تأثیر پودر و عصارۀ هیدروالکلی زنیان در مقایسه با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، مورفولوژی روده و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

2 دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

 این مطالعه به‌منظور بررسی امکان استفاده از پودر و عصارۀ هیدروالکلی زنیان به‌جای آنتی‌بیوتیک محرک رشد ویرجینیامایسین بر عملکرد رشد، وزن نسبی اندام‌های داخلی، فراسنجه‌های خونی، فلور میکروبی روده، مورفولوژی پرزهای روده و کیفیت گوشت در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با استفاده از 288 قطعه جوجه خروس گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار، 3 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد (فاقد هرگونه افزودنی)، آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین (100 میلی‌گرم در کیلوگرم)، پودر زنیان (1، 2 و 3 درصد جیره) و عصارۀ هیدروالکلی زنیان (150، 250 و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم) بودند. بر اساس نتایج کل دوره، جوجه‌های تغذیه‌شده با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین، 1 درصد پودر زنیان و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم عصارۀ زنیان از افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بهتری در مقایسه با دیگر گروه‌ها برخوردار بودند (01/0>P). هیچ‌کدام از تیمارها تأثیر معناداری روی فراسنجه‌های خونی و وزن نسبی اجزای لاشه (پشت، قلب، کبد، چربی شکمی، سنگدان و پانکراس) نداشتند. تیمارهای حاوی 1 درصد پودر و تمامی سطوح عصارۀ زنیان جمعیت باکتری‌های کلی‌فرم را در مقایسه با شاهد کاهش دادند (01/0>P). تمامی سطوح پودر زنیان طول پرز و عمق کریپت را در مقایسه با تیمار شاهد و آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین افزایش دادند. استفاده از سطوح 1 و 2 درصدی پودر زنیان و تمامی سطوح عصارۀ زنیان، مقدار اندیس تیوباربیتوریک اسید گوشت را به‌طور معناداری کاهش دادند (01/0>P). در مجموع به نظر می‌رسد می‌توان از 1 درصد پودر و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم عصارۀ زنیان برای جایگزینی آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد به‌خوبی بهره جست.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum in comparision to growth promoters Virginiamycin antibiotic on performance, blood metabolites, intestinal morphology and meat quality of broiler chicks

نویسندگان [English]

  • Mohamad Reza Gangeh 1
  • Mohammad Salarmoini 2
1 Former M. Sc. Student, Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar university of Kerman, Kerman, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar university of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]

The study was conducted to evaluate the effect of using powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum on growth performance, blood parameters, relative weight of internal organs, intestinal microflora, intestinal histomorphology and meat quality in broilers in comparison to Virginiamycin antibiotic. The experiment was conducted in a completely randomized design with 8 treatments, 3 replicates and 12 birds in each replicates. Experimental treatments consisted of control diet (without any additives), antibiotic virginiamycin (100 mg/kg), Carum copticum powder (1, 2 and 3%) and Carum copticum extract (150, 250 and 350 mg/kg). Based on the results, in 1-42 d period, supplementing diets with virginiamycin, 1% powder and 350 mg/kg extract improved body weight gain and FCR. Blood parameters and the relative weight of carcass components (back, heart, liver, abdominal fat, gizzard, and pancreas) were not significantly affected by the treatments. Using 1% powder and different levels of the extract reduced the coliform bacteria population in the small intestine in compare to the control. Different levels of powder significantly increased villus height and crypt depth in compare to the control and virginiamycin treatments. Supplementing diets with 1 or 2% powder and different levels of theextract significantly reduced TBA. In conclusion, Carum copticum powder (1%) and extract (350 mg/kg) can be used as a good alternative to replace with growth promoters antibiotics.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood metabolites
  • broiler chicks
  • Intestinal microflora
  • Medicinal plant
  • performance
  1. Aliteneh, S., Afzali, N., Sarir, H. & Naeimipour, H. (2003). Effect of Carum copticum on broiler performance. In: Proceedings of Animal Science Conference. Agricultural Uniersity of Sari. Sari, Iran. (in Farsi)
  2. Amad, K., Wendler, R., Zentek, J. & Abdulkarim, A. (2013). Effects of a phytogenic feed additive on growth performance, selected blood criteria and jejunal morphology in broiler chickens. Journal of Food and Agricriculture, 25 (7), 549-554.
  3. Aviagen (2007). Nutrition Specification for Ross 308. Aviagen Limited, Newbridge, Scotland.
  4. Balbba, S. I., Hilal, S. H. & Hoggag, M. Y. (1973). Active constituents of Ammi majus fruits at different stages. Medicinal Plans, 23 (4), 312-320.
  5. Bertram, H. C., Andersen, H. J., Karlsson, A. H., Horn, P., Hedegaard, J. & Engelsen, S. L. (2003). Prediction of technological quality (cooking loss and napole yield) of pork based on fresh meat characteristics. Meat Science, 65, 707-712.
  6. Briskey, E. J. & Wismer-Pedersen, J. (1962). Biochemistry of pork muscle structure. Rate of anaerobic glycolysis and temperature change versus the apparent structure of muscle tissue. Journal of Food Science, 26, 297-305.
  7. Case, G. L., He, L., Mo, H. & Elson, C. E. (1995). Induction of geranyl phyrophosphatase pyrophosphatase activity by cholestrol-suppressive isoprenoids. Journal of Lipid Research, 30, 357-359.
  8. Christensen, L. B. (2003). Drip loss sampling in porcine meat. Meat Science, 63, 469-477.
  9. Cowan, M. M. (1999). Plant product as antimicrobial agents. Journal of Clinical Microbiology Review, 12, 564-582.
  10. Cross, D. E., Mcdevith, R. M., Hillman, K. & Agamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, digestibilities and gut microflora in chicken to 28d of ago. British Poultry Science, 4,496-506.
  11. Demir, E., Sarica, S., Ozean, M. A. & Suicmez, M. (2005). The use of natural feed additives as alternative an antibiotic growth promoter in broiler. Europian Poultry Science, 69,110-116.
  12. Farag, R. S., Badei, A., Hewedi, F. M. & El-Baroty, G. (1989). Antioxidant activity of some spice essential oils on linoleic acid oxidation in aqueous media. Journal of American Oil Chemist Society, 66, 792-799.
  13. Giannenas, I., Florou-paneri, P., Papazahariadou, M., Botsoglou, N., Christaki, E. & Spaisn, A. B. (2003). Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Archives of Animal Nutrition, 57, 99-106.
  14. Hashemipour, H., Kermanshahi, H., Golian, A., Raji, A. & Van Krimpen, M. (2013). Effect of Thymol + Carvacrol on intestinal develoment of broiler chickens fed CMC containing diet. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3 (3), 567-576.
  15. Hernandes, F., Madrid, J., Garcica, V., Orengo, J., Catala, P. & Megias M. D. (2006). Effect of formic acid on performance, digestibility, intestinal histomorphology and plasma metabolite levels for broilers chickens. British Poultry Science, 47 (1), 50-56.
  16. Jamroz, D., Orda, I., Kamel, C., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T. & Skorupinska, I. (2003). The influence of phytogenic extract on performance, nutrient digestibility, carcass charactristic and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 12, 583-596.
  17. Jang, I. S., Ko, Y. H., Kong, S. Y. & Lee, C. Y. (2007). Effect of a Commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Journal of Animal Feed Science and Technology, 134, 304-315.
  18. Lambert, R. J. W., Skandamis, P. N., Coote, P. J. & Nychas, G. J. E. (2001). A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology, 91, 453-462.
  19. Lee, K. W., Everts, H. & Beynen, A. C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3,738-752.
  20. Lee, K. W., Kappert, H. J., Frehner, M., Losa, R. & Beynen, A. C. (2003). Effect of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44, 450-457.
  21. Mailes, R. D., Butcher, G. C., Henry, P. R. & Litllell, R. C. (2006). Effect of antibiotic growth performance on broiler performance intestinal growth parameters and quantitative morphology. Poultry Science, 85 (3), 476-485.
  22. Markovic, R., Sefer, D., Krstic, M. & Petrujkic, B. (2009). Effect of different growth promoters on broiler performance and gut morphology. Archieves De Medician Veterinaria, 41, 163-169.
  23. Mirheydar, H. (2003). Plant Sciences. Vol 2. Islamic Culture Publishing Office. Tehran, Iran. pp 354-355. (in Farsi)
  24. Mirzavand, S. (1992). Evaluation and Comparison Macroscopic, Microscopic and Phytochemical Properties of Anise, Foeniculum vulgare and Trachyspermum Copticum Fruits. MSc thesis, Isfahan University of Medical Science. Isfahan, Iran.
  25. Nagalakshmi, S. & Shankaracharya, N. B. (2003). Studies on chemical and technological aspects of ajowan. Journal of Food Science and Technology, 37 (3), 277-281.
  26. Navarro, V., Villarreal, M. L. & Royas, G. (1996). Antimicrobial evaluation of some plants used Mexican traditional medicine for the treatment of the infections discase. Journal of Ethnopharmacology, 53, 143-147.
  27. Pattanki, S. & Subramanyam, V. R. (1996). Antibacterial and antifungal activity of ten essential oil in vitro. Microbio, 86, 237-246.
  28.  Perlic, L., Milosevic, N., Zikic, D., Bjedov, S., Cvetkovic, D., Markov, S., Momnl, M., & Steiner, T. (2010). Effects of probiotic and phytogenic products on performance, gut morphology and cecal microflora of broiler chickens. Archive Animal Breeding, 53(3), 350-359.
  29. Samadian, F., Tohidi, A., Zinaddini, S., Karimi Torshizi, M., Ansari, Z., Gholamzadeh, P. & Taghizadeh, M. (2013). Effect of dietary addition of Thymus vulgaris, Mentha piperita, Cirtus lemon and Carum copticum essential oils on breast meat quality of male broilers. Research on Animal Production, 4 (7), 78-91. (In Farsi).
  30. SAS Institut. (2003). Users Guide: Statistics, version 9.1. Cary, NC, USA: SAS Institute, Inc.
  31. Sharifan, A., Eman jomeh, Z. & Samadi N. (2005). Chemical composition and antimicrobial effects of Zataria moltiflora. Food Science, 5, 11-20. (In Farsi).
  32. Srivastava, M., Saxena, A. & Baby, P. (1999). GC-MS investigation and antimicrobial activity of the essential oil of carum copticum. Acta Alimentoria, 28, 291-295.
  33. Tarladgis, B. G., Watts, B. M. & Younathan M. T. (1960). A distillation method for the quantitative determination of malonaldehyde in rancid foods. Journal of American Oil Chemists Socciety, 37, 44-48.
  34. Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C. & Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 86, 140-148.
  35. Zargari, A. (2001). Medicinal Plants (4th Ed.) University of Tehran Press. Tehran, Iran. Page 335. (in Farsi)