8954856055505db

اثر استفاده سطوح مختلف منابع آلی (کیلات با متیونین) و معدنی (سولفات منگنز) بر عملکرد، کیفیت ‏تخم‌مرغ و متابولیت‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار سویه های-‌لاین ‏W36‎‏ در شرایط تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

در این تحقیق تأثیر دو نوع منبع (آلی-متیونینه و معدنی-سولفاته) و سه سطح منگنز (25، 90 و 135 میلی‌گرم در کیلوگرم) در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه­های خونی در مرغ تخم‌گذار نژاد های-­لاین W36 در شرایط تنش گرمایی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل افزایش؛ 25 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار 1)، 90 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار2)، 135 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار3)، 25 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار4)، 90 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار5) و 135 میلی‌گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار6)، به جیره پایه بودند. در این آزمایش از 360 قطعه مرغ تخم‌گذار در سن 22 هفتگی و به‌صورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 6 تیمار و 4 تکرار (15 پرنده در هر تکرار) استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در مورد صفات تولیدی، منبع منگنز تأثیری بر درصد تولید نداشت، ولی افزایش سطح منگنز منجر به بهبود درصد تولید، ضریب تبدیل غذایی و توده تخم‌مرغ تولیدی گردید. استفاده از مکمل آلی و یا افزایش سطح منگنز، مصرف خوراک را به‌طور معنی‌داری کاهش داد. منبع و سطح منگنز تأثیر معنی‌داری بر وزن سفیده و زرده تخم‌مرغ نداشتند، ولی سطح منگنز بر وزن پوسته، ارتفاع سفیده، منگنز و فسفر خون تأثیر معنی‌داری داشت. اگرچه منبع منگنز بر متابولیت­های خون تأثیر نداشت، اما فعالیت سوپراکسید دسموتاز سرم در گروه­هایی که منگنز آلی مصرف کردند، به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. به­عنوان نتیجه­گیری کلی، مکمل جیره با منگنز با سطح 135 میلی‌گرم درکیلوگرم به­خصوص از منبع کیلاته متیونین منجر به بهبود صفات عملکردی و به‌ویژه کیفیت پوسته تخم‌مرغ در فاز اول تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار تحت شرایط تنش گرمایی گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of different levels of organic (met-Mn) and inorganic (MnSO4) form of Mn on ‎performance, egg quality and blood metabolites of Hy line W36 layer hen under heat stress ‎condition

نویسندگان [English]

  • Alireza Khamesi 1
  • Iman Hajkhodadadi 2
  • Hossein Ali Ghasemi 2
  • Mahdi Khodaei -Motlagh 2
1 M.Sc. Student,, Department of Animal Science, Arak University, Arak, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

In this study, the effect of two sources (met-Mn and MnSO4) and three-level of manganese (25, 90, 135 mg/Kg) was evaluated on performance, egg quality and blood parameters in Hy-line w36 laying hens under heat stress condition. The experimental treatments contained basal diet with; 25 mg/Kg MnSO4 (treatment 1), 90 mg/Kg MnSO4 (treatment 2), 135 mg/Kg MnSO4 (treatment 3), 25 mg/Kg met-Mn (treatment 4), 90 mg/Kg met-Mn (treatment 5), or 135 mg/Kg met-Mn (treatment 6). A total of 360 hens, 22 weeks of age, were used in a 2×3 factorial arrangement in a completely randomized design with 6 treatments and 4 replicates (15 hens per replicate). Our results showed that Mn source had no significant effect on production traits but higher Mn level significantly improved egg production, feed conversion and egg mass (P<0.05). The use of organic source or increasing dietary Mn level significantly decreased feed intake (P<0.05). The sources and levels of dietary had no significant effect on the weights of egg white and yolk, but the level of Mn had significant effect on shell weight, albumin height, and serum Mn and phosphorus. Although Mn source did not affect the blood metabolites, but the serum superoxide dismutase activity significantly increased in groups that consumed organic Mn (P<0.05). In conclusion, supplementary Mn at 135 mg/kg from any source especially chelated form, may increase production performance and egg quality traits in the early pre-peak production phase of laying hen, under heat stress condition.

کلیدواژه‌ها [English]

  • heat stress
  • Laying Hen
  • Organic Manganese
  • production performance
  1. Abreu, I.A. & Cabelli, E. )2010(. Superoxide dismutases-A review of the metal-associated mechanistic variations. Biochimstry Biophysics Acta, 1804, 263-274.
  2. Aksu, D. S., Aksu, T. & Önel, S. E. (2012). Does inclusion at low levels of organically complexed minerals versus inorganic forms create a weakness in performance or antioxidant defense system in broiler diets. International Journal of Poultry Science, 11, 666-672.
  3. Amataya, J. L., Haldar, S. & Ghosh, T. K. (2004). Effects of chromium supplementation from inorganic and organic sources on nutrient utilization, mineral metabolism and meat quality in broiler chickens exposed to natural heat stress. Animal Science, 79, 241-253.
  4. Baker, D. H. & Halpin, K. M. (2011). Efficacy of a manganese-protein chelates compared with that of manganese sulfate for chicks. Poultry Science, 66, 1561-1563.
  5. Batal, A. B., Parr, T. M. & Baker, D. H. (2001). Zinc bioavailability in tetrabasic zinc chloride and the dietary zinc requirement of young chicks fed soy concentrate diet. Poultry Science, 80, 87-90.
  6. Belay, T. & Teeter, R. G. (1996). Effects of environmental temperature on broiler mineral balance partitioned into urinary and fecal loss. British Poultry Science, 37, 423-433.
  7. Cao, G. H. & Chen, J. D. (1991). Effects of dietary zinc on free radical generation, lipid peroxidation, and superoxide dismutase in trained mice. Archive Biochemistry and Biophysics, 291, 147-153.
  8. EL-Husseiny, O. M., Hashish, S. M., Ali, R. A., Arafa, S. A., EL-Samee, LD. A. & Olemi, A. A. (2012). Effects of feeding organic zinc, manganese and copper on broiler growth, carcass characteristics, bone quality and mineral content in bone, liver and excreta. International Journal of Poultry Science, 11, 368-377.
  9. Fassani, J. E., Bertechini, A. G., De Oliveira, B. L., Goncalves, T. & Fialho, E. T. (2000). Manganese in nutrition of the leghorn hens in the second cycle of production. Ciência e Agrotecnologia, 24, 468-478.
  10. Gheisari, A. & Toghyani, M. (2011). Effect of diets supplemented with different levels of manganese, zinc, and copper from their organic sources on egg production characteristics in laying hen. Biological Trace Element Research, 142, 557-571
  11. Gou, Z., Jiang, S., Zheng, C., Tian, Z. & Lin, X. (2015). Equol inhibits LPS-induced oxidative stress and enhances the immune response in chicken HD11 macrophages. Cellular Physiology Biochemistry, 36, 611-62.
  12. Inal, F., Coskun, B., Gulsen, N. & Kurtoglu, V. (2001). The effects of withdrawal of vitamin and trace mineral sup-plements from layer diets on egg yield and trace mineral composition. British Poultry Science, 42, 77-80.
  13. Klasing, K. C. (2007). Nutrition and the immune system. British poultry science, 48(5), 525-537.‏
  14. Lai, C. C., Huang, W. H., Askari, A., Wang, Y., Sarvazyan, N., Klevay, L. M. & Chiu, T. H. (1994). Differential regulation of superoxide dismutase in copper-deficient rat organs. Free Radical Biology Medicine, 16, 613-620.
  15. McDowell, L. R. (2003). Minerals in Animal and Human Nutrition. 2nd Edition. Elsevier ScienceV. Amsterdam, The Netherland.
  16. Miles, R. D., Keefe, SF. O., Henry, P. R., Ammerman, C. B. & Luo, X. G. (1998). The effect of dietary supplementation with copper sulfate or tribasic copper chloride on broiler performance, relative copper bioavailability, and dietary prooxidant activity. Poultry Science, 77, 416-425.
  17. Neijat, M., Gakhar, N., Neufeld, J. & House, J. D. (2014). Performance, egg quality, and blood plasma chemistry of laying hens fed hempseed and hempseed oil. Poultry Science, 93, 2827-2840.
  18. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. Edition. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
  19. Perez, V., Shanmugasundaram, R., Sifri, M., Parr, T. M. & Selvaraj, R. K. (2017). Effects of hydroxychloride and sulfate form of zinc and manganese supplementation on superoxide dismutase activity and immune responses post lipopolysaccharide challenge in poultry fed marginally lower doses of zinc and manganese. Poultry Science, 96, 4200-4207.
  20. Plumlee, M. P., Thrasher, D. M., Beeson, W. M., Andrews, F. N. & Parker, H. E. (1956). The effects of a man-ganese deficiency upon the growth, development, and reproduction of swine. Journal of Animal Science 15, 352-367.
  21. Rozenboim, I., Tako, E., Gal-Garber, O., Proudman, J. A. & Uni, Z. (2007). The effect of heat stress on ovarian function of laying hens. Poultry Science, 86, 1760-1765.
  22. (2014). Statistical Analysis System. Version 9.02. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
  23. Sazzad, H. M., Bertechini, A. G. & Nobre, P. TC. (1994). Egg production, tissue deposition and mineral metabolism in two strains of commercial layers with various levels of manganese in diets. Animal Feed Science and Technology, 46, 271-275.
  24. Spears, J. W. & Kegley, E. B. (2002). Effect of zinc source (zinc oxide vs zinc proteinate) and level on performance, carcass characteristics, and immune response of growing and finishing steers. Journal of Animal Science, 80, 2747-2752.
  25. Stefanello, C., Santos, T., Murakami, A., Martins, E. & Carneiro, T. (2014). Productive performance, eggshell quality, and eggshell ultrastructure of laying hens fed diets supplemented with organic trace minerals. Poultry Science, 93, 104-113.
  26. Surai, P. F. (2015). Anti-oxidant systems in poultry biology: Superoxide dismutase. Journal of Animal Research and Nutrition, 1, 1-17.
  27. Swiatkiewicz, S. & Koreleski, J. (2008). The effect of zinc and manganese source in the diet for laying henson eggshell and bones quality. Veterinary Medicine, 53, 555-563.
  28. Swinkels, GW.GM., Kornegay, E. T. & Verstegen, M. WA. (1994). Biology of zinc and biological value of dietary zinc complexes and chelates. Nutritional Research Review, 7, 129-149.
  29. Van Toledo, B., Parsons, A. H. & Combs, G. F. (1982). Role of ultrastructure in determining eggshell strength. Poultry Science, 61, 569-572.
  30. Wagner, J. J., Engle, T. E., Caldera, E., Neuhold, K. L., Woerner, D. R., Spears, J. W., Heldt, J. S. & Laudert, S. B. (2016). The effects of zinc hydroxychloride and basic copper chloride on growth performance, carcass characteristics, and liver zinc and copper status at slaughter in laying hen. Poultry Science, 120, 124-152.
  31. Xiao, J.F., Wu, S.G., Zhang, H. J., Yue, H.Y., Wang, J., Ji, F. & Qi, GH. (2015). Bioefficacy comparison of organic manganese with inorganic manganese for eggshell quality in Hy-Line Brown laying hens. Poultry Science, 94, 1871-1878.
  32. Xiao, J.F., Zhang, Y.N., Wu, S.G., Zhang, H.J., Yue, H.Y. & Qi, G.H. (2014). Manganese supplementation enhances the synthesis of glycosaminoglycan in eggshell membrane: A strategy to improve eggshell quality in laying hens. Poultry Science, 93, 380-388.
  33. Young, W. H., Son, M. J., Yun, K. S. & Kim, Y. S. (2007). Relationship between eggshell strength and keratin sulfate of eggshell membranes. Biochemistry and Physiolical part A: Molecular & Integrative Physiology, 147, 1109-1115.
  34. Zamani, A., Rahmani, H. R. & Pourreza, J. (2005). Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese and zinc improves eggshell quality in laying hens. Pakistan Journal of Biological Science, 8, 1311-1317.
  35. Zhang, Y.N., Wang, J., Zhang, H.J., Wu, S.G. & Qi, GH. (2017). Effect of dietary supplementation of organic or inorganic manganese on eggshell quality, ultrastructure, and components in laying hens. Poultry Science, 96, 2184-2193.