اثر اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica) در آب آشامیدنی، بر نسبت اسید های چرب امگا-6 به امگا-3، محتوی کلسترول و پایداری لیپیدها در عضله سینه نیمچه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

2 استادیار گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 استادیار بخش بیوشیمی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

4 استادیار گروه بیوشمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی لرستان، خرم آباد، ایران

5 شرکت تولید داروهای گیاهی خرمان، لرستان ، خرم آباد، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن اسانس مرزه خوزستانی به آب آشامیدنی بر میزان کلسترول،  ترکیب اسید های چرب و پایداری لیپیدها در عضله سینه نیمچه های گوشتی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی یکروزه (سویه کاب 500) برای بررسی 6 تیمار شامل افزودن مقادیر صفر، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم اسانس مرزه خوزستانی و 500  میلی گرم توئین-80 در هر لیتر از آب آشامیدنی، تا 42 روزگی مورد استفاده قرار گرفت. در 42 روزگی، 6 جوجه نر و 6 جوجه ماده از هر تیمار کشتار و نمونه های عضلات سینه آنها برای آنالیز آماده شد. ترکیب اسید های چرب با کروماتوگرافی گازی، میزان کلسترول بافت ها با کیت های تجاری به صورت دستی و میزان پراکسیداسیون لیپید با تعیین مقدار مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیوتیک (TBARS) اندازه گیری شد. اسانس مرزه مصرف آب پرنده ها را به طور معنی داری کاهش داد (05/0< P). شاخص راندمان اقتصادی به طور معنی داری برای پرنده های دریافت کننده آب حاوی 400 میلی گرم در لیتر اسانس، بالاتر بود (05/0< P). میزان کلسترول عضله سینه برای پرنده های دریافت کننده آب حاوی 500 میلی گرم در لیتر اسانس مرزه  به طور معنی داری کمتر از پرندگان شاهد و سایر تیمار ها بود (10/0>P). افزودن اسانس مرزه خوزستانی به آب آشامیدنی تاثیر معنی داری بر میزان اسید های چرب 2: 18C ، 4: 20C ،  مجموع اسید های چرب اشباع و غیر اشباع و اسید های چرب امگا-6 در گوشت سینه پرندگان داشت (05/0< P). سطوح بیش از 200 میلی گرم در لیتر  اسانس مرزه تاثیر معنی داری بر کاهش میزان TBARS موجود در عضله ی سینه داشت (05/0>P). نتیجه گیری  شد که افزودن مستمر سطوح 200 تا 500 میلی گرم در لیتر اسانس مرزه خوزستانی در آب آشامیدنی، تاثیر قابل توجهی بر نسبت اسیدهای چرب عضله سینه نیمچه های گوشتی برای بهبود ارزش تغذیه ای آن ندارد ولی باعث کاهش کلسترول و پراکسیداسیون لیپیدها در آن می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Satureja khuzistanica Essential Oils in the Drinking Water on ω- 6 and ω-3 Fatty Acids Ratio, Cholestrol Content and Lipid Stability of Breast Muscle in Broiler Chicken

نویسندگان [English]

  • Heshmatollah KHOSRAVINIA 1
  • Mohammad Amir KARIMI TORSHIZI 2
  • Masoud ALIREZA-II 3
  • Reza SHAHSEVARI 4
  • Sedigheh GHASEMI 5
1 Associate Professor, Animal Scienees, Faculty of Agriculture, University of Lorestan, Khorram Abad
2 Assistant Prof. Dept. of Poultry Production, Faculty of Agriculture, University of Tabriyat Modarres, Tehran
3 Assistant Professor, Biochemistry, Faculty of Veterinary Sciences, University of Lorestan, Khorram Abad
4 Assistant Professor, Biochemistry, Faculty of Veterinary Sciences, University of Lorestan, Khorram Abad
5 Plant Pharmaceuticals Production Company of Lorestan, Khorram Abad
چکیده [English]

The present study was carried out to examine the effects of Satureja khuzistanica Essential Oils
(SkEO), on cholesterol content, fatty acids composition, and Thiobarbituric Acid Reactive Substances,
(TBARS) concentration of raw breast meat in broiler chickens. A total of 720 one-day-old broiler
chicks (Cobb 500) were taken as sample to study the effects of six experimental treatments in 6
replicates of 20 birds each, in a 42 day trial. Treatments were comprised of continual addition of 0
(control-), 200, 300, 400 and 500 mg/ L SkEO or 500 mg/ L Polysorbate-80 (at 1:1 ratio v/v; control+)
into drinking water. Fatty acid composition, cholestrol and TBARS contents were assessed on 6 breast
muscle samples per treatment. Water consumption was significanlty reduced in birds receiving SkEOadded
water as compared with control groups (P<0.05). Administration of 400 mg/ L of SkEO in
water significantly improved the economic performance efficiency of the birds (P<0.05).
Concentration of C18:2, C20:4, total saturated, total unsaturated and ω-6 fatty acids significanlty
differed among birds recieving SkEO-treated water vs. control (P<0.05). Cholestrol content in the
breast muslce was significanlty reduced through an addition of SkEO at 500 mg/ L into the drinking
water (P<0.10). The continul incorporation of SkEO in drinking water at levels greater than 200 mg/ L
significantly decreased TBARS concentration in breast muscle of the birds at their day 42 of age. It
was concluded that the application of SkEO through drinking water may be feasible to enhance the
lipid stability and to modulate the cholestrol content in broiler meat. Despite the supportive
indications observed, further studies are needed to more strongly confirm the cholesterol-reducing
effect of SkEO in broiler. There ware indications that one could verify the fatty acid-modulating
effects of SkEO as regards chicks. breast meat in broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Satureja khuzistanica
  • Breast muscle
  • Fatty acids
  • Cholestrol
  • Lipid peroxidation