اثر افزودن امولسیفایر و مولتی‌آنزیم در جیره‌های حاوی کنجاله کلزا با سطوح متفاوت انرژی بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده و گرانروی محتویات گوارشی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

دریک آزمایش فاکتوریل 2×2×2، اثر دو سطح مولتی‌آنزیم وموزایم (صفر و 01/0 درصد) و دو سطح امولسیفایر (صفر و 05/0 درصد) در جیره حاوی کنجاله کلزا با دو سطح انرژی (توصیه شده و 100 کیلو کالری کمتر) بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده و گرانروی محتویات گوارشی، 800 جوجه‌ گوشتی نر سویه راس 308 به مدت 42 روز بررسی شد. استفاده از آنزیم در دوره‌های آغازین، رشد و کل دوره سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک، مساحت پرز و کاهش گرانروی محتویات هضمی در ژوژنوم و ایلئوم شد. افزودن امولسیفایر به جیره، سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره‌های آغازین، پایانی و کل دوره و افزایش ارتفاع پرز در ژوژنوم و کاهش گرانروی محتویات هضمی در ژوژنوم شد. سطح انرژی توصیه شده، سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره‌های رشد، پایانی و کل دوره آزمایش و افزایش ارتفاع پرز در دئودنوم شد. اثرا متقابل آنزیم و امولسیفایر سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره‌های آغازین، پایانی و کل دوره در مقایسه با جیره‌های بدون افزودن آنزیم و امولسیفایر شد. اثر متقابل آنزیم و امولسیفایر در جیره با سطح پایین انرژی در دوره پایانی در مقایسه با جیره‌های با سطح توصیه شده انرژی با استفاده از آنزیم و یا امولسیفایر تاثیر معنی دار بر ضریب تبدیل خوراک نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد، استفاده از مولتی‌آنزیم وموزایم و امولسیفایر در جیره‌های حاوی کلزا ، با سطح انرژی پایین‌تر از مقدار توصیه شده سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره پایانی و کل دوره، افزایش مساحت پرز و کاهش گرانروی محتویات هضمی در ژوژنوم شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of adding emulsifier and multienzyme in diets containing rapeseed meal with different energy levels on performance, intestinal morphology and digesta viscosity in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Sepideh Gazani 1
  • Mansour Rezaei 2
  • Mohammad Kazemi Fard 1
1 Department of Animal Science, College of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Department of Animal Science, College of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

In a 2×2×2 factorial experiment, the effect of two levels of multienzyme Vemozyme (0 and 0.01%) and two levels of emulsifier (0 and 0.05%) in a diet containing rapeseed meal with two levels of energy (recommended and 100 kcal lower than the recommended level) on performance, intestinal morphology and digesta viscosity in 800 Ross male broilers chickens were investigated for 42 days. Usings enzyme in the starter, grower and the whole period of the experiment, improved feed conversion ratio villus surface area and reduced digesta viscosity in the jejunum and ileum. Adding e emulsifier to diet improved feed conversion ratio in the starter, finisher and the whole period and increased the villus length and decreased digesta viscosity in the jejunum. Recommended energy level improved feed conversion ratio in the grower, finisher and the whole period of the experiment, and increased the villus length in the duodenum. The three interaction effects of enzyme and emulsifier in the diet with low energy level in the finisher and the whole period, compared to diets with the recommended level of energy with enzyme or emulsifier had not significant effect on feed conversion ratio. The results of the present experiment, showed that use of multienzyme ,Vemozyme and emulsifier in diets containing canola meal, with low energy level improved feed conversion ratio in the finisher, and whole periods, increased the villus surface area and reduced digesta viscosity in the jejunum.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • Emulsifier
  • Multi-enzyme
  • Performance
  • Viscosity