حمید رضا میرزایی الموتی؛ علی شاپورزاده؛ کامران اکبری پابندی؛ داوود زحمتکش
چکیده
این پژوهش برای ارزیابی تأثیر طول دورۀ خشکی بر تولید و ترکیب شیر گاوهای هلشتاین در گلههای تجاری با شمار 2143 گاو هلشتاین انجام شد، گاوها بر پایۀ طول دورۀ خشکی سپری کرده به پنج گروه شامل؛ 45 ≥، 45-51، 52-65، 66-76 و 75 ≤ طبقهبندی شدند. ثبت تولید شیر و نمونهبرداری از شیر هر گاو دستکم تا شش و بیشینه تا دوازده ماه پس از زایش انجام شد. دادههای ...
بیشتر
این پژوهش برای ارزیابی تأثیر طول دورۀ خشکی بر تولید و ترکیب شیر گاوهای هلشتاین در گلههای تجاری با شمار 2143 گاو هلشتاین انجام شد، گاوها بر پایۀ طول دورۀ خشکی سپری کرده به پنج گروه شامل؛ 45 ≥، 45-51، 52-65، 66-76 و 75 ≤ طبقهبندی شدند. ثبت تولید شیر و نمونهبرداری از شیر هر گاو دستکم تا شش و بیشینه تا دوازده ماه پس از زایش انجام شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار SAS با رویۀ MIXED تجزیه شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که با کاهش طول دورۀ خشکی به کمتر از 45 روز تولید شیر بهطور معنیداری کاهش پیدا کرد و میزان تغییر امتیاز وضعیت بدنی در یک دورۀ شیردهی و درصد جفت ماندگی افزایش معنیدار نشان داد. درصد چربی شیر بهصورت درجۀ دوم از طول دورۀ خشکی تأثیر پذیرفت، بهطوریکه دورۀ خشکی بین 52-65 روز کمترین درصد چربی شیر را داشت. تأثیر دورۀ خشکی بر درصد پروتئین شیر بهصورت درجۀ سوم بود، یعنی با افزایش طول دورۀ خشکی از 45 روز درصد پروتئین شیر در آغاز کاهش و پساز آن افزایش پیدا کرد. بهطورکلی در این بررسی تأثیر منفی از کاهش طول دورۀ خشکی به کمتر از 45 روز بر روی تولید و ترکیب شیر و سلامت حیوان مشاهده شد.