8954856055505db

تأثیر استفاده از منابع مختلف نانو منگنز در جیره بر عملکرد و زیست‌فراهمی منگنز در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تغذیة طیور، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران،

2 دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

3 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

4 استادیار، بخش نانوتکنولوژی پژوهشکدة بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی زیست‌فراهمی منابع مختلف نانو منگنز در مقایسه با میکرو سولفات منگنز، به عنوان منبع استاندارد این ماده، در خوراک طیور و بررسی اثر این مواد بر فراسنجه‌های استخوانی اجرا شد. 208 قطعه جوجه خروس گوشتی سویة راس 308 در 10 روزگی در طرحی کاملاً تصادفی با 13 گروه آزمایشی، چهار تکرار و چهار پرنده در هر تکرار به مدت 35 روز مطالعه شدند. ترکیبات منگنز از چهار منبع مختلف (نانو اکسید، نانو کربنات، نانو سولفات و میکرو سولفات منگنز)، در سه سطح (70، 120 و 170 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) به عنوان سطوح درجه‌بندی‌شده به جیره‌هایی حاوی 20 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز (تیمار شاهد)، اضافه شدند و آزادانه در اختیار پرندگان قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نانو منگنز در مقایسه با میکرو سولفات منگنز، سبب افزایش معنا‌دار مقاومت استخوان در برابر نیروی فشاری شکننده شد (01/0P<). زیست‌فراهمی ترکیبات مختلف نانو منگنز، در مقایسه با میکرو سولفات منگنز، به طور معنا‌داری بیشتر بود (01/0P<). برای محتوای منگنز استخوان، زیست‌فراهمی نانو سولفات، نانو کربنات و نانو اکسید منگنز در مقایسه با میکرو سولفات منگنز، به ترتیب برابر با 324، 158 و 125 درصد بود. به طور کلی نتایج این بررسی بیانگر قابلیت جایگزینی میکرو سولفات منگنز به وسیلة ترکیبات نانو منگنز در جیره، به منظور کاهش مشکلات پا در جوجه‌های گوشتی، بدون مشاهدة اثر منفی در عملکرد بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of nano manganese sources on performance and manganese bioavailability in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Leila Lotfi 1
  • Mojtaba Zaghari 2
  • Saeed Zeinoddini 2
  • Mahmood Shivazad 3
  • Dariush Davoodi 4
1 Ph.D. Student of Poultry Nutrition, Department of Animal Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Professor, Department of Animal Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Assistant Professor,Department of Nanotechnology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Karaj, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the bioavailability of nano and micro sources of manganese in broiler chickens. Two hundred and eight, 10-d-old male Ross 308 broilers in a completely randomized design with 13 treatments, 4 replications and 4 chicks per replicate were studied for 35 days. During the experimental period, a basal corn-soybean meal diet containing 20 ppm Mn (control treatment) was supplemented with 70, 120, and 170 mg/Kg, Mn as graded levels, from four different sources (nano manganese oxide, carbonate and sulfate and micro manganese sulfate) and fed ad libitum. Results indicated that in comparison with micro MnSO4, nano manganese increased bone breaking strength significantly (P<0.01). The bioavailability of different sources of nano manganese in comparison to micro MnSO4 was higher significantly (P<0.01). The bioavailability of nano manganese sulfate, Carbonate and Oxide in comparison to micro manganese sulfate, on the basis of bone manganese content, was 324, 158 and 125 percent respectively. In conclusion, nano manganese had the substitutability of micro manganese sulfate in broilers diet to reduce leg abnormalities with no negative effect on performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • nano manganese
  • tibia strength
  • Bioavailability
  • performance parameters
  1. Abdou, S. E. Nagy, K. & Elsabee, M. Z. (2008). Extraction of chitosan from local sources. Bioresources Technology, 99, 1359367.
  2. AOAC. (1995). Official Methods of Analysis. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington,VA.
  3. Aviagen (2007). Nutrition Specification for Ross 308. Aviagen Limited, Newbridge, Scotland.
  4. Black, J. R. Ammerman, C. B. Henry, P. R. & Miles, R. D. (1984). Tissue manganese uptake as a measure of manganese bioavailability. Nutrition reports International, 29, 807-814.
  5. Collins, N. E. & Moran, E. T. (1999). Influence of supplemental Manganese and Zink on Live performance and carcass quality of diverse Broiler Strains. Journal of Appl. Poultry Research, 8, 228-235.
  6. Conly, A. K. Poureslami, R. Koutsos, E. A. Batal, A. B. Jung, B. Beckstead, R. & Peterson, D. G. (2012). Tolerance and efficacy of tribasic manganese chloride in growing broiler chickens. Poultry Science, 91, 1633-1640.
  7. Deuchi, K. Kanauchi, O. Imasato, Y. & Kobayashi, E. (1994). Decreasing effect of chitosan on the apparent fat digestibility by rats fed on a high-fat diet. Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 58, 1613-1616.
  8. Dorkoosh, F. A. Verhoef, J. C. Tehrani, M. R. Borchard, G. & Junginger, H. E. (2003). Peroral drug delivery system for peptides and proteins. Advanced Drug Delivery Reviews, 12, 213-220.
  9. Gonzales-Eguia, A. Chao-Ming, F. Fu-Yin, L. & Tu-Fa, L. (2009). Effects of nano copper on copper availability and nutrients digestibility, growth performance and serum traits of piglets. Livestock Science, 126, 122-129.
10. Hall, L. E. Shirley, R. B. Bakalli, R. I. Aggrey, S. E. Pesti, G. M. & Edwards, H. J. (2003). Power of Two Methods for the Estimation of Bone Ash of Broilers. Poultry Science, 82, 414-418.

11. Henry, P.R. Ammerman, C. B. & Miles, R. D. (1986). Influence of virginiamycin and dietary manganese on performance, manganese utilization, and intestinal tract weight of broilers. Poultry Science, 65, 321-324.

12. Ji, F. Luo, X.G. Lu, L. Liu, B. & Yu, S. X. (2006). Effect of Manganese Source on Manganese Absorption by the Intestine of Broilers. Poultry Science, 85, 1947-1952.

13. Jolles, P, & Muzzarelli, R. A. A. (1999).Chitin and chitinases, Basel: Birkhauser Verlg. ISBN 3764358157.

14. Khayyam Nekooee, M. Biazar, A. & Salehi, G. (2010). Nanotechnology in Agricultural Sciences (1st ed.). Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran publication. (In Farsi)

15. Little, R. C. Henry, P. R. Lewis, A. J. & Ammerman, C. B. (1997). Estimation of relative bioavailability of nutrients using SAS procedures. Animal Science, 75, 2672-2683.

16. Luo, X. Y. Liu, S. B. Lu, L. Li, S. F. Xie, J. J. Zhang, L. Y. Zhang, J. H. & Luo, X. G. (2007). Relative bioavailability of iron proteinate for broilers fed a casein-dextrose diet. Poultry Science, 86, 888–894.

17. Muzzarelli, R. A. (2010). Chitins and chitosans as immune adjuvants and non-allergic drug carriers. Marine Drugs (Basel), from

www.mdpi.com/journal/marinedrugs.

18. NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th edn. National Academy of Sciences, Washington, DC.

19. Rohner, F. Ernst, F. O. Arnold, M. Hilbe, M. Biebinger, R. Ehrensperger, F. Pratsinis, S. E. Langhans, W. Hurrell, R. & Zimmermann, M. (2007). Synthesis, Characterization, and Bioavailability in Rats of Ferric Phosphate Nanoparticles. Journal of Nutrition, 137, 614-619.

20. SAS Institute (2002). SAS/STAT User's Guide: Statistics. SAS Institute Inc. Cary, NC, USA.

21. Shiau, S.-Y. & Yu, Y. P. (1998). Chitin but not chitosan supplementation enhances growth of grass shrimp, Penaeus monodon. Journal of Nutrition, 128, 908-912.

22. Shiau, S. Y. & Yu, Y. P. (1999). Dietary supplementation of chitin and chitosan depresses growth in tilapia, Oreochromis niloticus × O. aureus. Aquaculture, 179, 439-446.

23. Smith, M.O. Sherman, I. L. Miller, L. C. & Robbins, K. R. (1995). Relative Biological Availability of Manganese from Manganese Proteinate, Manganese Sulfate, and Manganese Monoxide in Broilers Reared at Elevated Temperatures. Poultry Science, 74, 702-707.

24. Southern, L. L. & Baker, D. H. (1983). Excess manganese ingestion in the chick. Poultry Science, 62, 642-646.

25. Sunder, S. G. Vijay Kumar, Ch. Panda, A.K. Raju, M. V. L. N. & Rama, S.V. (2012). Current Research in Poultry Science, 10, 3923, 1-11.

26. Wang, C. Wang, M. Q. Ye, S. S. Tao, W. J. & Du, Y. J. (2011). Effects of copper-loaded chitosan nanoparticles on growth and immunity in broilers. Poultry Science, 90, 2223-2228.

27. Watts, D. (1990). The Nutritional Relationships of Manganese. Journal of Orthomolecular Medicine,5(4), 219-222.

28. Watson, L. T. Ammerman, C. B. Miller, S. M. & Harms, R. H. (1971). Biological availabilty to chicks of manganese from different inorganic sources. Poultry Science, 50, 1693-1700.

29. Wong-Valle, J. Ammerman, C. B. Henry, P. R. Rao, P. V. & Miles, R. D. (1989). Bioavailability of manganese from feed grade manganese oxides for broiler chicks. Poultry Science, 68, 1368-1373.

30. Zhou, X. & Wang, Y. (2011). Influence of dietary nano elemental selenium on growth performance, tissue selenium distribution, meat quality, and glutathione peroxidase activity in Guangxi Yellow chicken. Poultry Science, 90, 680-686.