8954856055505db

مقایسۀ زیست‌فراهمی پروتئینات و اکسید منگنز در سنین اولیۀ جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیۀ طیور، گروه علوم دامی، پردیس بین‌الملل دانشگاه فردوسی مشهد

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این آزمایش برای مقایسۀ زیست‌فراهمی نسبی پروتئینات و اکسید منگنز با جذب بافتی در جوجه‌های گوشتی اجرا شد. شمار 432 جوجۀ یک‌روزۀ نر سویۀ تجاری کاب500 به‌طور کامل تصادفی بین نه تیمار آزمایشی با هشت تکرار و شش جوجه در هر تکرار توزیع شد. جیره‌ها در قالب طرح کامل تصادفی با ترتیب فاکتوریل با دو منبع پروتئینات و اکسید منگنز خالص و چهار سطح منگنز افزودنی (35، 70، 105 و 140 میلی‌گرم در کیلوگرم) به همراه یک تیمار شاهد (بدون منگنز افزودنی)، تهیه و جوجه­ها در سنین 21-1 روزگی با آن‌ها تغذیه شدند. نوع منبع منگنز بر مصرف غذایی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی اثر معنی­داری نداشت. با افزایش سطح منگنز، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی از رابطۀ درجۀ دوم پیروی کرده است. با افزایش سطح منگنز جیره، تراکم منگنز در درشت­نی، کبد و کلیه به‌طور خطی افزایش معنی‌داری داشته است. شیب به‌دست‌آمده از بررسی تابعیت خطی محتوای منگنز استخوان نسبت به سطوح منگنز جیره، در مقایسه با دیگر بافت‌ها بیشترین میزان بود و به دنبال آن به ترتیب کلیه و کبد شیب کمتری داشتند. با مقایسۀ شیب خطوط تابعیت، مقادیر زیست‌فراهمی نسبی پروتئینات منگنز در مقایسه با اکسید منگنز خالص در استخوان 7/101 درصد تعیین شد که نشان‌دهندۀ نبود تفاوت در زیست‌فراهمی بین دو منبع منگنز در این آزمایش است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparision of relative bioavailability of Mn proteinate and Mn oxide in young broiler chicks

نویسندگان [English]

  • Masoumeh Gholami 1
  • Abolghasem Golian 2
  • Hasan Kermanshahi 2
  • Saeed Zerehdaran 2
1 Ph.D. Student in Poultry Nutrition, International Campus, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the relative bioavailability value of Mn proteinate and Mn oxide in broiler chicks. A total of 432 day-old Cobb 500 commercial male broiler chicks were randomly distributed into nine treatments with eight replicate pens of six chicks each. In a completely randomized design experiment with a 2×4 factorial arrangement of two manganese sources (proteinate and reagent grade of oxide) with four levels of supplemental manganese (35, 70, 105 and 140 mg/kg diet) was provided by the use of a basal diet (control). Diets were fed from day one to 21 d of age. Manganese sources did not affect feed intake, body weight gain and feed conversion ratio (FCR), but body weight gain and FCR had a quadratic relationship with supplemental dietary Mn level. Tibia, kidney and liver manganese concentrations increased linearly, with increasing dietary Mn level. Tissue Mn analysis indicated that the tibia response to dietary Mn level was the greatest, followed by kidney and liver organs. The slope ratio regression analysis for tibia manganese content with supplemental manganese level revealed that the relative bioavailability value of manganese proteinate to Mn oxide was 101.7%. Thus, the relative bioavailability of Mn proteinate and Mn oxide was almost similar in this study.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bioavailability
  • broiler chicks
  • manganese oxide
  • manganese proteinate
  • tibia
  1. Ammerman, C. B. (1995). Methods for estimation of mineral bioavailability. In: Ammerman C. B., Baker D. H. & Lewis, A. J. (Ed.), Bioavailability of Nutrients for Animals: Amino Acid, Minerals and Vitamins. Acad. Press, New York, NY. (pp. 83-94). 
  2. Ao, T., Pierce, J. L., Power, R., Dawson, K. A., Pescatore, A., Cantor, H. A.&  Ford, M. J. )2006(. Evaluation of Bioplex Zn as an organic zinc source for chicks. International Journal of Poultry Science, 9, 808-811.
  3. AOAC. (1995). Official Methods of Analysis. Association of official Analytical Chemists. Washington, DC.
  4. Berta, E., Andrasofszky, E., Bersenyti, A., Glavits, R., Gaspardy, A. & Fekete, S. Gy. (2004). Effect of inorganic and organic manganese supplementation on the performance and tissue manganese content of broiler chicks. Acta Veterinaria Hungarica, 52(2), 199-209.
  5. Black, J.R., Ammerman, C.B., Henry, P.R. & Miles, R.D. (1984). Biological availability of manganese sources and effects of high dietary manganese on tissue mineral composition of broiler-type chicks. Poultry Science, 63, 1999.
  6. Brooks, M.A., Grimes, J.L., Lloyd, K.E., Valdez, F. & Spears, J.W. (2012). Relative bioavailability in chicks of manganese from manganese propionate. Journal of Apply Poultry Research, 21, 126-130.
  7. Cao, J., Henry, P.R. & Guo, R. (2000). Chemical characteristics and relative bioavailability of supplemental organic zinc sources for poultry and ruminant. Journal of Animal Sience, 78, 2039-2054
  8. Cobb-Vantress. (2012). Broiler growth & Nutrition supplement-Cobb 500, Cobb-Vantress. http://www.cobb-vantress.com
  9. Fly, A.D., Izquierdo, O.A., Lowry, K.R. & Baker, D.H. (1989). Manganese bioavailability in a Mn-methionne chelate. Nutrition Research, 9, 901-910.
  10. Henry, P.R., Ammerman, C.B. & Miles, R.D. (1986). Bioavailability of manganese sulfate and manganese monoxide in chicks as measured by tissue uptake of manganese from conventional dietary levels. Poultry Science, 65, 983- 986.  
  11. Leeson, S. (2005). Trace element requirements of poultry- validity of the NRC requirements. In: Taylor-Pickard, J. A. (Ed.), Redefining mineral nutrition. Nottingham university Press, Nottingham UK. (pp. 107-118).
  12. Littell, R.C., Henry, P.R., Lewis, A.J. & Ammerman, C.B. (1997). Estimation Of relative bioavailability of nutrient using SAS procedures. Journal of Animal Sience, 75, 2672-2683.
  13. Manon, A., Cantor, A., Pescatore, A., Ford, M., Gillespie, H. & Daley, M. (2005). Influence of dietary supplementation of organic minerals and phytase on mineral concentration in manure of replacment pullets. Poultry Science, 84 (suppl. 1), 85. (Abstr)
  14. National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. (9th Ed.). National Academy Press, Washington DC.
  15. O’dell, B.L. & Savage, J.E. (1960). Effect of phytic acid on zinc availability. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 103, 304.
  16. Pierce, J.L., Shafer, B.L., Power, R. & Dawson, K.A. (2005). Nutritional means to lower trace mineral excretion from poultry without compromising performance. Poultry Science, 84(Suppl. 1), 11. (Abstr)
  17. Wang, F., Lin, L., Sufen, L., Songbai, L., Liyang, Z., Junhu, Y. & Xugang, L. (2012). Relative Bioavailability of Manganese Proteinate for Broilers Fed a Conventional Corn–Soybean Meal diet. Biological Trace Element Research, 146, 181-186.
  18. Watson, L.T., Ammerman, C.B., Miller, S.M. & Harms, R.H. (1971). Biological availability to chicks of manganese from different inorganic sources. Poultry Science, 50, 1693.
  19. Wedekind, K.J., & Baker, D.H. (1990). Zinc bioavailability in feed grade zinc sources. Journal of Animal Sience, 68, 684-689.
  20. Wedekind, K.J., Hortin, A.E. & Baker, D.H. (1992). Methodology for assessing zinc bioavailability: Efficacy estimates for zinc-methionine, zinc sulfate, and zinc oxide. Journal of Animal Sience, 70, 178-187.
  21. Yan, F. & Waldroup, P.W. (2006). Evaluation of Mintrex® manganes as a source of manganese for young broilers. International of Journal Poultry Science, 5, 708-713.