تأثیر تغذیه پنبه دانه فرآوری شده بر pH، پروتوزوآ، اسیدهای چرب فرار،نیتروژن آمونیاکی، فعالیت آنزیم‌های سلولایتیک شکمبه و مشتقات پورین ادراری در بره‌های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 گروه تغذیه دام طیور، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی تاثیر تغذیه پنبه‌دانه فرآوری شده برpH ، نیتروژن آمونیاکی، پروتوزوآ و اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه، فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز، مشتقات پورینی ادرار در بره‌های پرواری انجام شد. تعداد 40 راس بره نر افشاری (4-6ماهه) با میانگین وزن 4±6/27 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملأ تصادفی به چهار تیمارآزمایشی با 10 تکرار به‌مدت 84 روز مورد استفاده قرارگرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی پنبه‌دانه‌کامل 2) جیره حاوی پنبه‌دانه آسیاب‌شده 3) جیره حاوی پنبه‌دانه میکرونیزه شده و 4) جیره حاوی پنبه‌دانه شسته‌شده با هیدروکسیدسدیم بودند. نمونه‌گیری از مایع شکمبه در هفته آخر دوره‌آزمایشی انجام شد. جهت تخمین پروتئین میکروبی، جمع‌آوری ادرار به‌مدت 5 روز انجام‌گرفت. نتایج آزمایش نشان‌داد که فرآوری پنبه‌دانه بر میزان فعالیت پروتوزوآ تاثیر معنی‌دار نداشت. اما فرآوری پنبه‌دانه بر روی مقدار pH و ازت آمونیاکی شکمبه دارای تفاوت معنی‌دار بود (05/0>P). فرآوری پنبه‌دانه تاثیر معنی‌داری بر روی اسیداستیک و اسید پروپیونیک داشت. فعالیت بخش خارج‌سلولی کربوکسی‌متیل-سلولز در بین تیمارها تفاوت معنی‌داری مشاهده‌نشد. تفاوت معنی‌داری در میزان فعالیت میکروکریستالین سلولاز و کربوکسی متیل سلولاز در تمام بخش‌ها بین تیمار شاهد و سایر تیمار‌ها مشاهده نشد. با فرآوری پنبه‌دانه اختلاف معنی‌داری در میزان مشتقات پورینی جذب شده، دفع شده جذب شده، تولید پروتئین میکروبی در شکمبه و نیتروژن میکروبی تولید شده در بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. این یافته‌ها نشان می‌دهد که فرآوری پنبه‌دانه به‌صورت میکرونیزه ویا افزودن هیدروکسیدسدیم موجب افزایش رشد روزانه، اسید پروپیونیک شکمبه، کل اسیدهای‌چرب‌فرار و کاهش آمونیاک شد و می‌توان در جیره بره‌های پرواری پیشنهاد داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Influence of feeding processed cottonseed on pH, protozoa, volatile fatty acids, activity of rumen cellulolytic enzyme and urinary purine derivatives in fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Mahboobeh Shahi 1
  • Taghi Ghoorchi 2
  • Abdolhakim Toghdory 3
  • Seyed Hadi Ebrahimi 4
1 Department of Animal and Poultry Nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran.
3 Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran.
4 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

The study was conducted to investigate the effect of processed cottonseed feeding on pH, protozoa, volatile fatty acids in rumen fluid, carboxymethyl cellulase and microcrystalline cellulase enzyme activity, urinary purine derivatives. For this purpose 40 Afshari male lambs, with an average weight of 27.6±4 kg, were assigned randomly to four treatments with ten replications for 84 days. Experimental treatments included: 1) diet containing whole cottonseed, 2) diet containing ground cottonseed, 3) diet containing micronized cottonseed and 4) diet containing cottonseed washed with sodium hydroxide. Sampling of rumen fluid was done in the last week of the experimental period. In order to estimate microbial protein, urine was collected for 5 days. The results of the experiment showed that cotton seed processing had no significant effect on protozoan activity. However, cotton seed processing had a significant difference on rumen pH and ammonia nitrogen. No significant difference was observed in the activity of the extracellular part of carboxymethylcellulose between the treatments. There was no significant difference in the activity of microcrystalline cellulase and carboxymethyl cellulase in all sections between the control treatment and other treatments. With cottonseed processing, there was no significant difference in the amount of absorbed, excreted and absorbed purine derivatives, microbial protein production in the rumen and microbial nitrogen produced among different treatments. These findings show that micronized cottonseed processing or addition of sodium hydroxide increases daily growth, rumen propionic acid, total volatile fatty acids and ammonia reduction and can be Suggested in the diet of fattening lambs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • lambs
  • cottonseed
  • micronization
  • purine derivatives
  • cellulase activity