برآورد فراسنجه‌های ژنتیکی صفات کیفی تخم‌مرغ‌های بومی مازندران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان

2 دانشیار، دانشکدة کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران

3 دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان

4 استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

5 استادیار، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

در این بررسی از اطلاعات مربوط به 37300 رکورد وزن تخم‌مرغ و 1540 رکورد وزن سفیده، وزن زرده، وزن پوسته، استحکام پوسته، ضخامت پوسته و واحد هاو مرغ‌های بومی مازندران برای برآورد فراسنجه‌های ژنتیکی ویژگی‌های کیفی تخم‌مرغ استفاده شد. رکوردهای وزن تخم‌مرغ در طی سال‌های 1371 تا 1385 و دیگر رکوردها در سال 1385 از تخم‌مرغ‌های 3 روز متوالی 769 مرغ گرد‌آوری‌شده بود. برآوردها با روش حداکثر درستنمایی محدود شده (REML) و مدل حیوان چند صفتی انجام گرفت. وراثت‌پذیری وزن تخم‌مرغ، وزن سفیده، وزن زرده، وزن پوسته، استحکام پوسته، ضخامت پوسته و واحد هاو به ترتیب 471/0، 747/0، 334/0، 595/0، 218/0، 465/0 و 532/0 برآورد شدند. همبستگی ژنتیکی افزایشی واحد هاو با وزن سفیدۀ مثبت (11/0) و با دیگر ویژگی‌های منفی ولی کم برآورد شد. وزن تخم‌مرغ با ویژگی‌های وزن زرده (45/0)، وزن آلبومین (95/0)، وزن پوسته (73/0) و ضخامت پوسته (39/0) همبستگی ژنتیکی افزایشی مثبت و بالا داشت. دامنۀ تغییر همبستگی‌های ژنتیکی افزایشی دیگر ویژگی‌ها از 04/0 (بین وزن سفیده و استحکام پوسته) تا 81/0 (بین وزن پوسته و ضخامت پوسته) بود. این برآوردها برای همبستگی‌های فنوتیپی از 13/0- (بین وزن زرده و واحد هاو) تا 95/0 (بین وزن تخم‌مرغ و وزن سفیده) متغیر بود. این نتایج نشان داد که با انتخاب بر پایۀ وزن تخم‌مرغ می‌توان وزن زرده، وزن آلبومین و کیفیت پوسته را افزایش داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Estimate of genetic parameters of egg quality traits in Mazandaran native hens

نویسندگان [English]

  • Homa Soleimani 1
  • Rasoul Vaez Torshizi 2
  • Morad Pasha Eskandari Nasab 3
  • Seyed Reza Mirati Ashtiani 4
  • Mohammad Hossein Shahir 5
1 Former M. Sc. Student, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran
2 Associate Professor, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 Associate Professor, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran
4 Professor, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
5 Assistant Professor, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran
چکیده [English]

A total of 37300 records of egg weight (EW) and 1540 records of egg quality traits, namely, albumen weight (AW), yolk weight (YW), egg shell weight (ESW), egg shell strength (ESS), egg shell thickness (EST) and haugh unit (HU) of Mazandaran native hens were used to estimate genetic and phenotypic parameters. Egg weight data collected during 1991 to 2006 and egg quality traits were measured in 3 consecutive days on 769 hens. Data were analyzed with restricted maximum likelihood procedure by using multiple-trait animal model. Estimates of heritabilities were 0.471, 0.747, 0.334, 0.595, 0.218, 0.465 and 0.536 for EW, AW, YW, ESW, ESS, EST and HU, respectively. The genetic correlation between HU and AW was positive and low (0.11), whereas it was negative and low with other egg quality traits. The EW had a positive and high genetic correlation with AW (0.95) and moderate with YW (0.45) and EST (0.39). The range of genetic correlations among all other traits varied from 0.04 (between AW and ESS) to 0.81 (between EST and ESS). These estimates for phenotypic correlations ranged from -0.13 (between YW and HU) to 0.95 (between EW and YW). These results indicated that selection based on EW may increase YW, AW and egg shell quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Animal model
  • egg quality traits
  • genetic parameters
  • Mazandaran native hen
  1. Alkan, S., Karabag, K., Galic, A. & Balcioglu, M. S. (2008). Effects of genotype and egg weight on hatchability traits and hatching weight in Japanese quail. South African Journal of Animal Science, 38, 231-23.
  2. Al-Rawi, B. A. & Amer, M. F. (1972). Egg quality of some purebred chickens and their crosses in the subtropics. Poultry Science, 51, 2066-2073.
  3. Ashraf, M., Mahmood, F. & Ahmad, F. (2003). Comparative reproductive efficiency and egg quality characteristics of Lyallpar Silver Black and Rhode Island Red breeds of poultry. International of Agriculture and Biology, 4, 449-451.
  4. Christensen, V. L., Bagleg, L. G., Olson, T., Grimes, J. L., Rowland, R. D. & Ort, D. T. (2006). Shell thickness of Turkey eggs affect cardiac physiology and embryo survival. International Journal of Poultry Science, 5, 796-803.
  5. Curtis, P. A., Gardner, F. A. & Mellor, D. B. (1985). A comparison of selected quality and compositional characteristics of brown and white shell eggs. I. Shell Quality. Poultry Science, 64, 297-301.
  6. Emamgholi Begli, H., Zerehdaran, S., Hassani, S., Abbasi, M. A. & Khan Ahmadi, A. R. (2010). Heritability, genetic and phenotypic correlations of egg quality traits in Iranian native fowl. British Poultry Science, 51, 740-744.
  7. Hartmann, C., Johansson, K., Strandberg, E. & Wilhemson, M. (2000). One-generation divergent selection for large and small yolk proportion in White Leghorn line. British Poultry Science, 41, 280-286.
  8. Hartmann, C., Strandberg, E., Rydhmer, L. & Johnsson, K. (2002). Genetic relations between reproduction, chick weight and maternal egg composition in a White Leghorn line. Animal Science, 52, 91-101.
  9. Hartmann, C., Strandberg, E., Rydhmer, L. & Johansson, K. (2003). Genetic relation of yolk proportion and chick weight with production traits in a White Leghorn line. British Poultry Science, 44, 186-191.
  10. Hocking, P. M., Bain, M., Channing, C. E., Fleming, R. & Wilson, S. (2003). Genetic variation for egg production, egg quality and bone strength in selected and traditional breeds of laying fowl. British Poultry Science, 44, 365-373.
  11. Jones, D. R., Musgrove, M. T., Anderson, K. E. & Thesmar, H. S. (2010). Physical quality and composition of retail sheel eggs. Poultry Science, 89, 582-587.
  12. Kiani-Manesh, H. R., Nejati-Javaremi, A. & Saneei, D. (2002). Estimation of (Co) variance Components of Economically Important Traits in Iranian Native Fowls. In: Proceedings of the 7th WCGALP. Montpellier, France. August 19-23.
  13. King'ori, A. M. (2011). Review of the factors that influence egg fertility and hatchability in poultry. International Journal of Poultry Science, 10, 483-492.
  14. Makarechian, M., Farid, A. & Simhaee, E. (1984). Short term response to selection for egg production in indigenous poultry of Southern Iran. World Review of Animal Production, 20, 15-21.
  15. Meyer, K. (2000). DFREML version 3.0 Program to Estimate Variance Components by Restricted Maximum Likelihood Using Derivative-free Algorithm. User's notes. Animal genetics and breeding unit. Univ. New England, Armidable, NSW, Australia. 84 pp.
  16. Nordstorm, J. D. & Ousterhout, L. E. (1982). Estimation of shell weight and shell thickness from egg specific gravity and egg weight. Poultry Science, 61, 1991-1995.
  17. Roberts, J. R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. Journal of Poultry Science, 41, 161-177.
  18. Samli, H. E., Agma, A. & Senkoylu, N. (2005). Effects of storage time and temperature on egg quality in old laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 14, 548-553.
  19. Sharlrnov, D., Bacher, N. & Lalev, I. (1998). Investigation of correlation between some morphological parameters and hatching quality of turkey eggs. Animal Husbandry Science, Bulgaria, 25, 13-17.
  20. Stevens, L. (1991). Genetics and evolution of domestic fowl. Cambridge, U. K. Cambridge University Press.
  21. Ulmer-Franco, A. M., Fasenko, G. M. & O’Dea Christopher, E. E. (2010). Hatching egg characteristics, chick quality, and broiler performance at 2 breeder flock ages and from 3 egg weights. Poultry Science, 89, 2735-2742.
  22. Wang, X. L., Zheng, J. X., Ning, Z. H., Qu, L. J., Xu, G. Y. & Yang, N. (2009). Laying performance and egg quality of blue-shelled layers as affected by different housing systems. Poultry Science, 88, 1485-1492.
  23. Zhang, L. C., Ning, Z. H., Xu, G. Y., Hou, Z. C. & Yang, N. (2005). Heritabilities and genetic and phenotypic correlations of egg quality traits in brown egg dwarf layers. Poultry Science, 84, 1209-1213.