اثر سطوح مختلف عصاره‌های آبی و الکلی میوه کور بر عملکرد رشد، شاخص‌های بیوشیمیایی خون و سامانه ایمنی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند. ایران

چکیده

این آزمایش به ‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره آبی و الکلی میوه گیاه کور بر عملکرد رشد، شاخص‌های بیوشیمیایی خون و سامانه ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام شد برای این منظور، تعداد 450 قطعه جوجه ‌ گوشتی سویه‌ی راس 308 در غالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 10پرنده توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 150، 300، 450 و 600 میلی‌گرم در کیلوگرم عصاره آبی یا عصاره الکلی میوه کور بودند. جوجه‌ها با جیره سه مرحله شامل آغازین، رشد و پایانی تغذیه شدند. در سن 42 روزگی دو جوجه از هر تکرار انتخاب و کشتار شدند و نمونه‌های خون جهت تعیین میزان غلظت پروتئین کل، اسید اوریک کلسترول و تری‌گلیسرید تهیه گردید. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک کل دوره آزمایشی تحت تأثیر سطوح مختلف عصاره قرارگرفت. هر چند در دوره‌های آغازین و رشد تیمارهای آزمایشی در روزهای 1 تا 10 روزگی اختلاف نشان ندادند ولی در دوره پایانی، عصاره کور باعث کاهش مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با شاهد شدند (05/0>P). افزودن عصاره آبی و الکلی میوه گیاه کور باعث کاهش غلظت کلسترول، تری‌گلیسرید خون جوجه‌های گوشتی در مقایسه با شاهد گردید افزودن عصاره آبی و الکلی میوه گیاه کور باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های کبدی جوجه‌های گوشتی گردید که بیانگر بهبود عملکرد قلب و کبد می‌باشد. عصاره کور بر وزن نسبی اجزای لاشه شامل وزن نسبی سینه، ران، قلب، کبد، طحال و بورس اثر نداشت ولی باعث کاهش وزن نسبی چربی بطنی گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation the effect of aqueous and alcoholic extracts of Capparis Spinosa L. fruit on growth performance, blood biochemical indices and immune system of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Abdolvahed Eslahtalab
  • Nazar Afzali
  • Seyyed Javad Hosseini-Vashan
  • Hossein Naeimipouryounesi
Animal Science Department, Agricultural faculty, University of Birjand, I.R. Iran
چکیده [English]

This experiment was performed to investigate the effect of different levels of aqueous and alcoholic extracts of Capparis Spinosa fruit on growth performance, blood biochemical indices, and immune system of broiler. 450 one-day-old broiler chickens of Ross were allotted in a completely randomized design with 9 treatments, 5 replicates and 10 birds in each replication. Dietary treatments were involved control and four levels 150, 300, 450 and 600 of aqueous extracts and four levels of 150, 300, 450 and 600 alcoholic extracts of Capparis Spinosa fruit. The chicks were fed with three dietary phases including starter (1 to 10 days), grower (11 to 24 days) and finisher (25 to 42 days). At 42 days, two chicks were selected from each replicate and sacrificed, and blood samples were taken to determine the concentration of total protein, uric acid, cholesterol, triglycerides, and HDL. The results showed that different levels of Capparis Spinosa fruit extracts affected the feed intake and conversion ratio of the whole experimental period (1 to 42 days). Although there was no difference in the starter and grower periods, but in the finisher period, Capparis Spinosa fruit extracts reduced feed intake and feed conversion ratio compared to the control (P <0.05). Supplementation of aqueous and alcoholic extract of Capparis Spinosa fruit extract reduced the blood concentration of cholesterol, triglyceride on broilers compared to the control. the addition of aqueous and alcoholic extract of Capparis Spinosa fruit reduced the activity of liver enzymes in broiler,

کلیدواژه‌ها [English]

  • Abdominal fat
  • Capparis Spinosa
  • Cholesterol
  • Feed conversion ratio

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 04 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 17 فروردین 1404
  • تاریخ بازنگری: 21 اردیبهشت 1404
  • تاریخ پذیرش: 30 اردیبهشت 1404