تاثیر جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله کلزا با و بدون استفاده از آنزیم بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و غلظت پلاسمایی هورمون‌های تیروئید جوجه خروس‌های گوشتی

نویسندگان

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین اثرات جایگزینی کنجاله کلزا به جای کنجاله سویا بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و غلظت پلاسمایی هورمون های تیروئید جوجه خروس های گوشتی سویه راس 308 انجام گرفت. در سن 6 روزگی جوجه‌ها به 30 گروه 12 تایی تقسیم شده و تا سن 49 روزگی روی بستر پرورش یافتند. ده نوع جیره آزمایشی مرکب از پنج سطح جایگزینی پروتئین کنجاله کلزا به جای پروتئین کنجاله سویا (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) در دو حالت با و بدون آنزیم به کار گرفته شد. مخلوط آنزیمی حاوی فعالیت‌های بتا- گلوکاناز و گزیلاناز بود که به مقدار 400 گرم در تن به جیره غذایی اضافه شد. داده های به دست آمده از آزمایش در یک طرح کاملا" تصادفی به صورت فاکتوریل 5×2 (پنج سطح جایگزینی و دو سطح آنزیم) تجزیه آماری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که سطح جایگزینی، تاثیر معنی داری (05/0< P) بر اضافه وزن در دوره 6 تا 21 روزگی داشت و استفاده از آنزیم موجب بهبود رشد در جیره های حاوی کنجاله کلزا گردید؛ به طوری که اثر اصلی آنزیم معنی دار بود(05/0< P). با این وجود، در کل دوره آزمایش (6 تا 49 روزگی) تفاوت معنی داری از نظر اضافه وزن وجود نداشت (05/0> P). مصرف خوراک در دوره های 6 تا 21 و 21 تا 42 روزگی به طور معنی دار تحت تاثیر سطح جایگزینی قرار گرفت(05/0P<) ولی در دوره 42 تا 49 روزگی و کل دوره آزمایش این اثر معنی دار نبود. ضریب تبدیل خوراک در تمامی دوره های آزمایش به طور معنی داری تحت تاثیر سطح جایگزینی کنجاله قرار گرفت (05/0P<). سطح جایگزینی، استفاده از آنزیم و اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری بر درصد نسبی اجزاء لاشه نداشت (05/0P>). غلظت پلاسمایی هورمون های T3 و T4 تحت تاثیر تیمارهای به کار رفته در آزمایش قرار نگرفت (05/0> P). مناسب‌ترین سطح جایگزینی کنجاله کلزا به جای کنجاله سویا از لحاظ هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم اضافه وزن، جایگزینی کامل (100 درصد) بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Substitution of Soybean Meal with Canola Meal either with or without Exogenous Enzymes: Influence upon the Growth Performance, Carcass Characteristics and Plasma Thyroid Hormone Concentrations

نویسندگان [English]

  • mojtaba nobakht
  • fariborz khajali
  • mehrab faraji nafchi
چکیده [English]

Three hundred and sixty broiler chicks (Ross 308) were employed in an experiment from 6 to 49 days of age to evaluate the effect of replacing canola meal for soybean meal either with or without enzyme supplementation. Dietary treatments included 5 substitution levels (0, 25, 50, 75 and 100%) at two enzyme concentrations of: 0 and 400 g/ton in a 5×2 factorial layout experiment. The enzyme mixture contained mainly ?-glucanase activity and to some extent xylanase activity. Data were analyzed in a completely randomized design. Body weight gain during 6 to 21d was significantly (P<0.05) reduced by raising of canola meal substitution level and while enzyme addition successfully restoring the situation so that main effect of enzyme addition was observed as significant (P<0.05). However, body weight gain during 6 to 49d was not affected by treatments (P>0.05). The effect of substitution level was significant with respect to feed intake during the starting (6-21d) and growing (21-42d) periods whereas it was not significant during the finishing (42-49d) period and the entire the experiment (6-49d). Feed conversion ratio was significantly (P<0.05) influenced by substitution level in all the feeding periods. Main effects and interaction of treatments were not found significant for carcass traits and plasma thyroid hormone concentrations. Feed cost per unit of gain was linearly reduced by increasing the proportion of Canola Meal (CM) at the cost of SBM in the diet. Enzyme addition did not significantly affect feed cost per unit of gain. The optimal substitution level in terms of feed cost per unit of gain was 100%.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • Canola meal
  • Enzymes.
  • growth performance
  • soybean meal