مصرف خوراک، گوارش پذیری مواد مغذی ، رفتار تغذیه ای و فراسنجه‌های خونی در میش‌های آتابای تغذیه شده با کاه سویا بجای کاه گندم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع گرگان، گرگان، ایران

چکیده

آزمایشی به‌منظور تعیین تاثیر جایگزینی کاه گندم با گیاه سویا بر مصرف خوراک، قابلیت هضم ، رفتار تغذیه ای و فراسنجه‌های خونی در میش‏های آتابای انجام شد. در مجموع 18 راس میش به مدت 6 هفته به‌صورت تصادفی در یکی از سه گروه تیمار که هر کدام دارای 6 حیوان بودند، تقسیم شدند. تیمارهای غذایی شامل صفر، 50 ، 100 درصد جایگزین گیاه سویا بجای کاه گندم بودند.کل دوره آزمایش در این تحقیق 42 روز بود وزن میش‏ها در ابتدا و انتهای دوره ثبت شد. نمونه های مدفوع و خوراک در روز های 38 تا 41 به مدت سه روز از هر تیمار به‏منظور تعیین قابلیت هضم جمع آوری شد. خون‏گیری در روز 42 و قبل از تغذیه صبحگاهی انجام شد. در روزهای 36 و 37، فعالیت‌های مربوط به رفتار نشخوار میش‏ها بصورت 24 ساعته در هر دو روز صورت گرفت. از نظر آماری تیمار ها تفاوت معنی‌داری با هم از نظر عملکرد و ماده‌خشک مصرفی نداشتند هم چنین در بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد، بطور کلی با تغییر سطوح گیاه سویا در جیره غذایی تیمارها غیرمعنی‌داری در رفتار تغذیه‏ای نشخوار، خوردن، جویدن، استراحت فک، آب خوردن، رفتارنامتعارف در حالت ایستاده و درازکشیده ایجاد نشد،و از نظر آماری نیز معنی‌دار نبود (05/0P>). سطح گلوکز خون،کلسترول، تری گلیسرید، نیتروژن اوره‏ای، پروتئین ، آلبومین وگلوبولین با جایگزینی کاه گندم با کاه سویا بی تاثیر باقی ماند (05/0P>). این یافته ها نشان می‌دهد که کاه سویا می‏تواند به‏عنوان جایگزین کاه گندم در تغذیه میش‏های آتابای استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Feed intake, digestibility, feeding behavior and blood parameters in Atabai sheep fed with soybean straw instead of wheat straw

نویسندگان [English]

  • Kosar Ghezelsefli 1
  • Taghi Ghoorchi 1
  • Abdolhakim Toghdory 2
  • Mohammad Asadi 1
  • Ayda Teymouri 1
1 Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Dept. of Animal and poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

An experiment was executed to determine the effects of replacing wheat straw with soybeans straw on feed intake, digestibility, feeding behavior and blood parameters in ewes. A total of eighteen ewes were assingned randomly to one of three treatment groups, having six animals each, for 6 weeks experimental period. The dietary treatments included 0, 50% and 100%, substitution of soybean straw instead of wheat straw. Feces and feed samples were collected on days 38 to 41 for three days of each treatment in order to determine digestibility. Blood sampling was done on day 42 and before morning feeding. On the 36th and 37th days, the activities related to the ewes' rumination behavior were carried out 24 hours a day on both days. According to the results, the treatments do not have a significant difference in terms of yield and dry matter consumption, also, no significant difference was observed among the experimental treatments in terms of digestibility, in general, there is a significant change in feeding behavior by changing the levels of soybeans in the diets of the treatments. Rumination, eating, chewing, jaw rest, drinking water, abnormal behavior in standing and lying down did not occur, and were not statistically significant . Blood glucose, cholesterol, triglyceride, urea nitrogen, protein, albumin and globulin levels were remained unaffected by replacing wheat straw with soybean straw. These finding suggest that soybean straw can be used as fodder to replace wheat straw in feeding ewes.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Atabai ewes
  • blood parameters
  • feeding behavior
  • soybean straw
  • wheat straw