تعیین معادلات پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌وساز ظاهری تصحیح شده برای نیتروژن در سبوس گندم تولید داخل برای تغذیه جوجه‌های گوشتی در دوره رشد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران. کرج. ایران

چکیده

این تحقیق به‌منظور تعیین معادلات تابعیت پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌وساز ظاهری تصحیح شده برای نیتروژن (AMEn)نمونه‌های سبوس گندم تولیدی در ایران انجام شد. برای این منظور تعداد ۱۲ نمونه سبوس گندم از کارخانه‌های آرد استان‌های مختلف کشور (البرز، خوزستان، همدان، شیراز، آذربایجان، لرستان، کرمان، زنجان، قم) جمع‌آوری و محتوای پروتئین خام، فیبر خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی و فیبر نامحلول در شوینده خنثی آن‌ها اندازه‌گیری شد. انرژی قابل سوخت‌وساز نمونه‌های سبوس گندم با استفاده از نشانگر سلیت (به‌عنوان خاکستر نامحلول در شوینده اسیدی) روی جوجه‌های گوشتی از سن 22 تا 27 روزگی محاسبه شد. جیره‌ی پایه در این تحقیق شامل ذرت و کنجاله‌ی سویا بود و سبوس گندم به میزان ۳۰ درصد جایگزین جیره‌ی پایه شد. داده‌های به‌دست‌آمده از این آزمایش جهت تعیین معادلات تابعیت پیش‌بینی مقدار انرژی قابل سوخت‌وساز با استفاده از نرم‌افزار SPSS و رویه ENTER مورداستفاده تحلیل شدند. معادلات تابعیت پیش‌بینی مقدار انرژی قابل سوخت‌وساز ظاهری برای سبوس گندم تولیدشده در ایران به ترتیب "AMEn=23/421× NFE" و "AMEn=101/970× CP" و "AMEn=401/499× EE" و "AMEn=156/854× CF" به دست آمد که با توجه به فرا سنجه‌های P value معادلات،P value ضرایب متغیرهای مستقل، ضریب تبیین معادلات (R2) و انحراف استاندارد پیش‌بینی معادلات(SEP) ، مناسب‌ترین معادله "AMEn=23/421× NFE" پیشنهاد شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Development of a Prediction Equation for the Metabolizable Energy of Wheat Bran in the Nutrition of Grower Period in Broiler Chickens

نویسندگان [English]

  • Seyed Ali Raees Sadati
  • Hossein Moravej
  • Zeinab Bromandnia
Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tehran. Karaj. Iran
چکیده [English]

This study was conducted to develop predictive regression equations for the apparent metabolizable energy corrected for nitrogen (AMEn) of wheat bran samples produced in Iran. To this end, twelve wheat bran samples were collected from flour mills across various provinces of the country (Alborz, Khuzestan, Hamedan, Shiraz, Azerbaijan, Lorestan, Kerman, Zanjan, Qom). The samples were analyzed for crude protein, crude fiber, crude fat, acid detergent fiber (ADF), and neutral detergent fiber (NDF) content.The apparent metabolizable energy of the wheat bran samples was determined in broiler chickens aged 22 to 27 days, using the substitution method in the diet and the CELITE marker (used as acid-insoluble ash) for digestibility calculations. The basal diet in this study consisted of corn and soybean meal, with wheat bran substituted at 30% of the basal diet.The data obtained from this experiment were analyzed using SPSS software, applying the ENTER regression procedure to develop predictive equations for AMEn based on the chemical composition of wheat bran samples.The resulting regression equations for predicting AMEn of Iranian wheat bran samples were derived, and among them, the most suitable equation was selected based on criteria including p-values of the equations, p-values of the independent variables’ coefficients, the coefficient of determination (R²), and the standard error of prediction (SEP), the most appropriate equation proposed was: AMEn=23.421×NFE.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chickens
  • Metabolizable energy
  • Prediction equations
  • Wheat bran

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 04 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 10 تیر 1404
  • تاریخ بازنگری: 06 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 06 مرداد 1404