تاثیر سطوح مختلف مخلوط اسیدهای آلی و دو منبع مکمل متیونین بر عملکرد، شاخص‌های لاشه و دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان

2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان

چکیده

آزمایشی جهت بررسی مخلوط اسیدهای آلی و دو منبع متیونین بر عملکرد، شاخص‌های لاشه و وزن دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 600 قطعه جوجه تعیین جنسیت نشده سویه راس 308 به صورت آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر قفس با ابعاد 2×2/1 مترمربع که یک تکرار محسوب می‌شد، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح مخلوط اسیدهای آلی (با نام تجاری ارگاسید شامل اسید فرمیک، لاکتیک، مالیک، سیتریک، تارتاریک و ارتوفسفریک اسید) (صفر، 5/0 و 1 درصد) و دو منبع مکمل متیونین (DL- متیونین (پودری) و آنالوگ مایع هیدروکسی متیونین (آلیمت) بودند. آزمایش در دو دوره آغازین و رشد انجام شد. سطوح 5/0 و 1 درصد مخلوط اسیدهای آلی سبب افزایش میانگین وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی در همه دوره‌ها شدند (05/0>P). در دوره رشد آلیمت نسبت به DL- متیونین سبب افزایش درصد وزن لاشه شد (05/0>P). سطح 1 درصد اسید آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به سطوح دیگر در دوره آغازین شد (05/0>P). در دوره رشد سطوح 5/0 و 1 درصد اسیدهای آلی بر درصد وزن سینه، افزایش معنی‌داری نسبت به سطح صفر اسید آلی نشان دادند (05/0>P). در 21 روزگی درصد چربی بطنی با سطح 1 درصد اسیدهای آلی بطور معنی‌داری بالاتر از 5/0 درصد و سطح 5/0 درصد بالاتر از سطح صفر بود (05/0>P). درصد وزن سکوم‌ها در 21 روزگی در سطح 1 درصد اسید آلی بطور معنی‌داری پایین‌تر از سطح صفر شد (05/0>P). طول روده باریک در 42 روزگی در سطوح 5/0 و 1 درصد نسبت به سطح صفر بیشتر بود (05/0>P). بطورکلی، کاربرد اسیدهای آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه، وزن سینه و طول روده باریک و کاهش وزن سکوم‌ها در 21 روزگی شد. همچنین آلیمت سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به DL- متیونین شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Organic Acids Mixture and Two Methionine Sources on Performance, Carcass Characteristics and Gastrointestinal Tract in Broiler

نویسندگان [English]

  • aliasghar saki 1
  • morteza eftekhari 2
1
2
چکیده [English]

A study was carried out to investigate the effects of organic acid mixture as well as two methionine supplements on performance, carcass characteristics and weight of gastrointestinal tract in broiler chickens. Six hundred unsexed day-old Ross 308 broiler chicks were utilized in a factorial arrangement of treatments (3×2) based on Completely Randomized Design (CRD) of 4 replicates of 25 chicks each. a Chicks were placed in floor pens (1.2 ×2 m2). Experimental diets consisted of three levels of organic acid mixture consisting of formic, lactic, malic, citric, tartaric and ortho-phosphoric acid (under the trademark Orgacid) (0, 0.5, and 1%) and two sources of methionine supplement (DL-methionine and liquid methionine hydroxy analogue (Alimet). The experiment was carried out in two periods. Levels of 0.5 and 1% of organic acids mixtures increased body weight and improved feed conversion ratio (P<0.05) during all the periods. During the grower period Alimet increased carcass weight as compared with DL-methionine. Levels of 1% of organic acid mixtures increase carcass weight as compared with other levels in starter (P<0.05). Also in this period breast weight was significantly increased by 0.5 and 1 % of organic acids mixture compared with that at 0% level (P<0.05). Abdominal fat was significantly increased by 1% organic acid mixture compared with that of 0.5% at 21 days of age. The use of organic acid at 1% level resulted in decreased in cecum weight at 21 days of age compared with that at the level of 0% (P<0.05). Intestinal length (by 0.5 and 1 % of organic acid mixture) significantly increased as compared with those at 0% level (P<0.05). Application of organic acid in general, increased carcass weight, breast weight, intestine length while decreasing weight of cecum at 21 days of age. Alimet increased carcass weight as compared with DL-methionine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • Carcass characteristics
  • Methionine supplement
  • organic acid
  • performance