عملکرد پروار و ترکیب لاشه بره‌های قزل و مهربان و آمیخته‌های آنها

نویسندگان

چکیده

اثر آمیخته‌گری بر صفات رشد و ترکیب لاشه بره‌های آمیخته قزل و مهربان با استفاده از 162 راس از بره‌های نر خالص و بره‌های حاصل از تلاقی‌های دو جانبه‌ی نژادهای مذکور در دو سال متوالی بررسی شد. چهار گروه ژنتیکی شامل بره‌های خالص مهربان، خالص قزل، آمیخته‌های نر قزل×ماده مهربان و نر مهربان×ماده قزل بودند. پرواربندی به صورت تلفیقی از چرای آزاد از پس‌چر مزارع گندم، جو، یونجه و تغذیه با کنسانتره به مدت 84 روز انجام شد. آمیخته‌گری تاثیر معنی‌داری بر افزایش وزن روزانه، درصد لاشه و برخی از اجزا لاشه داشت (P<0.01). میانگین حداقل مربعات افزایش وزن روزانه در بره‌های آمیخته حاصل از نر قزل×ماده مهربان بالاترین (5/256 گرم در روز) و در بره‌های خالص مهربان پایین ترین (0/222 گرم در روز) بود. وزن کل دنبه و درصد آن در چهار گروه ژنتیکی تفاوت معنی‌داری نداشت. مجموع چربی دور کلیه، قلب، روده و محوطه شکمی در آمیخته‌ها به طور معنی‌داری بالاتر از مهربان خالص بود (P<0.05) اما درصد چربی داخلی نسبت به وزن لاشه در بین گروه‌ها، تفاوت معنی‌داری نداشت. اثر نژاد (P<0.05) و سن شروع پروار (P<0.01) بر وزن ران معنی‌دار بود. تاثیر آمیخته‌گری بر درصد ران و راسته، وزن و درصد سردست، درصد پیش سینه و قلوه‌گاه معنی‌دار نبود. اثر ژنوتیپ بر سطح مقطع راسته معنی‌دار (P<0.05) و در مهربان خالص کمترین و در آمیخته‌های حاصل از قوچ مهربان×میش قزل بالاترین بود. درصد ماده خشک، پروتئین و چربی لاشه در بین گروه‌ها تفاوت معنی داری نداشت. اثر متقابل ژنوتیپ×سال برای هیچکدام از صفات معنی‌دار نبود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Feedlot Performance and Carcass Compositions of Ghezel and Mehraban Lambs and Their Reciprocal Crosses

نویسندگان [English]

  • jamshid izadi far
  • mohammad dadpasand
چکیده [English]

The effect of crossbreeding between Ghezel and Mehraban on growth performance and carcass characteristics was studied for two consecutive years using 162 purebred and crossbred lambs. The four groups of lambs involved in the study were purebred Mehraban (MM), purebred Ghezel (GG), crossbred Ghezel ram×Mehraban ewe (GM) and crossbred Mehraban ram×Ghezel ewe (MG). The lambs were fed with grazing of cereal (wheat and barely) pasture, alfalfa as well as with concentrate for 84 days. The results indicated that crossbreeding had significant (p<0.01) effect on average daily gain, chilled dressing percentage and some carcass cuts. Least square means comparisons showed that average daily gain was highest for GM (256.5 g/day) while the lowest for MM (222.0 g/day) lambs. There were no significant differences among among groups for fat-tail weight, and fat-tail percentage. Total dissected internal fat (renal, cardiac, intestine and cavity) was lowest for MM as compared with other groups, but there were no significant differences when total dissected fat corrected for carcass weight. Breed (p<0.05) and initial weight of lambs (p<0.01) had significant effect on leg weight. No significant differences were observed among genotypes for leg percentage, shoulder weight and percentage. The effect of genotype was significant on eye muscle area with purebred Mehraban and MG lambs ranking the lowest and the highest, respectively. There were no significant differences observed for dry matter, crude protein and ether extracts of carcass among groups. The interaction of genotype×year was not significant for any of the traits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Carcass.
  • Crossbreeding
  • Ghezel
  • Growth
  • Mehraban sheep