi, R. K., Jalali, S. & Sadri, H. (2015). The effects of partial replacement of soybean meal by xylose-treated soybean meal in the starter concentrate on performance, health status, and blood metabolites of Holstein calves. Italian Journal of Animal Science, 14, 138-142.
  15. Kazemi-Bonchenari, M., Falahati, R., Poorhamdollah, M., Heidari, S.R. & Pezeshki, A. (2018). Essential oils improved weight gain, growth and feed efficiency of young dairy calves fed 18 or 20% crude protein starter diets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. In press. DOI: 10.111/jpn.12867.
  16. Kazemi-Bonchenari, M., Mirzaei, M., Jahani-Moghadam, M., Soltani, A., Mahjoubi, E. & Patton, R. A. (2016).  Interactions between levels of heat-treated soybean meal and prilled fat on growth, rumen fermentation, and blood metabolites of Holstein calves.  Journal of Animal Science, 94, 1-9.
  17. Khan, M. A., Lee, H. J., Lee, W. S., Kim, H. S., Ki, K. S., Hur, T. Y., Suh, G. H., Kang, S. J. & Choi, Y. J. (2007). Structural growth, rumen development, and metabolic and immune responses of Holstein male calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science, 90, 3376-3387.
  18. Kuehn, C. S., Otterby, D. E. & Linn, J. G. (1994). The effect of dietary energy concentration on calf performance. Journal of Dairy Science, 77, 2621-2629.
  19. Maiga, H. A., Schingoethe, D. J., Ludens, F. C.., Tucker, W. & Casper, D. P. (1994). Response of calves to diets that varied in amounts of ruminally degradable carbohydrate and protein. Journal of Dairy Science, 77, 278-283.
  20. Manns, J. G., Boda, J. M. & Willis, R. F. (1967). Probable role of propionate and butyrate in control of insulin secretion in sheep. American Journal of Physiology, 212, 756-764.
  21. NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. (7th rev. ed.). National Acad. Sci., Washington, DC.
  22. Pouzo, L., Fanego, N., Santini, F. J., Descalzo, A. & Pavan, E. (2015). Animal performance, carcass characteristics and beef fatty acid profile of grazing steers supplemented with corn grain and increasing amounts of flaxseed at two animal weights during finishing. Livestock Science, 178, 140-149.
  23. SAS. (2000). User’s Guide: Statistics, 8 edn. Statistical Analysis System Institute SAS/STAT, Cary, North Carolina.
  24. Swartz, L. A., Heinrichs, A. J., Varga, G. A. & Muller, L. D. (1991). Effects of varying dietary undegradable protein on dry matter intake, growth, and carcass composition of Holstein calves. Journal of Dairy Science, 74, 3884-3890.
  25. Tahmasbi, A. M., Heidari Jahan Abadi, S. & Naserian, A. A. (2014). The effect of 2 liquid feeds and 2 sources of protein in starter on performance and blood metabolites in Holstein neonatal calves. Journal of Dairy Science, 97, 363-371.