پویا زمانی؛ سیده عطیه طهایی؛ علی قاضی خانی شاد؛ مهدی جسوری
چکیده
این پژوهش با هدف برآورد مشخصه (پارامتر)های ژنتیکی و روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. در این پژوهش از 11986 رکورد 305 روز، سه زایش نخست گاوهای هلشتاین استان همدان که در سالهای 1369 تا 1390 گردآوری شده بود، استفاده شد. اجزای واریانس-کوواریانس و ارزشهای اصلاحی با مدل مختلط حیوانی، بر پایة الگوریتم ...
بیشتر
این پژوهش با هدف برآورد مشخصه (پارامتر)های ژنتیکی و روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. در این پژوهش از 11986 رکورد 305 روز، سه زایش نخست گاوهای هلشتاین استان همدان که در سالهای 1369 تا 1390 گردآوری شده بود، استفاده شد. اجزای واریانس-کوواریانس و ارزشهای اصلاحی با مدل مختلط حیوانی، بر پایة الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درستنمایی محدودشده (AI-REML) برآورد شدند. در مدل بهکار برده شده، عاملهای گله-سال-فصل و شکم زایش اثرگذاریهای ثابت بودند و عاملهای ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی بهعنوان اثرگذاریهای تصادفی در نظر گرفته شدند. وراثتپذیری تولید شیر، تولید شیر تصحیحشده برای چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین، به ترتیب 16/0، 14/0، 20/0، 11/0، 15/0 و 13/0 و تکرارپذیری آنها به ترتیب، 44/0، 39/0، 31/0، 20/0، 35/0 و 39/0 برآورد شدند. روندهای ژنتیکی این صفات به ترتیب، 42/3 و 51/2 کیلوگرم در سال، 002/0- و 000/0- درصد در سال و 082/0 و 020/0- کیلوگرم در سال، روندهای محیطی به ترتیب، 89/85 و 61/67 کیلوگرم در سال، 028/0- و 007/0- درصد در سال و 12/1 و 62/1 کیلوگرم در سال و روندهای فنوتیپی به ترتیب، 54/89 و 26/70 کیلوگرم در سال، 030/0- و 007/0- درصد در سال و 22/1 و 69/1 کیلوگرم در سال برآورد شدند. نتایج این بررسی نشان دادند که صفات تولیدی در گاوهای هلشتاین استان همدان پیشرفت ژنتیکی شایانتوجهی در سالهای گذشته نداشتهاند و بیشتر افزایش تولید شیر و چربی ناشی از بهبود شرایط محیطی بوده است.