پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌وساز ارقام رایج جو در استان البرز با استفاده از معادلات تابعیت خطی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموختة کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

2 دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین معادلات پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌وساز ظاهری تصحیح‌شده برای نیتروژن (AMEn) در 11 رقم جوِ رایج (والفجر، کارون، بهمن، ارس، دشت، افضل، زرجو، کویر، ریحانی، ماکویی و یوسف) در استان البرز تهیه شد. همة این ارقام از لحاظ آنالیز تقریبی، نشاسته، الیاف نامحلول در شویندة خنثی و الیاف نامحلول در شویندة اسیدی، تجزیه و تحلیل شدند. این نتایج نشان داد بیشترین ضریب تغییرات مربوط به چربی خام 5/25 درصد و همچنین کمترین ضریب تغییرات مربوط به عصارة عاری از نیتروژن 2/4 درصد بود. اندازه‌گیری انرژی قابل سوخت‌وساز با نشانگر اکسید کروم روی خروس‌های بالغ ردایلند قرمز صورت گرفت. جیرة پایه در این تحقیق شامل ذرت، کنجالة سویا و مکمل‌های ویتامینی و معدنی و هریک از جیره‌های آزمایشی نیز حاوی 30 درصد جو به‌عنوان جایگزین ذرت و سویا در جیرة پایه و 70 درصد باقیمانده در بین جیره‌ها ثابت بود. نتایج حاصل از تابعیت چندگانه نشان داد که نشاسته برای معادلة تخمین انرژی قابل سوخت‌وساز مناسب‌تر از سایر متغیرهاست. معادلة پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌وساز بر اساس ترکیب شیمیایی به صورت زیر است:
AMEn barley (kcal/kg of DM) = 52 × Starch (R2=0.985, P<0.000)
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Prediction of metabolizable energy of current barley cultivars in Alborz province by linear regression equations

نویسندگان [English]

  • Rasoul Akbari 1
  • Hossein Moravej 2
  • Kamran Rezayazdi 2
1 Former Graduate Student, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj
2 Associate Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj
چکیده [English]

This study was carried out to determine regression equations for prediction of apparent metabolizable energy corrected by nitrogen (AMEn) using 11 barley cultivar (valfajr, Karon, Bahman, Aras, Dasht, Afzal, Zarjo, Kavir, Reihani, Makui and Yousef) the seeds obtain from Alborz province, Iran. All of the cultivar were analyzed based on proximate analysis, starch, NDF and ADF. Result showed that ether extract (EE) and nitrogen free extract (NFE) is related to the most (25.5) and lowest (4.2) CV, respectively. The metabolizable energy was measured on adult roosters (Rhode Islandred) using Chromic Oxide marker. The experimental diets were composed of 30% of test sample and the remaining 70% was a combination of other ingredients held constant across diets. The result of multiple regression equations was shown that starch was the best factor for prediction of AMEn of diets. The equation for prediction of AMEn based on chemical composition was:
AMEn barley (kcal/kg of DM) = 52 × Starch (R2=0.983, P<0.000)

کلیدواژه‌ها [English]

  • Regression equation
  • Metabolizable energy
  • Barley
  • adult Roster
  1. Pourreza, J., Sadeghi, G. & Mehri, M. (2005). Scott's nutrition of the chicken.
  2. Gheisari, A., Pourabadeh, A., Pourreza, J., Mahlooji, M. & Hadran, R. (2008). Evaluate of Chemical Content’s Barley Cultivare Metabolizable Energy in Broiler Chickens.
  3. Janmohammadi, H., Taghizadeh, A., Yasan, P., Shoja, J. & Nikkhah, A. (2008). Evaluation of Some ingredient use in animal nutrition at Azarbayejan sharghi.
    1. Åman, P., Hesselman, K. & Tilly, A. C. (1985). The variation in chemical composition of Swedish barleys. Journal of Cereal Science, 3(1), 73-77.
    2. AOCS. (1993). Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists' Society (5th ed.) Crude Neutral Detergent Fiber in Feeds Filter Bag Technique. Ba 6-84 Champaign, IL: AOCS Press.
    3. Balan, B., Mohaghegh, S. & Ameri, S. (1995). State-of-the-art in permeability determination from well log data: part 1-A comparative study, model Development. Society of Petroleum Engineers, 30978, 17-21.
    4. Batal, A. & Dale, N. (2014). Ingredient analysis table: 2014 Edition. Feedstuffs
    5. Choct, M. (1995). Non-starch polysaccharide-degrading enzymes increase the performance of broiler chickens fed wheat of low apparent metabolizable energy. The Journal of Nutrition, 125(3), 485-492.
    6. Elwinger, K. (1977). Effect of nitrogen fertilization on the nutritional value of barley, 1: Experiments with laying hens. Swedish Journal of Agricultural Research, 7, 99-103.
    7. Fenton, T. & Fenton, M. (1979). An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science, 59(3), 631-634.
    8. Intl, A. (1995). Official methods of analysis, Arlington, Va.: AOAC Intl.
    9. Jeroch, H. & Danicke, S. (1995). Barley in poultry feeding: a review. World's Poultry Science Journal, 51(3), 271-292.
    10. Leeson, S. & Summers, J. D. (2001). Scott's nutrition of the chicken, University books Ontario.
    11. Losada, B., Garcia Rebollar, P., Cachaldora, P., Álvarez, C., Méndez, J. & Blas, C. D. (2009). A comparison of the prediction of apparent metabolisable energy content of starchy grains and cereal by-products for poultry from its chemical components, in vitro analysis or near-infrared reflectance spectroscopy. Spanish Journal of Agricultural Research, 7(4), 813-823.
    12. Nutrition, N. R. C. S. o. P. (1994). Nutrient requirements of poultry, National Academies Press.
    13. Rose, R., Rose, C. L., Omi, S. K., Forry, K. R., Durall, D. M. & Bigg, W. L. (1991). Starch determination by perchloric acid vs enzymes: evaluating the accuracy and precision of six colorimetric methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39(1), 2-11.
    14. Scott, T., Silversides, F., Classen, H., Swift, M. & Bedford, M. (1998). Effect of cultivar and environment on the feeding value of western canadian wheat and barley samples with and without enzyme supplementation. Canadian Journal of Animal Science, 78(4), 649-656.
    15. Sibbald, I. (1976). A bioassay for true metabolizable energy in feedingstuffs. Poultry Science, 55(1), 303-308.
    16. Sibbald, I. & Price, K. (1976). Relationships between metabolizable energy values for poultry and some physical and chemical data describing Canadian wheats, oats and barleys. Canadian Journal of Animal Science, 56(2), 255-268.
    17. Sibbald, I. & Slinger, S. (1963). A biological assay for metabolizable energy in poultry feed ingredients together with findings which demonstrate some of the problems associated with the evaluation of fats. Poultry Science, 42(2), 313-325.
    18. Svihus, B. & Gullord, M. (2002). Effect of chemical content and physical characteristics on nutritional value of wheat, barley and oats for poultry. Animal Feed Science and Technology, 102(1), 71-92.
    19. Van Soest, P. J., Robertson, J. B. & Lewis, B. A. (1991). Methods for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition. Journal of dairy Science, 74(10), 3583-3597.
    20. Villamide, M., Fuente, J., de Ayala, P. P. & Flores, A. (1997). Energy evaluation of eight barley cultivars for poultry: effect of dietary enzyme addition. Poultry Science, 76(6), 834-840.
    21. Yegani, M. Swift, M. L. Zijlstra, R. T. & Korver, D. R. (2013). Prediction of energetic value of wheat and triticale in broiler chicks: A chick bioassay and an in vitro digestibility technique. Animal Feed Science and Technology, 183(1–2), 40-50.