تاثیرغظت‌‌های مختلف عصاره اتری بره موم، بر ویژگی‌های اسپرم قوچ زل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

3 گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ،ساری، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر به‌منظور بررسی تاثیر غلظت‌های مختلف عصاره اتری بره موم، بر ویژگی‌های اسپرم قوچ زل انجام شد. پژوهش در قالب طرح کامل تصادفی با تیمارهای آزمایشی شامل، غلظت‌های مختلف عصاره اتری: (25/0، 5/0 ، 1 میلی‌گرم در میلی‌لیتر) و رقیق کننده بدون عصاره به عنوان گروه شاهد مورد استفاده قرار گرفت. عصاره‌ اتری در محلول دی متیل سولفوکساید (DMSO ) حل و به رقیق کننده اضافه شد. ارزیابی فراسنجه‌های کمی اسپرم پس از یخ‌گشایی و همچنین در حالت مایع برای زمان‌های صفر، 24، 48، 72 ساعت پس از نگهداری در دمای یخچال انجام شدند. یافته‌های این پژوهش نشان داد که غلظت‌های 25/0، 5/0 و 1 میلی‌گرم در میلی‌لیتر عصاره اتری تفاوت معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد داشتند (05/0p <). نتایج نشان دادند که در حالت مایع، تیمار 5/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بر جنبایی، زنده‌مانی، یکپارچگی غشای پلاسمای اسپرم و پس از یخ‌گشایی، تیمار 25/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بر جنبایی، زنده‌مانی و غلظت مالون دی آلدئید نمونه منی، اثر افزایشی معنی‌داری (05/0p <) نسبت به سایر تیمارها داشتند. همچنین تیمار‌های 25/0 و 5/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر هم در حالت مایع و هم پس از یخ‌گشایی ، اثر معنی داری (05/0p <) بر ریخت‌شناسی و افزایش فعالیت میتوکندری اسپرم داشتند. بنابراین پژوهش حاضر نشان داد، افزودن غلظت‌های 25/0 و 5/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر عصاره‌ اتری منجربه افزایش کیفیت اسپرم (جنبایی، زنده‌مانی، ریخت‌شناسی، یکپارچگی غشای پلاسما، فعالیت میتوکندری و غلظت مالون دی آلدئید نمونه منی) در حالت مایع و پس از یخ‌گشایی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of different concentrations of ether extract of propolis on the sperm characteristics of Zel ram

نویسندگان [English]

  • Azin Vahdat 1
  • Hamid Deldar 2
  • Zarbakht Ansari Pirsaraei 1
  • Bahram Shohreh 3
  • Essa Dirandeh 1
1 Department of Animal Sciences, Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Department of Animal science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht,, Iran
3 Department of Animal Sciences, Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

Abstract
In the present study, the effect of ether extract of propolis on the semen characteristics of Zel's ram under short and long-term preservation was investigated. The experimental groups comprised different concentrations of ether extract (0, 0.25, 0.5, and 1 mg/mL) and dimethyl sulfoxide (DMSO). The samples were evaluated at 0, 24, 48, and 72 hours after storage at 4 °C and following the freeze-thawing process. During the cold storage, sperm quality traits motility, viability, membrane integrity, mitochondrial activity, malondialdehyde concentration (MDA), and morphology increased significantly (P<0.05) at concentrations of 0.25 and 0.5 mg/mL ether extract in comparison with the control group. Our results revealed that the total motility, viability, and membrane integrity in the concentration of 0.5 mg/mL ether extract were higher than the control group (P<0.05) at 4 °C. Also, motility, viability and malondialdehyde concentration (MDA) were higher in concentrations of 0.25 mg/mL ether extract than in the control group in the freeze-thawing process. Mitochondrial activity and morphology of spermatozoid at 0.25 and 0.5 mg/mL ether extract were higher than the control group (P<0.05) in storage at 4 °C and freeze-thawing process. Results showed adding ether extract at the concentrations of 0.25 and 0.5 mg/mL to the semen extender improved the quality of spermatozoid in the Zel breed sheep.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ether extract
  • Propolis
  • Cryopreservation
  • Ram sperm