بررسی اثر افزودن پپتیدهای زیست‌فعال تخم‌پنبه و روی آلی در جیره دوره پابه‌ماه بر وضعیت ایمنی، متابولیت های خونی و تولید شیر گاوهای هلشتاین تازه‌زا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

3 گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

4 دامپزشک گاوداری تلیسه نمونه

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر افزودن پپتیدهای زیست فعال تخم پنبه و روی آلی به جیره دوره پیش از زایش بر وضعیت ایمنی، متابولیت های خونی و تولید شیر گاوهای هلشتاین تازه‌زا بود. صدو هشتاد راس گاو هلشتاین چندبار زایش کرده به یکی از 4 تیمار آزمایشی شامل تیمار1) جیره پایه و بدون پپتید زیست فعال تخم پنبه Pe0Zn0؛ تیمار2) جیره پایه به علاوه 300 گرم پپتید زیست فعال تخم پنبه Pe1Zn0؛ تیمار3) جیره پایه به علاوه 160 میلی‌گرم روی آلی در هر کیلوگرم ماده خشک و بدون افزودن پپتید زیست فعال تخم پنبه Pe0Zn1 و تیمار4) جیره پایه به علاوه 160 میلی‌گرم روی آلی در هر کیلوگرم ماده خشک به علاوه 300 گرم پپتید زیست فعال تخم پنبه Pe1Zn1، اختصاص یافتند. افزودن پپتید زیست فعال تخم پنبه به جیره‌ها باعث افزایش غلظت ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی کل (01/0> P) و گلوتاتیون پراکسیداز (03/0 = P) و کاهش غلظت انسولین (04/0 = P) در دوره پس از زایش شد. تولید شیر و تولید شیر تصحیح شده بر اساس 5/3 درصد چربی با افزودن پپتیدهای زیست فعال تخم‌پنبه و روی آلی به جیره به‌طور معنی‌داری افزایش پیدا کرد. هم‌چنین، افزودن روی آلی به جیره پیش از زایش سبب افزایش معنی‌دار در درصد چربی، درصد پروتئین، درصد لاکتوز و مواد جامد شیر در دام‌های تازه‌زا شد (01/0 P<). در کل، افزودن پپتیدهای زیست فعال تخم پنبه و روی آلی به جیره گاوها در دوره پیش از زایش در مقایسه با گروه شاهد، باعث بهبود وضعیت ایمنی و تولید شیر گاوهای تازه‌زا شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of cottonseed bioactive peptides and organic zinc supplementation in the close-up diet on the immune status, blood metabolites and milk production of Holstein fresh cows

نویسندگان [English]

  • zahra hosseini firozkohi 1
  • Hamid Amanlou 2
  • Fateme Ahmadi 2
  • Yasaman Amanlou 3
  • hojat mazaheri 4
1 PhD. Candidate, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
3 Biosystem Engineering Department , Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
4 talise nemone dairy farm
چکیده [English]

The aim of this research was to investigate the effects of cottonseed bioactive peptides and organic zinc supplementation in the prepartum diet on the immune response and milk production of Holstein fresh cows. A total of one hundred and eighty multiparous Holstein cows were divided into four experimental groups: 1) Basal diet without peptide Pe0Zn0 ; 2) Basal diet with 300 g of bioactive peptide Pe1Zn0; 3) Basal diet with 160 mg organic zinc per kg dry matter and without bioactive peptides Pe0Zn1 and 4) Basal diet with 160 mg organic zinc per kg dry matter and 300 g bioactive peptide Pe1Zn1. The inclusion of peptides in the diets led to a notable increase in total antioxidant capacity and glutathione peroxidase concentrations, while simultaneously reducing insulin and Tendency to decrease glucose levels in the postpartum period (P < 0.01). Furthermore, the addition of cottonseed bioactive peptides (P = 0.06) and organic zinc (P < 0.01) to the experimental diet led to a substantial increase in milk production and 3.5% fat corrected milk. Specifically, the incorporation of organic zinc into the prepartum diet resulted in a significant rise in milk fat, protein and lactose percent and milk solids content among fresh cows (P < 0.01). Overall, the supplementation of cottonseed bioactive peptides and organic zinc in the prepartum diets of cows proved to enhance the immune status and production of fresh cows

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bioactive peptide
  • Close-up period
  • Holstein
  • Organic Zinc

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 10 اردیبهشت 1404
  • تاریخ دریافت: 20 اسفند 1403
  • تاریخ بازنگری: 21 فروردین 1404
  • تاریخ پذیرش: 30 فروردین 1404