تأثیر فیلترکردن رقیق‌کنندۀ منی دست‌ساز بر پایۀ لسیتین بر کیفیت اسپرم بز بعد از انجماد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

2 دانشجوی سابق، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

3 استادیار، گروه علوم طیور، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس،

چکیده

هدف این مطالعه ارزیابی فیلترکردن رقیق‌کنندۀ منی بر کیفیت اسپرم بز بعد از انجماد بود. 16 انزال از چهار بز (چهار انزال از هر بز) دو بار در هفته جمع‌آوری شد. بعد از جمع‌آوری منی و ارزیابی اولیه، نمونه‌های منی جمع‌آوری‌شده با هم مخلوط و سپس به دو قسمت مساوی تقسیم شدند. هر قسمت با یکی از دو رقیق‌کنندۀ زیر رقیق شد: 1. رقیق‌کنندۀ فیلترنشده بر پایۀ لسیتین و 2. رقیق‌کنندۀ فیلترشده بر پایۀ لسیتین. بعد از یخ‌گشایی، فراسنجه‌های جنبایی و سرعت اسپرم، یکپارچگی و عملکرد غشای پلاسمایی، سطح مالون دی‌آلدهاید، یکپارچگی آکروزوم و وضعیت آپوپتوزیس ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که فراسنجه‌های ارزیابی‌شده به‌جز درصد خطی‌بودن جنبایی، با هیچ‌یک از دو رقیق‌کننده تغییر نیافتند (05/0P<). در نتیجه به‌نظر می‌رسد که فیلترکردن رقیق‌کننده بر پایۀ لسیتین اثر مخربی روی فراسنجه‌های کیفی آزمایشگاهی اسپرم ندارد. به هرحال، مطالعۀ بیشتر برای آشکارکردن اثر فیلترکردن رقیق‌کننده به ارزیابی‌های آزمایشگاهی پیشرفته و باروری نیاز دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Filtration of home-made lecithin-based semen extender has no effect on post-thawed buck sperm quality

نویسندگان [English]

  • Mahdi Zhandi 1
  • Reza Noei Razliqi 2
  • Mohsen Sharafi 3
1 Department of Poultry Sciences, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Poultry Sciences, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]

The goal of this study was the evaluation of semen extender filtration on post-thawed buck sperm quality. A total 16 ejaculates were collected from four buck (4 ejaculates from each buck) twice a week. After semen collection and primary evaluation, collected semen samples were pooled and divided into two equal parts. Each part was diluted with one of the following extenders: 1) non-filtered lecithin-based extender and 2) filtered lecithin-based extender. After thawing, sperm motility and velocity parameters, plasma membrane integrity and functionality, MDA level, acrosome integrity, and apoptosis features were evaluated. The obtained results showed that all evaluated parameters, with exception of LIN, did not alter by both extenders (p > 0.05). In conclusion, it seems that filtration of lecithin-based semen extender have no detrimental effect on in vitro sperm quality parameters. However, more study is required to reveal the effect of extender filtration on advance in vitro assessments and fertility

کلیدواژه‌ها [English]

  • Buck
  • filtration
  • Freezing
  • Lecithin
  • Sperm
  1. Aires, V. A., Hinsch, K. D., Mueller-Schloesser, F., Bogner, K., Mueller-Schloesser, S. & Hinsch, E. (2003). In vitro and in vivo comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of bovine semen. Theriogenology, 60(2), 269-279.
  2. Bousseau, S., Brillard, J. P., Marguant-Le Guienne, B., Guerin, B., Camus, A. & Lechat, M. (1998). Comparison of bacteriological qualities of various egg yolk sources and the in vitro and in vivo fertilizing potential of bovine semen frozen in egg yolk or lecithin based diluents. Theriogenology, 50(5), 699-706.
  3. Emamverdi, M., Zhandi, M., Zare Shahneh, A., Sharafi, M. & Akbari-Sharif, A. (2013). Optimization of ram semen cryopreservation using a chemically defined soybean lecithin-based extender. Reproduction in Domestic Animals, 48(6), 899-904.
  4. Rodriguez-Martinez, H., Larsson, B. & Pertoft, H. (1997). Evaluation of sperm damage and techniques for sperm clean-up. Reproduction Fertility and Development, 9(3), 297-308.
  5. Salmani, H., Nabi, M. M., Vaseghi-Dodaran, H., Rahman, M. B., Mohammadi-Sangcheshmeh, A., Shakeri, M., Towhidi, A., Zare Shahneh, A. & Zhandi, M. (2013). Effect of glutathione in soybean lecithin-based semen extender on goat semen quality after freeze-thawing. Small Ruminant Research, 112(1-3), 123-127.
  6. Salmani, H., Towhidi, A., Zhandi, M., Bahreini, M. & Sharafi, M. (2014). In vitro assessment of soybean lecithin and egg yolk based diluents for cryopreservation of goat semen. Cryobiology, 68(2), 276-280.
  7. Sharafi, M., Zhandi, M. & Akbari Sharif, A. (2014). Supplementation of soybean lecithin-based semen extender by antioxidants: complementary flowcytometric study on post-thawed ram spermatozoa. Cell and Tissue Banking,  Doi: 10.1007/s10561-014-9458-5
  8. Thun, R., Hurtadom M. & Janett, F. (2002). Comparison of Biociphos-Plus® and tris-egg yolk extender for cryopreservation of bull semen. Theriogenology, 57(3), 1087-1094.
  9. Vishwanath, R. & Shannon, P. (2000). Storage of bovine semen in liquid and frozen state. Animal Reproduction Science, 62(1-3), 23–53.
  10. Vincent, P., Underwood, S. L., Dolbec, C., Bouchard, N., Kroetsch, T. & Blondin, P. (2012). Bovine semen quality control in artificial insemination centers. Animal Reproduction, 9(3), 153-165.
  11. Zanganeh, Z., Zhandi, M., Zare-Shahneha, A., Najafia, A., Nabia, M. M. & Mohammadi-Sangcheshmeh, A. (2013). Does rosemary aqueous extract improve buck semen cryopreservation? Small Ruminant Research, 114(1), 120-125.
  12. Zhang, S. S., Hu, J. H., Li, Q. W., Jiang, Z. L. & Zhang, X. Y. (2009). The cryoprotective effects of soybean lecithin on boar spermatozoa quality. African Journal of Biotechnology, 8(22), 6476-6480.