اثرات سطوح مختلف پودر سم هیدرولیز شده در دوره پایانی پرورش بر عملکرد، خصوصیات لاشه و ریخت‌شناسی ژژنوم جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج. ایران.

2 عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه پیام نور تهران، تهران. ایران.

چکیده

در این طرح اثرات سطوح مختلف پودر سم هیدرولیز شده در جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه و ریخت‌شناسی ژژنوم در دوره پایانی پرورش جوجه‌های گوشتی در جیره‌های پلت شده موردبررسی قرار گرفتند. 600 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 با میانگین وزنی یکسان به 4 گروه آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار و 30 پرنده در هر تکرار از سن 25 تا 44 روزگی اختصاص یافتند. تیمارها شامل 1- جیره شاهد بدون پودر سم 2- جیره حاوی 2 درصد پودر سم 3- جیره حاوی 4 درصد پودر سم 4- جیره حاوی 6 درصد پودر سم بودند. نتایج عملکرد نشان داد استفاده از 2 و 6 درصد پودر سم در مقایسه با جیره شاهد با بهبود ضریب تبدیل غذایی پرنده در بازه زمانی 35 تا 44 روزگی هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده جوجه ها را کاهش داد (05/0>P). نتایج خصوصیات لاشه نشان داد که وزن نسبی لاشه و وزن ران با مصرف جیره حاوی 6 درصد پودر سم در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>P). همچنین نتایج مربوط به شاخص‌های ریخت‌شناسی ژژنوم نشان داد که شاخص عمق کریپت در تیمار 2 درصد پودر سم به‌طور معنی‌داری کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). نتایج کلی این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر سم هیدرولیز شده گاوی در دوره پایانی پرورش جوجه‌های گوشتی بدون ایجاد اثرات منفی بر صفات عملکرد، می‌تواند اثرات مفیدی بر خصوصیات لاشه و ریخت‌شناسی ژژنوم داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of the effects of different levels of hydrolyzed hoof meal on growth performance, carcass characteristics, and jejunum histology in broiler chickens during the finisher phase

نویسندگان [English]

  • Mohammad ali Behroozi lak 1
  • Seyed Adel Moftakharzadeh 1
  • Seyed Abdullah Hosseini 1
  • Morteza Behroozlak 2
  • Amir Hossein Alizadeh-Ghamsari 1
  • Hosna Hajati 1
1 Department of Animal Science, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Payame Noor University of Tehran, Tehran, Iran.
چکیده [English]

This study was conducted to study the effects of different levels of hydrolyzed hoof meal, as a dietary ingredient, on the performance, carcass characteristics, and jejunum histology of broiler chickens during the finisher phase with pelleted diets. Six hundred Ross 308 male broiler chicks, with equal average weight, were randomly assigned to four experimental groups in a completely randomized design, with five replicates per group and 30 birds per replicate, from 25 to 44 days of age. The experimental treatments included: (1) a control diet (without hoof meal), (2) a diet containing 2% hoof meal, (3) a diet containing 4% hoof meal, and (4) a diet containing 6% hoof meal. The results of performance showed that, compared to the control diet use of 2% and 6% of hoof meal reduced the cost of feed consumed per kilogram of live weight of chicks by improving the feed conversion ratio of the bird between 35 and 44 days of age. Relative carcass and thigh weight were increased by the dietary inclusion of 6% hydrolyzed hoof meal compared to the control (P < 0.05). Histological analysis revealed that jejunal crypt depth was significantly decreased in broilers fed 2% hydrolyzed hoof meal compared with the control diet (P < 0.05). This study demonstrated that feeding dietary hydrolyzed hoof meal during the finisher phase positively influenced broiler carcass traits and jejunum histology without negatively impacting performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Hoof meal
  • broiler chick
  • finisher phase
  • performance
  • jejunum histology

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 04 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 25 اسفند 1403
  • تاریخ بازنگری: 21 خرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 26 خرداد 1404