اثرات افزودن مکمل مخمر زنده و غیر زنده ساکرومایسس سرویسیه به شیر بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های خونی، شاخص سلامتی و رفتار نشخوار گوساله‌های شیرخوار سیمنتال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تغذیه دام‏و‏طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

2 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر از 30 رأس گوساله تازه متولد شده با میانگین وزن 98/0 ± 55/42 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 6 تکرار به مدت 42 روز استفاده شد. مخمرها با شیر مخلوط و در وعده صبح به گوساله‏ها خورانده شد. جیره‏های آزمایشی به ترتیب 1- جیره شاهد (بدون مخمر)، 2- 5/2 گرم مخمر زنده، 3- 5 گرم مخمر زنده، 4- 5/2 گرم مخمر غیرزنده و 5- جیره حاوی 5 گرم مخمر غیرزنده ساکرومایسس سرویسیه به ازای هر رأس گوساله در روز تغذیه شدند. گوساله‏ها روزانه دوبار در وعده‏های صبح و عصـر بـا شـیر تغذیـه شـدند. هـر 21 روز یک‏بـار گوسـاله‏هـا وزن‏کشی و شاخص اسکلتی اندازه‏گیری شد و رفتار نشخوار و خونگیری در انتهای دوره تعیین شد و امتیاز مدفوع به عنوان شاخص سلامتی روزانه ثبت گردید. از نظر آماری در کل دوره مصرف خوراک، ضریب تبدیل، افزایش وزن روزانه و قوام مدفوع معنی‏دار بود (05/0P <). در بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم مواد مغذی به غیر از ماده خشک، اختلاف معنی‏داری مشاهده شد (05/0P <). اسـتفاده از مخمر زنده و غیرزنده ساکرومایسس سرویسیه در جیره غذایی تیمارها، در رفتار تغذیه‏ای نشخوار، خوردن، آب خوردن، رفتار نامتعارف در حالت ایستاده و درازکشیده معنی‏دار بود (05/0P <). مقادیر گلوکز، کلسترول، پروتئین، آلبومین وکراتینین خون با استفاده از سطوح مختلف مخمر زنده و غیر زنده ساکرومایسس سرویسیه تغییر معنی‏داری یافت (05/0P <). به‏طور کلی بین تیمارهای ساکرومایسس سرویسیه زنده و غیر زنده در عملکرد، فراسنجه های خونی و قوام مدفوع اختلاف معنی‏داری مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Addition of live and non-live Saccharomyces servicii supplement to milk on growth performance, digestibility of nutrients, hematological parameters, immune responses, skeletal indices, stool consistency and rumination behavior of Simmental calves

نویسندگان [English]

  • Kosar GHezesofli 1
  • Taghi Ghoorchi 2
  • Abdolhakim Toghdory 1
  • Mostafa Hosseinabadi 1
1 Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2 Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran.
چکیده [English]

In the present study, 30 newborn calves with an average weight of 42.55 ± 0.98 kg were used in a completely randomized design with 5 treatments and 6 replicates over a period of 42 days. The yeasts were mixed with milk and fed to the calves in the morning. The experimental diets were as follows: 1- control diet (without yeast), 2- 2.5 grams of live yeast, 3- 5 grams of live yeast, 4- 2.5 grams of inactive yeast, and 5- diet containing 5 grams of inactive Saccharomyces cerevisiae per calf per day. The calves were fed milk twice daily, in the morning and evening. Every 21 days, the calves were weighed, and skeletal indices were measured. Ruminating behavior and blood sampling were determined at the end of the period, and fecal score was recorded daily as a health indicator. Statistically, feed intake, feed conversion ratio, daily weight gain, and fecal consistency were significant throughout the period. Among the experimental treatments, significant differences were observed in the digestibility of nutrients except for dry matter . The use of live and inactive Saccharomyces cerevisiae in the dietary treatments significantly affected feeding behavior, including ruminating, eating, drinking, and abnormal behavior in standing and lying positions (P < 0.05). Blood glucose, cholesterol, protein, albumin, and creatinine levels were significantly affected by different levels of live and inactive Saccharomyces cerevisiae . In general, no significant differences were observed between the live and inactive Saccharomyces cerevisiae treatments in terms of performance, blood parameters, and fecal consistency.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Saccharomyces cerevisiae
  • performance
  • suckling calf
  • live and non-live yeast