مقایسه الگوی جذب و کارآیی منابع متیونین آزاد کریستاله مصنوعی و باند‌شده به پروتئین در مرغ‌های‌ ‏گوشتی با مصرف تک‌وعده‌ای خوراک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

این آزمایش به‌ منظور مقایسه الگوی جذب و کارآیی منابع مختلف متیونین شامل منابع آزاد کریستاله مصنوعی (دی- ال- متیونین (DL-Met)، ال- متیونین (L-Met) و دی‌پپتید (Met-Met)) و متیونین باند ‌شده به پروتئین (PB-Met) در مرغ‌های ‌گوشتی با مصرف تک‌وعده‌ای خوراک انجام شد. تعداد 100 قطعه جوجه‎ گوشتی ماده سویه راس 308، در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج جیره‎ آزمایشی (پایه، DL-Met2.0، L-Met2.0، Met-Met2.0 و PB-Met2.0) به دلیل مطابقت با رژیم تک وعده­ای نیمچه­های مادر گوشتی از سن 39 تا 60 روزگی تغذیه شدند. در طی دوره آزمایش، میزان 90 گرم خوراک پلت 1 بار در روز به هر مرغ داده می‌شد که طی مدت 5/2±17 دقیقه مصرف می‌گردید. نتایج نشان دادند که مکمل ‌سازی جیره‌ با متیونین باند ‌شده به پروتئین (PB-Met2.0) موجب بهبود معنی‌دار (01/0P<) عملکرد رشد در مقایسه با مصرف آمینو اسیدهای مصنوعی شد. حداکثر غلظت متیونین پلاسمای خون، 1 ساعت پس از مصرف جیره‌‌های حاوی DL-Met2.0 و Met-Met2.0 و 2 ساعت بعد از مصرف جیره‌های حاوی PB-Met2.0 و L-Met2.0 مشاهده شد (01/0P<). بالا‌ترین میزان پروتئین لاشه و کارآیی پروتئین (01/0P<) و همچنین پایین‌ترین میزان نیتروژن فضولات (05/0P<) در تیمار حاوی PB-Met2.0 مشاهده شد. کارآیی آمینو اسید‌های ضروری خصوصاً متیونین، در مرغ‌های تغذیه ‌شده با جیره حاوی PB-Met افزایش یافت (01/0P<). در نتیجه به ‌نظر می‌رسد که در مرغ‌های ‌گوشتی با مصرف تک‌وعده‌ای خوراک،  DL-Met و Met-Met به دلیل عدم همزمانی جذب با سایر آمینو اسیدها، بهره­وری کمتری دارند. بنابراین همزمان ‌سازی جذب آمینو اسید متیونین با استفاده از منابع مناسب، موجب افرایش کارآیی آن می‌شود. در نتیجه PB-Met به‌عنوان منبع ترجیحی مکمل متیونین در جیره مرغ‌های‌ گوشتی با مصرف‌ تک‌وعده‌ای خوراک پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of the absorption kinetics and utilization of crystalline-free and protein-‎bound methionine sources in broilers with single-meal feed consumption

نویسندگان [English]

  • Mona Zamani 1
  • Mojtaba Zaghari 2
  • Fatemeh Ghaziani 3
1 Ph.D. Candidate, Department of Animal Science, College of Agriculture & Natural Resources, ‎University of Tehran, Karaj, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Assistant Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

This experiment was performed to compare the absorption kinetics and utilization of different methionine (Met) sources including synthetic-free crystalline DL-Met (DL-Met), L-methionine (L-Met) and dipeptide (Met-Met) and protein-bound methionine (PB-Met) in broilers with single-meal feed consumption. A total of 100 female Ross 308 broiler chickens were fed in a completely randomized design with five experimental diets (basal, DL-Met2.0, L-Met2.0, Met-Met2.0 and PB-Met2.0) in accordance with compliance to the single-meal broiler breeder from 39 to 60 days of age. During experimental period, 90 grams of pellet feed was given per chicken once a day, which was consumed within 17±2.5 minutes. The results showed that dietary supplementation with PB-Met2.0 caused a significant improvement (P<0.01) in growth performance, compared to the consumption of synthetic amino acids. The maximum blood plasma methionine concentration was observed at 1 hour after consumption of diets containing DL-Met2.0 and Met-Met2.0 and 2 hours after consumption of diets containing PB-Met2.0 and L-Met2.0 (P<0.01). The highest carcass protein content and protein utilization efficiency (P<0.01) and also the lowest excreta nitrogen content (P<0.05) were observed in treatment containing PB-Met2.0. The efficacy of essential amino acids, especially methionine was increased in chickens fed diet containig PB-Met (P<0.01). As a result, it seems that DL-Met and Met-Met have less efficiency in broilers with single-meal feed consumption, due to the lack of absorption synchronization with other amino acids. Therefore, the absorption synchronization of methionine using appropriate sources increases its efficiency. In conclusion, PB-Met is recommended as a preferred source of methionine in diet of broilers with single-meal feed consumption.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amino Acid Imbalance
  • Excreta Nitrogen
  • Glutathione
  • Homocysteine
  • Protein Efficiency
  1. Alam, M., Teshima, S., Koshio, S. & Ishikawa, M. (2004). Effects of supplementation of coated crystalline amino acids on growth performance and body composition of juvenile kuruma shrimp Marsupenaeus japonicus. Journal of Aquaculture Nutrition, 10, 309-316.
  2. AOAC (1990). Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis, 15th edition, Arlington, VA.
  3. Aviagen Group Ltd. )2016(. Ross 308. Parent Stock Nutrition Specification. Aviagen, Newbridge, Midlothian EH28 8SZ, Scotland, UK.
  4. Baker, D.H. & Izquierdo, O.A. (1985). Effect of meal frequency and spaced crystalline lysine ingestion on the utilization of dietary lysine by chickens. Journal of Nutrition Research, 5, 1103-1112.
  5. Bartolomeo, M.P. & Maisano, F. (2006). Validation of a reversed-phase HPLC method for quantitative amino acid analysis. Journal of Biomolecular Techniques, 17, 131-137.
  6. Batterham, E.S. (1974). The effect of frequency of feeding on the utilization of free lysine by growing pigs. British Journal of Nutrition, 31, 237-242.
  7. Batterham, E.S. & Bayley, H.S. (1989). Effect of frequency of feeding of diets containing free or protein-bound lysine on the oxidation of [14C] lysine or [14C] phenylalanine by growing pigs. British Journal of Nutrition, 62, 647-655.
  8. Batterham, E.S. & Murison, R.D. (1981). Utilisation of free lysine by growing pigs. British Journal of Nutrition, 46, 87-92.
  9. Batterham, E.S. & O’Nell, G.H. (1978). The effect of frequency of feeding on the response by growing pigs to supplements of free lysine. British Journal of Nutrition, 39, 265-270.
  10. Esteve-Garcia, E. & Rehman Khan, D. (2018). Relative bioavailability of DL and L-Methionine in broilers. Journal of Animal Sciences, 8, 151-162.
  11. Gilfix, B.M., Blank, D.W. & Rosenblatt, D.S. (1997). Novel reductant for determination of total plasma homocysteine. Clinical Chemistry, 43, 687-688.
  12. Guay, F., Donovan, S.M. & Trottier, N.L. (2006). Biochemical and morphological developments are partially impaired in intestinal mucosa from growing pigs fed reduced-protein diets supplemented with crystalline amino acids. Journal of Animal Science, 84, 1749-1760.
  13. Henderson, J.W., Ricker, D.R., Bidlingmeyer, B.A. & Woodward, C. (2000). Rapid, accurate, sensitive, and reproducible HPLC analysis of amino acids. Amino acid analysis using Zorbax Eclipse-AAA columns and the Agilent 1100 HPLC. Agilent Technologies Innovating the HP Way, Part No. 5980-11936.
  14. Murray, R.K., Granner, D.K., Mayes, P.A. & Rodwell, V.W. (2003). Harper’s Illustrated Biochemistry. 26th Mc Graw-Hill Publishing, New York, USA.
  15. Nemeth, K., Mezes, M., Gaal, A., Bartos, K., Balogh, K. & Husveth, F. (2004). Effect of supplementation with methionine and different fat sources on the glutathione redox system of growing chickens. Acta Veterinaria Hungarica, 52, 369-378.
  16. Niu, J., Lemme, A., He, J.Y., Li, H.Y., Xie, S.W., Liu, Y.J., Yang, H.J., Figueiredo-Silva, C. & Tian, L.X. (2018). Assessing the bioavailability of the Novel Met-Met product (AQUAVI® Met-Met) compared to DL-methionine (DL-Met) in white shrimp (Litopenaeus vannamei). Aquaculture, 484, 322-332.
  17. Nonis, M.K. & Gous, R.M. (2006). Utilisation of synthetic amino acids by broiler breeder hens. South African Journal of Animal Science, 36, 126-134.
  18. Pfeiffer, C.M., Huff, D.L. & Gunter, E.W. (1999). Rapid and accurate HPLC assay for plasma total homocysteine and cysteine in a clinical laboratory. Clinical Chemistry, 45, 290-292.
  19. Samuels, N. (2003). Screening for homocysteine levels in Israel in primary care clinics: a need for guidelines. Preventive Medicine Journal, 37, 668-671.
  20. SAS Institute (2003). SAS® User’s Guide: Statistics, Version 9.1. Cary, NC.
  21. Ubbink, J.B., Hayward, W.J. & Bissbort, V.S. (1991). Rapid high-performance liquid chromatographic assay for total homocysteine levels in human serum. Journal of Chromatography, 565, 441-446.
  22. Yen, J.T., Kerr, B.J., Easter, R.A. & Parkhurst, A.M. (2004). Difference in rates of net portal absorption between crystalline and protein-bound lysine and threonine in growing pigs fed once daily. Journal of Animal Science, 82, 1079-1090.
  23. Zarate, D.D., Lovell, R.T. & Payne, M. (1999). Effects of feeding frequency and rate of stomach evacuation on utilization of dietary free and protein-bound lysine for growth by channel catfish, Ictalurus punctatus. Aquaculture Nutrition, 5, 17-22.