تأثیرات استفاده از سبوس برنج، آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون در مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین تأثیرات استفاده از سبوس برنج، آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش با 384 قطعه مرغ‌ تخم‌گذار سویه‌‌های لاین W36، در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×2×2) با دو سطح سبوس برنج (صفر و 10 درصد)، دو سطح مولتی‌‌آنزیم کمبو فیتاز (صفر و 05/0 درصد) و دو سطح پروبیوتیک پروتکسین (صفر و 005/0 درصد) در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار، از سن 65 تا 76 هفتگی انجام گرفت. سبوس برنج و پروبیوتیک به‌طور معناداری عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و پارامترهای بیوشیمیایی خون را تحت تأثیر قرار داد (05/0>P). 10 درصد سبوس برنج باعث بهبود وزن تخم‌مرغ، درصد تولید و تودۀ تخم‌‌مرغ‌های تولیدی، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رنگ زرده و HDL خون شد، اما بر مقدار خوراک مصرفی و سطوح سلول‌های خون اثری نداشت (05/0> P). مولتی‌‌آنزیم تأثیرات معنا‌داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون مرغ‌ها نداشت (05/0> P). پروتکسین بدون اینکه تأثیر معناداری بر صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون مرغ‌ها داشته باشد، موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). سبوس برنج به همراه مولتی‌‌آنزیم و پروبیوتیک باعث بهبود عملکرد تخم‌گذاری، صفات کیفی تخم‌مرغ‌های تولیدی و افزایش HDL خون شد، ولی بر مقدار خوراک مصرفی و متابولیت‌های خون مرغ‌ها اثری نداشت (05/0> P). به‌طور کلی در مرغ‌های تخم‌گذار، استفاده از 10 درصد سبوس برنج به همراه ‌‌آنزیم و پروبیوتیک می‌‌تواند عملکرد، کیفیت تخم‌‌مرغ و HDL خون را بهبود دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects of using rice bran, enzyme and probiotic on performance, egg quality traits and blood metabolites in laying hens

نویسندگان [English]

  • Ali Nobakht 1
  • Behzad Hosseini Fard 2
1 Assistant Professor, Islamic Azad University-Maragheh Branch, Iran
2 Former M. Sc. Student, Islamic Azad University-Maragheh Branch, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effects of using rice bran, combo multi-enzyme and probiotic (protexin) in diet on performance, egg traits, biochemical parameters and blood cells of commercial laying hens. This experiment carried out using 384 Hi-line (W36) laying hens in a completely randomized design as factorial (2×2×2) arrangement with two levels of rice bran (0 and 10%), two levels of combo multi-enzyme (0 and 0.05%) and two levels of protexin (0 and 0.005%) in 8 treatments, 4 replicates and 12 birds per replicate for 12 weeks (65-76 weeks). Using 10% rice bran in diets improved the egg weight, egg production percentage and egg mass, feed conversion ratio, egg yolk color index and blood HDL of laying hens (P<0.05), whereas did not have any significant effects on the amounts of feed intake and immune cells (P>0.05). Combo multi-enzyme in diets did not have any significant effects on performance, egg quality traits and blood parameters of laying hens (P>0.05). Using protexin in laying hens diets without having any significant effects on egg quality traits and blood parameters (P>0.05), improved the feed conversion ratio (P<0.05). In using rice bran with combo multi-enzyme and protexin, performance, egg traits and blood HDL improved (P<0.05), whereas did have any significant effects on the amounts of feed intake and immune cells (P>0.05). The overall results indicated that in laying using 10% rice bran with 0.05% of combo multi-enzyme and 0.005% of probiotic can improve the performance, egg traits and blood HDL.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood metabolites
  • egg quality traits
  • laying hens
  • performance
  • rice bran
  1. Abeyrathina, H. M. W. N., Atapattu, N. S. B. M. & Gunawardane, W. W. D. A. (2014). Effects of the level of dietary rice bran with or without pytase, on prformance and egg prameters of lying Japanese Quail. Tropical Agricultural Research, 26(1), 39 - 47.
  2. Alamian, M. A., Khadem, A. A. & Sharifi, S. D. (2012). Effect of Natafous and Safizyme in rice bran based rations of broilers. Journal of Animal Production, 14(2), 1-10.
  3. Amoah, J. K. & Martin, E. A. (2010). Quail (Coturnix coturnix japonica) layer diets based on rice bran and total or digestible amino acids. Journal of Applied Biosciences, 26, 1647-1652.
  4. Ani, A. O., Kalu, I., Ugwuowo, L. C. & IIoh, E, A. (2013). Dietary effect of rice milling waste and supplementary enzyme on performance of broiler chicks. African Journal of Biotechnology, 12(34), 5326-5332.
  5. Balevi, U. S., Ucan, B., Coskun, V. & Kurtoglu, S. (2009). Effect of dietary probiotic on performance and humoral immune response in layer hens. Archiva Zootechnica, 12(2), 14-23.
  6. Carlm, P. (1984). Influence of caecectomy and source of dietary fiber of starch on excretion of endogenous amino acids by laying hens. British Journal of Nutrition, 51, 541-548.
  7. Farkhoy, M., Sigharody, F. & Niknafas, F. (1994). Poultry breeding. Second Edition. Coasar Publication. pp: 150-266. (In Farsi)
  8. Ferrell, D.J. (1994). Utilizing of rice bran in diet for domestic fowl and duckling. World's Poultry Science, 19, 115-130.
  9. Haddadin, M.S.Y., Abdulrahim, S.M., Hashlamoun, E.A.R. & Robinson, R.K. (1996). The effects of lactobacillus acidophilus on production and chemical composition of hen eggs. Poultry Science, 75, 491-494.
  10. Kabir, S., Rahman, M.M., Rahman, M.B. & Ahmad, S.U. (2004). The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broiler. Poultry Science, 3, 61-64.
  11. Kalavathy, R., Abdullah, N. & Jalaludin, S. (2003). Effects of lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. British Poultry Science, 44, 139 - 144.
  12. Khan, A.D. (2004). Making rice bran a cereals alternative. Feed Industry, 107, 18-19.
  13. Mahdavi, A.H. Rahmai, H.R. & Poureaza, J. (2005). Effect of probiotic supplements on egg quality and laying hen's performance. International Journal of Poultry Science, 4(7), 488-492.
  14. Mohammed, Kh. A., Toson, M. A. & Hassanien, H. H. M. (2010). Effects of phytase supplementation on performance and egg quality of laying hens fed diets containing rice bran. Egyptian Journal of Poultry Science, 30, 649-659.
  15. Mohsinzadeh, M., Nobakht, A. & Safamehr, A. R. (2013). Effects of different levels of crude protein and probiotic (Protexin) on performance and blood metabolites of laying hens. Animal Science Journal (Pajouhesh& Sazandegi), 103, 133-144.
  16. Mottaghitalab, M., Lotfi, L. & Zagheri, M. (2012). Effects of stabilized vs. raw rice bran on blood and egg cholesterol in laying hens. Animal Production Research, 1(3), 61-68.
  17. National Research Council, NRC. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. National Academy Press. Washington. DC.
  18. Nazifi, S. (1997). Hematology and clinical biochemistry of birds. First Edition. Shiraz University Publication. pp, 173-290. (In Farsi) 
  19. Nobakht, A. (2007). The effects of different levels of rice bran in laying hens diets on performance and plasma and egg yolk cholesterol contents. Journal of Animal and Veterinary Advances, 6(9), 1120-1124.
  20. Rezaei, M. (2006). Utilizing of mixed rice bran in laying hen diets. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9(8), 1420-1423.
  21. Safamehr, A.R. & Attarhoseini, H. (2011). Effects of rice bran and phytase supplementation on performance, egg quality, and biochemical parameters of commercial Hy- Line hens. Iranian Journal of Applied Animal Seience, 1(3), 169-176.
  22. Safamehr, A.R. & Nobakht, A. (2008). Effect of probiotic (Protexin) on performance, blood biochemical parameters and egg quality in laying hens. Journal of New Agriculture Science, 4, 61-71.
  23. SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178.
  24. Tazakori, Z., Zare, M., Iranparvar, M. & Mehrabi, Y. (2006). Effect of rice bran on blood glucose and serum lipid parameters in type II diabetic patient. Iranian Journal of Endocrinology & Metabolism, 8(2), 169-174.
  25. Yousefi, M. & Karkoodi, K. (2007). Effect of probiotic Thepax® and Saccharomyces cerevisiae supplementation on performance and egg quality of laying hens. International Journal of Poultry Science, 6, 28-33.