2024-03-28T14:56:01Z
https://ijas.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=4592
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
آنالیز ژنتیکی تعداد بره متولد شده در هر زایش میش¬های نژادمهربان با کمک مدل¬های رگرسیون تصادفی بی¬اسپلاین
ملیحه
امیرآبادی فراهانی
پویا
زمانی
در این پژوهش بهمنظور برآورد اجزای واریانس و وراثتپذیری تعداد بره در هر زایش گوسفند مهربان با استفاده از مدلهای رگرسیون تصادفی، از 5558 رکورد زایش مربوط به 2245 رأس میش طی سالهای 1374 تا 1389 استفاده گردید. شناسایی عوامل ثابت مؤثر بر صفت مورد بررسی با مدل خطی تعمیم یافته و نرمافزار SASانجام شد که گله- سال- فصل و سن میش هنگام زایش (ماه)اثرات معنیداری داشتند. اجزای واریانس بر اساس مدلهای رگرسیون تصادفی بیاسپلاین خطی و درجه دو و تعداد گرههای 4 تا 6بانرمافزار WOMBAT برآورد شدند. مقایسه مدلها با کمک شاخصهای AIC و BICانجام شد که در این میان مـدل QLL4 (درجه دو برای رگرسیون ثابت، خطی برای اثرات ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی با تعداد گره 4) بهتر از مدلهای دیگر بود. بر اساس این مدل، واریانسهای ژنتیکی افزایشی، محیط دائمی و فنوتیپی بهترتیب در دامنه 01/0 تا 24/1، 00/0 تا 09/4 و 34/0 تا 98/5 برآورد شدنـــد. همچنیـن بـرآورد وراثتپـذیری این صفت در دامنه 02/0 تا 30/0 قـرار داشـت. وراثتپذیری تعداد بره در هر زایش در سنین 60 تا72ماهگی،بالاتر از سنین دیگر بود.
اجزای واریانس
بی اسپلاین
تعداد بره در هر زایش
وراثت پذیری
مدل رگرسیون تصادفی
2013
07
23
113
120
https://ijas.ut.ac.ir/article_35560_f62469575d9ed58a1daccab509a14f69.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
بررسی چندشکلی اگزون 6 ژن کالپاستاتین به روش PCR-SSCP و ارتباط آن با صفات لاشه در گوسفندان لری-بختیاریو زل-آتابای
محسن
عالی
حسین
مرادی شهر بابک
محمد
مرادی شهر بابک
مصطفی
صادقی
کالپاستاتین به عنوان ژن کاندیدای مؤثر بر بازده رشد و صفات کیفی گوشت مطرح است.در مطالعه حاضر از تعداد 74 رأس گوسفند نژاد لری-بختیاری و 40 رأس آمیخته زل-آتابای به ترتیب از کشتارگاه های صنعتی شهرستان های شهرکرد و گرگان خون گیری و اندازه گیری صفات لاشه به عمل آمد.پس از استخراج DNA، واکنش های زنجیره ای پلیمرازجهت تکثیر قطعه 254 جفت بازی دربرگیرنده تمام اگزون 6 ژن کالپاستاتین انجام گرفت. برای تعیین ژنوتیپ محصولات PCR، از روش SSCP و رنگ آمیزی با نیترات نقره استفاده شد که طی آن، 14 الگوی ژنوتیپیِ AA، BB، AB، AC، AD، BE، AF، AG، AH، AI، JJ، AJ، BK و ALبه ترتیب با فراوانی 035/0، 123/0، 105/0، 114/0، 009/0، 053/0، 316/0، 027/0، 017/0، 017/0، 009/0، 105/0، 017/0 و 053/0 در دو نژاد مشاهده شد.ژن کالپاستاتین اثر معنی داری بر صفات وزن زنده قبل از کشتار(001/0P<)، وزن دنبه(001/0P<)،وزن لاشه با دنبه(05/0P<) و درصد وزن دنبه به وزن لاشه(01/0P<) داشت. ژنوتیپ AB ژنوتیپی مطلوب برای مجموع صفـات مورد بررسی، ژنوتیـپ –AJ مطلوب برای صفـات رشـد و ژنـوتیـپ BE اگرچه به لحاظ دنبه ژنوتیپی مطلوب بود (حیوانات با ژنوتیپ BE دارای دنبه کوچک بودند) ولی به همراه ژنوتیپBB، ژنوتیپ هایی نامطلوب برای صفات رشدبودند.
اگزون 6
دنبه
چربی درون شکمی
وزن زنده
2013
07
23
121
130
https://ijas.ut.ac.ir/article_35561_fce8e7359de8b034be61daa80ec24ac1.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
اثر چند شکلی آللی در اگزون 3 ژن لپتین بر صفات رشد و تولید پشم در گوسفند نژاد نائینی
مجتبی
نجفی
قدرت
رحیمی
زربخت
انصاری
فرشته
جیواد
شناسایی ژن های عمده تاثیرگذار بر توازن انرژی، تولید شیر، باروری، ایمنی و مصرف خوراک از اهداف مهم و استراتژیک در تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد دام می باشد. از میان ژن های عمده، ژن لپتین از جمله ژن های بزرگ اثری است که چند شکلی موجود در آن با صفات مهم اقتصادی در دام های اهلی مرتبط است. در این پژوهش نمونه های خون به طور تصادفی از 100 راس گوسفند نژاد نائینی جمع آوری شد. DNA به روش نمکی بهینه یافته استخراج و یک قطعه 275 جفت بازی از اگزون 3 ژن لپتین با استفاده از واکنش زنجیره پلی مراز تکثیر شد. به منظور تعیین ژنوتیپ های مختلف از دو روش PCR-SSCP و توالی یابی DNA استفاده شد. نتایج این مطالعه یک جهش تک نوکلئوتیدی A به C در موقعیت باز 49 قطعه تکثیری در این پژوهش (مطابق با موقعیت بازی 200 توالی ثبت شده EF534370.1)که از نوع جهش خاموش بود را نشان داد. فراوانی هر یک از آلل های A و C و فراوانی دو ژنوتیپ AA و AC به ترتیب برابر با 0.73 و 0.27 برآورد شد. در این پژوهش، اثر SNP مشاهده شده روی صفات رشد و تولید پشم مورد بررسی قرار گرفت. وزن تولد در گوسفندان با ژنوتیپ AC به طور معنی داری بیشتر از گوسفندان با ژنوتیپ AA بود (p<0.01)، اما اثر ژنوتیپ های مشاهده شده روی دیگر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. می توان نتیجه گیری نمود که با انجام تحقیقات بیشتر در تحقیقات بعدی با اندازه نمونه های بزرگتر، احتمالا بتوان از این جایگاه نشانگری و یا دیگر جایگاه های مرتبط به ژن لپتین در برنامه های انتخاب بر اساس نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA بهره گرفت.
گوسفند نائینی
ژن لپتین
چند شکلی
صفات رشد
صفات تولید پشم
PCR-SSCP
توالی یابی DNA
2013
07
23
131
139
https://ijas.ut.ac.ir/article_35562_a6986a27974d95c3fb53a1b775893d33.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
بررسی رابطه¬ی ژن TLR4 با ورم پستان بالینی در گاو¬های هلشتاین ایران
معصومه
باقری
سید رضا
میرایی آشتیانی
محمد
مرادی شهر بابک
عباس
پاکدل
اردشیر
نجاتی جوارمی
ژنToll-Like Receptor 4(TLR4) به عنوان یک گیرندهی سطح سلولی که در پاسخهای ایمنی ذاتی موثر است، سبب شناسایی لیپو پلی ساکاریدهای باکتریهای گرم منفی میشود. نشانگرهای ژنتیکی مرتبط با پاسخهای ایمنی در طول بروز ورم پستان میتواند در انتخاب گاوها کمک کند. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطهی ژن TLR4با ورم پستان بالینی بود. 270 فرد بر اساس بالاترین و پایینترین توزیع عوامل باقیمانده ورم پستان بالینی در دو گروه حساس و مقاوم به ورم پستان بالینی با استفاده از روش نمونه برداری توالی یابی انتخابی، انتخاب شدند. به منظور تعیین ژنوتیپ حیوانات از دو روش آزمون چند شکلی ترکیب تک رشته ای (PCR-SSCP) و آزمون چند شکلی قطعات محدود شده (PCR-RFLP) استفاده شد. پس از توالی یابی چند شکلی نوکلئوتید A-G در اگزون 2 و C-T در اگزون 3 از ژن مذکور شناسایی شد. اثر چند شکلی ژن TLR4 روی ورم پستان بالینی با استفاده از تابعیت لوجستیک تجزیه شد. نتایج نشان داد که ژن TLR4 به طور معنیداری با مقاومت به بیماری ورم پستان بالینی مرتبط است.
گاو هلشتاین
ژن TLR4
ورم پستان بالینی
2013
07
23
141
148
https://ijas.ut.ac.ir/article_35563_7ea191c9c13832bf3e22787786609064.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
ساختار شجره برخی گله های گاو هلشتاین ایران و تاثیر آن بر هم خونی
رضا
خلخالی
رسول
واعظ ترشیزی
علی اکبر
مسعودی
در بررسی حاضر از اطلاعات شجره ا ی گاو هلشتاین ایران، که توسط مرکز اصلاح دام کشور در طی سال های 1350 تا 1388 ثبت شده بود، برای بررسی علت افزایش هم خونی استفاده شد. ضریب هم خونی و معیار کامل بودن شجره همه گاوها با استفاده از ساختار شجره ی 883713 حیوان محاسبه شد. گله های با معیار کامل بودن شجره بیش از 85/0 استخراج و به دو گروه، هم خونی زیاد (گروه 1) با متوسط هم خونی 0514/0 و معیار کامل بودن شجره 97/0، و گروه هم خونی کم (گروه 2) با متوسط هم خونی 0184/0 و معیار کامل بودن شجره 95/0 تقسیم شدند. برای هر دو گروه، جمعیت مرجع (حیوانات متولد شده در طی سال های 1381 تا 1388) تعریف شدند. تعداد حیوانات شجره ی هر گروه، به ترتیب، 35638 حیوان در گروه 1 و 41850 حیوان در گروه 2 بود. احتمال منشاء ژن (تعداد حیوانات بنیان گذار، تعداد موثر حیوانات بنیان گذار، معادل ژنومی حیوانات بنیان گذار و اندازه موثر حیوانات غیر بنیان گذار و سهم بنیان گذارها) برای هر دو گروه محاسبه شد. تعداد حیوانات بنیان گذار، تعداد موثر حیوانات بنیان گذار، معادل ژنومی حیوانات بنیان گذار و اندازه موثر حیوانات غیر بنیان گذار و سهم بنیان گذارها در 50 درصد ژنوم جمعیت حاضر در گروه هم خونی زیاد، به ترتیب، 5226، 84/296، 31/9، 61/9 و 134 و در گروه هم خونی کم، به ترتیب، 7562، 46/331، 78/16، 67/17 و 153 بود. این نتایج نشان می دهند که، هم خونی زیاد گله های گاوهای هلشتاین ایران می تواند ناشی از تعداد موثر حیوانات بنیان گذار کم باشد.
2013
07
23
149
155
https://ijas.ut.ac.ir/article_35564_7a1ad0f54729e35b9acbe889c57e7900.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
بررسی اثرات تغذیه ال-آرژنین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و فراسنجههای خونی در جوجههای گوشتی
مرضیه
ابراهیمی
احمد
زارع شحنه
محمود
شیوازاد
زربخت
انصاری پیرسرائی
مجید
تبیانیان
مسعود
ادیب مرادی
کرامت
نوریجلیانی
چکیده
هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات سطوح مختلف ال-آرژنین بر عملکرد رشد، صفات لاشهای و فراسنجههای خون در جوجه مرغهای گوشتی سویه راس در دوره آغازین بود. در این آزمایش تعداد 192 جوجه مرغ گوشتی یک روزه سویه راس در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره غذایی تغذیه شدند که هر جیره غذایی شامل 4 تکرار بود. جیرههای غذائی حاوی مقادیر 100%، 153%، 168% و 183 % آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس بودند و از 1 تا 10 روزگی تغذیه شدند. در روز دهم آزمایش، تعداد سه جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب، نمونههای خون از هر کدام جمع آوری شده و کشتار شدند تا صفات لاشه و پارامترهای خونی مورد اندازهگیری قرار گیرد. نتایج نشان دادند که جیره غذایی آرژنین اثر معنیدار افزاینده (05/0 P<) بر وزن 10 روزگی، افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، وزن لاشه، بازده لاشه، وزن و ضخامت ماهیچه سینهای، وزن ران، وزن قلب، وزن و طول دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم داشت، در حالی که وزن چربی شکمی لاشه کاهش (05/0 P<) یافت. همچنین مکمل آرژنین غلظتهای پلاسمائی ترییدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) را افزایش (05/0 P<) داد، ولی غلظتهای پلاسمائی کلسترول، تریگلیسرید و اوره را کاهش (05/0 P<) داد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، مصرف میزان 168% آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس، بهترین نتیجه را در بهبود رشد و صفات لاشه و در جیره حاوی 183 % آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس، بیشترین کاهش چربی لاشه را در پی داشته است.
آرژنین
عملکرد رشد
صفات لاشه
فراسنجههای خونی
جوجه گوشتی
2013
07
23
157
166
https://ijas.ut.ac.ir/article_35565_69fa145e123dcf4bb37a38955713b712.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
تاثیر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب گوسفندان نژاد زل
علیرضا
یوسفی
حمید
کهرام
احمد
زارع شحنه
مصطفی
صادقی
سلمان
نصرالهی
هدف از این مطالعه تعیین اثر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب ماهیچهی راستهی گوسفندان زل بود. سی راس بره زل (15 راس نر و 15 راس ماده) از گلهی پرورش یافته در مرتع به طور تصادفی انتخاب شد. پس از کشتار، بر اساس وزن، لاشهها به دو گروه (>15 و <15 کیلوگرم) تقسیم شد. چربی پشت و چربی درونماهیچهای بهطور معنیداری در گوسفندان دارای وزن لاشه بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بیشتر بود (05/0p<). همچنین گوسفندان دارای لاشهی سنگینتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده، شاخص قرمزی گوشت (a*) بالاتری داشتند (به ترتیب 01/0p< و 05/0p<). شاخص زردی گوشت (b*) گوسفندان ماده نسبت به گوسفندان نر بهطور معنیداری بالاتری بود (05/0p<). تولید شیرابه در گوسفندان با لاشهی سنگینتر (وزن لاشه بیشتر از 15 کیوگرم) کمتر بود (05/0p<)؛ درحالیکه گوشت گوسفندان ماده افت حاصل از پخت و نیروی برش کمتر نشان داد (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع (PUFA/SFA) در گوسفندانی که لاشهی سبکتر داشتند و گوسفندان ماده بهطور معنیداری بالاتر بود (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب 6n- به 3n- در گوسفندان دارای لاشهی سبکتر، کمتر از گروه دارای لاشهی سنگینتر بود (05/0p<). گوشت گوسفندان نر نسبت به ماده شاخص گرفتگی رگی (Atherogenic Index= C12:0+C14:0+C16:0/n-3PUFA+n-6PUFA+MUFA) :AI)) کمتری داشت (05/0p<). در مجموع، گوشت برههای نر و گوسفندانی که لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم (متوسط وزن زنده 30 کیلوگرم) داشتند، از نظر کیفیت تغذیهای و رنگ، وضعیت مطلوبتری داشت؛ هر چند برخی از شاخصهای کیفیت گوشت (نیروی برش و افت حاصل از پخت) در گوسفندان با وزن لاشهی بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بهتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج میتوان گوشت تولیدی گوسفندان نر و گوسفندانی که وزن لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم داشتند را به عنوان گوشتی سالمتر از نظر شاخصهای چربی و با کیفیتتر از نظر شاخصهای رنگ معرفی کرد.
کیفیت گوشت
ترکیب اسیدهای چرب
وزن لاشه
جنس
گوسفند زل
2013
07
23
167
175
https://ijas.ut.ac.ir/article_35566_be9177b902f571a45de88d9c648f11e1.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
افزایش محتوای لایزوزیم تخم بلدرچین ژاپنی با مکمل سازی جیره¬ای اسیدهای آمینه
نجمه سادات
روحانی
محمد امیر
کریمی ترشیزی
مریم
نیکخواه
به منظور بررسی امکان تغییر غلظت و فعالیت آنزیم لایزوزیم در تحقیق حاضر چهار اسیدآمینه آسپاراژین، آرژنین، گلایسین و متیونین به جیره غذایی بلدرچینهای تخمگذار مکمل شد. برای مکمل سازی اسیدهای آمینه، یکسان بودن محتوای پروتئینی جیره در تمام گروههای آزمایشی اساس کار قرار گرفت و بدین منظور مقدار اسیدهای آمینه مکمل افزوده شده در گروههای آزمایشی معادل 235/0 درصد پروتئین خام بود. تعداد 72 قطعه بلدرچین تخمگذار در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 3 تکرار و 4 پرنده در هر قفس به مدت 30 روز مورد استفاده قرار گرفت. مکمل نمودن اسیدهای آمینه اثر مثبت و معنیداری بر روی درصد تولید تخم و توده تخم داشت (05/0P<)، ضریب تبدیل غذایی در بین گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری نشان نداد، لیکن از نظر عددی بهترین ضریب تبدیل مربوط به گروه شاهد بود (05/0P<). وزن پوسته، درصد سفیده، درصد زرده، ارتفاع سفیده، واحد هاو و ارتفاع زرده بین گروههای آزمایشی تفاوت معنیدار نشان دادند(05/0P<) و افزودن اسیدهای آمینه به جیره غذایی بلدرچینها موجب افزایش این صفات گردید. فعالیت آنزیم لایزوزیم با دو روش لایزوپلیت و کدورت سنجی سنجیده شد، مکمل نمودن اسیدهای آمینه آرژنین و آسپاراژین به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر موجب افزایش فعالیت آنزیم لایزوزیم در هر دو روش لایزوپلیت (05/0P<) و کدورت سنجی (05/0P<) شد. غلظت پروتئین لایزوزیم هم تحت تأثیر افزودن جیرهای اسیدهای آمینه قرار گرفت (05/0P<). بر اساس نتایج این تحقیق امکان افزایش لایزوزیم تخم از طریق مکمل سازی جیرهای اسیدهای آمینه وجود دارد.
اسیدهای آمینه
بلدرچین ژاپنی
تولید تخم
کیفیت داخلی تخم
لایزوزیم سفیده تخم
2013
07
23
177
186
https://ijas.ut.ac.ir/article_35567_2b6e1609bca53a726f8df3356b12e0c3.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
تعیین انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و حقیقی تفاله چغندر قند در شترمرغ با استفاده از دو روش جمع آوری کل فضولات و معرف اکسید کروم
مجتبی
ایاز
محمود
شیوازاد
محمد
حسین شهیر
علی
حاجی بابایی
سید عبداله
حسینی
هدف از انجام این تحقیق تعیین مقدار انرژی قابل متابولیسم ظاهری و ظاهری تصحیح شده بر حسب نیتروژن (AME و AMEn) و همچنین مقدار انرژی قابل متابولیسم حقیقی و حقیقی تصحیح شده بر حسب نیتروژن (TME و TMEn) تفاله چغندر قند در شترمرغ های نر 3 ماهه بود. تفاله چغندر قند در سطوح صفر، 15، 30 و 40 درصد در جیره پایه جایگزین شد. در تعیین AME و AMEn با استفاده از معرف، تفاله چغندر قند تنها در سطح 40 درصد در جیره پایه جایگزین گردید. به منظور انجام این آزمایش در روش جمع آوری کل فضولات و روش استفاده از معرف به ترتیب از 16 و 8 قطعه جوجه شترمرغ 3 ماهه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار استفاده شد. اندازه گیری مقدار AME تفاله چغندر قند به دو روش خورانیدن معرف اکسید کروم و جمع آوری کل فضولات انجام شد که مقادیر به دست آمده برای این دو روش در سطح 40 درصد به ترتیب 238 ± 3199 و 95 ± 2902 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. مقدار AMEn در دو روش مذکور در سطح 40 درصد به ترتیب 214 ± 3125 و 86 ± 2798 کیلوکالری بر کیلوگرم برآورد گردید. اندازه گیری مقدار TME و TMEn تفاله چغندر قند در این آزمایش با استفاده از مقادیر سطوح مختلف ماده آزمایشی توسط روش رگرسیونی به ترتیب 3215 و 3134 کیلوکالری بر کیلوگرم به دست آمد. نتایج حاصله نشان داد که اعداد مربوط به AME و TME و اشکال تصحیح شده آن ها براساس نیتروژن که در جداول احتیاجات مرغ ارائه شده اند بسیار پایین تر از اعداد انرژی قابل متابولیسم مواد خوراکی به دست آمده در شترمرغ است و برای مراحل ابتدایی رشد شترمرغ قابل استفاده نبوده و لذا تعیین انرژی قابل متابولیسم اقلام خوراکی مورد استفاده در تغذیه برای شترمرغ الزامی می باشد.
انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و حقیقی
تفاله چغندر قند
شترمرغ
2013
07
23
187
195
https://ijas.ut.ac.ir/article_35568_463694828a97aa6dba20c633861539be.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1392
44
2
اثر جایگزینی سطوح مختلف دانه ذرت به جای جو بر عملکرد گاوهای هلشتاین در اوایل دوره شیردهی
سید هادی
حسینی
یوسف
روزبهان
علیرضا
آقا شاهی
جواد
رضایی
به منظور بررسی اثرجایگزینی سطوح مختلف دانه ذرت به جای دانه جو در جیره بر عملکرد و برخیصفات تولیدمثلی دراوایل دوره شیردهی، تعداد 15 رأس گاو شیرده هلشتاین زایش دوم(11 ±26روز پس از زایش) با میانگین تولید شیر6/5 ± 7/36 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 75 روز (15 روز عادتدهی و 60 روز نمونهگیری) مورد بررسی قرار گرفتند.جیرههای آزمایشی همانرژی، همپروتئین وحاوی سطوح مختلف دانه ذرت (بهترتیب 80، 160 یا 240 گرم در کیلوگرم ماده خشک) به جای دانه جو بود. خوراکدهی بهصورت آزاد و به صورت جیره کامل مخلوط انجام شد. در طول دوره آزمایشی مقادیرماده خشک مصرفی روزانه، تولید و ترکیب شیر، تغییر وزن بدن، فراسنجههای شیمیایی پلاسما و صفات تولید مثلی اندازهگیریگردید. ماده خشک مصرفی، تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر، غلظت گلوکز و انسولین پلاسما، تعداد تلقیح منجر به آبستنی و فاصله زایش تا آبستنی در گروه مصرفکننده 80 گرم در کیلوگرم دانه ذرت، بهترتیب، برابر 76/24، 07/42 کیلوگرم در روز، 26/3 و 98/2 درصد، 1/60 میلیگرم در دسیلیتر، 409/0 میکروگرم در لیتر، 6/1 و 8/95 روز بود. جیرههای آزمایشی تأثیری بر میزان مصرف خوراک روزانه، تولید شیرو بازده خوراک مصرفی نداشت. با افزایش سطح ذرت در جیره، تغییرات چربی، پروتئین و لاکتوز شیر معنیدار نبود، هرچند درصد چربی و پروتئین اندکی افزایش یافت. با افزایش ذرت در جیره، غلظت انسولین پلاسما از نظر عددی اندکی افزایش، و غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات و کلسترول به میزان ناچیزی کاهش یافت. مصرف سطح 240 گرم در کیلوگرم ذرت به جای جو در جیره موجب کاهش اندک در تعداد تلقیح منجر به آبستنیو فاصله زایش تا آبستنی در مقایسه با سایر گروهها شد. در مجموع، جایگزینی دانه ذرت به جای دانه جو در جیره تأثیر معنیداری بر تولید و ترکیب شیر نداشت. از سوی دیگر، متابولیتهای خون و فراسنجههای تولید مثلی در اثر تغییر نسبت منبع نشاسته جیره تنها به میزان جزئی تغییر یافت.
دانه ذرت
دانه جو
تولید شیر
تولید مثل
گاو شیری
2013
07
23
196
206
https://ijas.ut.ac.ir/article_35569_41a9f4b921981b11dd6652447b773e8e.pdf