تأثیر غلظت‌های مختلف ژل رویال در رقیق‌کننده بر برخی از فراسنجه‌های کیفی و کمی اسپرم بز مهابادی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 استادیار، گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

3 استاد، گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

هدف از این پژوهش، مقایسۀ اثر افزودن غلظت‌های متفاوت ژل رویال به رقیق‌کنندۀ منی، بر ویژگی‌های حیاتی اسپرم بز پس از انجماد بود. هفته‌ای دو بار از چهار بز نر بالغ با استفاده از مهبل مصنوعی اسپرم‌گیری شد و سپس نمونه‌های مناسب با هم مخلوط شدند. نمونه‌های اسپرم در چهار گروه دارای ژل رویال با غلظت (5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) و در شش تکرار در معرض بخار ازت منجمد و در تانک ازت نگهداری شدند. نمونه‌های اسپرم پس از انجماد-یخ‌گشایی از نظر جنبایی، درصد زنده‌مانی و یکپارچگی غشا بررسی شدند. میانگین جنبایی کل و زنده‌مانی در غلظت 1 درصد ژل رویال از گروه شاهد و سایر گروه‌های تیماری بیشتر بود (05/0>P). تفاوت معناداری از نظر درصد خطی‌بودن جنبایی اسپرم (LIN) و یکپارچگی غشای پلاسمایی بین گروه‌های تیماری با گروه شاهد مشاهده نشد (05/0<P). کاهش معناداری در سایر فراسنجه‌های سرعت در محیط‌های دارای ژل رویال با گروه شاهد مشاهده شد (05/0>P). بنابراین استفاده از ژل رویال در رقیق‌کنندۀ منی بز سبب بهبود برخی فراسنجه‌های اسپرم پس از فرایند انجماد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of using different levels of royal jelly in semen extender on some quality and quantity parameters of Mahabadi goat semen

نویسندگان [English]

  • Tahereh Mohammadian 1
  • Mahdi Khodaei Motlagh 2
  • Ahmad Zare Shahneh 3
1 M. Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak 38156-8-8349, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak 38156-8-8349, Iran
3 Professor, Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to compare the effects of using different levels of royal jelly in semen extender on viatal characteristics of goat sperm after freezing. Semen was collected from four adult bucks twice a week and samples pooled together. Sperm samples (six repeats) containing royal jelly in four levels (0.5, 1, 1.5 and 2%) had been frozen. After semen samples freezing – were thawed and examined in terms of mobility, survival and integrity of the membrane. Average total motility and survival at 1% royal jelly were higher than other treatment and control groups (P<0.05). A significant difference in terms of linearity motility of sperm and plasma membrane integrity was not observed between the treated groups and control group. A significant reduction was observed in the rate of other parameters velocity in Diluent contain royal jelly with the control group (P<0.05). Therefore, the use of royal jelly in goat semen diluent can improve some sperm parameters after freezing process.

کلیدواژه‌ها [English]

  • freezing-thawing
  • goat semen
  • diluent
  • Royal jelly
  1. Abd-Allah, S. M. (2010). Ameliorating effect of royal jelly on viability and longevity of frozen-thawed buffalo spermatozoa. Buffalo Science, 1, 1-8.
  2. Abd-Allah, S. M. (2012). Effect of Royal Jelly on the Fertilizing Ability of Buffalo Spermatozoa In Vitro. Buffalo Science, 1, 1-4.
  3. Aitken, R. J. (1994). Pathophysiology of human spermatozoa. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology, 6, 128-135.
  4. Al-Sanafi, A. E., Mohssin, S. A. & Abdulla, S. M. (2007). Effect of Royal Jelly on male Infertility. Thi-Qar Medical Journal, 1, 1-12.
  5. Amini Pour, H., Tahmasbi, A.M. & Naserain, A. A. (2013). The influence of vitamin E on semen characteristics of ghezel rams in during cooling and frozen process. European Journal of Zoological Research, 2, 94-99.
  6. Azawi, O. I. & Hussein, E. K. (2013). Effect of vitamins C or E supplementation to Tris diluent on the semen quality of Awassi rams preserved at 5 ˚C. Veterinary Research Forum, 4, 157-160.
  7. Batchelder, T. (2002). A novel mechanism of liver enhancement from a traditional bee product. Townsend Letter for Doctors and Patients, 233, 46-48.
  8. Boselli, E., Caboni, M. F., Sabatini, A.G., Marcazzan, G. L. & Lercker G. (2003). Determination and changes of free amino acids in royal jelly during storage. Apidologie, 34, 1-7.
  9. Bucak, M. N., Atessahin, A., Varıslı, O., Yuce, A., Tekin N. & Akcay A. (2007). The influence of trehalose, taurine, cysteamine andhyaluronan on ram semenMicroscopic and oxidative stress parameters afterfreeze–thawing process. Theriogenology, 67, 1060-1067.

10. Bucak, M. N., Tuncer, P. B., Sarıozkan, S., Ulutas, P. A., Coyan, K., Baspınar, N. & Ozkalp, B. (2009). Effects of hypotaurine, cysteamine and aminoacids solution on post-thaw microscopic and oxidative stress parameters of Angora goat semen. Research in Veterinary Science, 87, 468-472.

11. Elnagar, S. A. (2010). Royal jelly counteracts bucks summer infertility. Animal Reproduction Scienc, 121, 174-180.

  1. Evans, G. & Maxwell, W. M. C. (1987). Frozen storage of semen. Salamon’s Artificial Insemination of Sheep and Goats, 122-141.

13. Ghanbari, E., Nejati, V., Najafi, G. H., Khazaei, M. & Babaei, M. (2015). Study on The Effect of Royal Jelly on Reproductive Parameters in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Fertility and Sterility, 9, 113-120.

14. Ijaz, A., Hussain, A., Aleem, M., Yousaf M.S. & Rehman H. (2009). Butylated hydroxytoluene inclusion in semen extender improves the postthawed semen quality of Nili-ravi buffalo. Theriogenology, 71, 1326-1329.

15. Kamakura, M., Mitani, N., Fukuda, T. & Fukushima, M. (2001). Antifatigue effect of fresh royal Jelly in mice. Nutritional Science and Vitaminology, 47, 394-401.

16. Kodai, T., Umebayashi, K. & Nakatani, T. (2007). Compositions of royal jelly II. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 55, 1528-31.

17. Kohno, K., Okamoto, I., Sano, O., Arai, N., Iwaki, K. &  Ikeda, M. (2004). Royal jelly inhibits the production of proinflammatory cytokines by activated macrophages. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 68, 138-145.

18. Leboeuf, B., Restall, B. & Salamon, S. (2000). Production and storage of goat semen for artificial insemination. Animal  Reproduction Science, 62, 113-141.

19. Macchiaa, G., Topob, E., Manganoc, N., Aniellob, E. D. & Bonia, R. (2010). dl-Aspartic acid administration improves semen quality in rabbit bucks. Animal Reproduction Science, 118, 337-343.

20. Moradi, A. R., Malekinejadb, H., Farrokhi-Ardabilia, F. & Bernousic I. (2013). Royal Jelly improves the sperm parameters of ram semen during liquid storage and serves as an antioxidant source. Small Ruminant Research, 113, 346–352.

21. Naijiana, H. R., Kohrama, H., Zare Shahneha, A. & Sharafia, M. (2013). Effects of various concentrations of BSA on microscopic and oxidative parameters of Mahabadi goat semen following the freeze–thaw process. Small Ruminant Research, 113, 371-375

22. Sarıozkan, S., Bucak, MN., Tuncer, P.B., Buyukleblebici, S. & Canturk, F. (2014). Influence of various antioxidants added to TCM-199 on post-thaw bovine sperm parameters, DNA integrity and fertilizing ability. Cryobiology, 68, 129-133.

23. Tamura, S., Kono, T., Harada, C., Yamaguchi, K. & Moriyama, T. (2009). Estimation and characterisation of major royal jelly proteins obtained from the honeybee Apis merifera. Food Chemistry, 114, 1491-1497.

24. Trimeche, A., Yvon, J. M., Vidament, M., Palmer, E. & Magistrini, M. (1999). Effects of glutamine, proline, histidine and betaine on post-thaw motility of stallion spermatozoa. Theriogenology, 52, 181-191.