2024-03-29T14:16:03Z
https://ijas.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=3936
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
ارزش غذایی پنج گونه گیاهان شورپسند در منطقه سیستان
زهرا
حسینی نژادد
مصطفی
یوسف الهی
حسن
فضائلی
از پنج گونه از گیاهان شورپسند غالب در منطقه سیستان شامل علف شور (Salsola griffithii) ، سلمه تره(Chenopodium album) ، بونی (Aeluropus logopoidies) ، دم روباهی (Alopecurus textillis) و ازمک (Cardaria draba) در اواخر مرحله رویشی نمونه برداری شد. نمونه ها در شرایط سایه خشک و سپس آسیاب شدند و ترکیبات شمیایی آن ها شامل: ماده خشک، ماده آلی، خاکستر، پروتئین خام، چربی خام، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همی سلولز در آزمایشگاه اندازه گیری شد. تجزیه پذیری ماده خشک به روش in situ ، گوارش پذیری ماده آلی (OMD) و انرژی قابل متابولیسم (ME) به روش تولیدگاز برآورد گردید. نتایج نشان داد که در بین گونه های مورد مطالعه از نظر ترکیبات شیمیایی اختلافات معنی دار وجود داشت (05/0>p). میزان پروتئین خام بین 93/5 تا 73/14 درصد ، دیواره سلولی بین 30/34 تا 82/66 درصد و دیواره سلولی منهای همی سلولز بین 64/13 تا 46/41 درصد در ماده خشک متغیر بود. میزان خاکستر در علف شور بسیار بالا (87/46 درصد) و در گونه های دیگر بین 63/12 تا 18/16 درصد متغیر بود. میزان گوارش پذیری ماده آلی بین 13/66 تا 24/76 درصد بود که بیشترین آن مربوط به گونه علف شور و کمترین آن مربوط به گونه ازمک بود در حالی که میزان ماده آلی قابل گوارش در ماده خشک در علف شور (به دلیل خاکستر زیاد) کمترین حد (51/40درصد) و انرژی قابل متابولیسم آن نیزنسبت به گونه های دیگر پایین تر (95/6 در مقابل 47/9 تا 37/10 مگا ژول در کیلو گرم) بود (05/0p
تجزیه پذیری ماده خشک
تولید گاز
سیستان
گیاهان شورپسند
2012
05
21
1
10
https://ijas.ut.ac.ir/article_24904_5d83a4f6c1acedb88f2e3f44708affde.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
مقایسه سطوح مختلف مکمل ویتامینه در جیره پایانی بر عملکرد و پراکسیداسیون لیپیدی گوشت جوجههای گوشتی پرورش یافته در سیستمهای بستر و قفس
مجید
اله یاری شهراسب
حسین
مروج
محمود
شیوازاد
دو آزمایش جهت مقایسه اثر سطوح مختلف مکمل ویتامینه در دو سیستم پرورش بستر و قفس بر عملکرد و پراکسیداسیون لیپیدی گوشت جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای تنظیم شده بر پایه گندم و جو از سن 29 تا 42 روزگی انجام گرفت. آزمایش اول، با استفاده از 288 قطعه جوجه نر سویه راس 308 با چهار تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی روی بستر اجرا شد. آزمایش دوم، همزمان با آزمایش اول، با استفاده از 64 قطعه جوجه در قفسهای پرورشی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل 4 جیره حاوی سطوح صفر، 33/33، 66/66 و 100 درصد مکمل ویتامینه بود. در سنین 35 و 42 روزگی، وزن و خوراک مصرفی هر تکرار محاسبه و وزن لاشه، درصد چربی محوطه بطنی، میزان آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفراز (AST) و آلکالینفسفاتاز (ALP) اندازهگیری شد. همچنین، پس از کشتار، ران پرندگان به منظور ارزیابی میزان پراکسیداسیون لیپیدی به مدت 6 ماه در دمای 20- درجه سانتیگراد منجمد شد. براساس نتایج آزمایش اول، میزان پراکسیداسیون لیپیدی و AST در مقطع زمانی 36 تا 42 روزگی تحت تاثیر تیمار فاقد مکمل ویتامینه قرار گرفت (05/0P
بستر
پراکسیداسیون لیپیدی گوشت
جوجه گوشتی
قفس
مکمل ویتامینی
2012
05
21
11
21
https://ijas.ut.ac.ir/article_24905_9c016ecdd256b5529c1a32dca1d5c682.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
اثر سطوح مختلف کبالت درجیره بر عملکرد، غلظت ویتامین 12B پلاسما و سنتز پروتئین میکروبی در برههای نر مهربان
شهاب
بیشه سری
حسن
علی عربی
محمدمهدی
طباطبایی
دو آزمایش طراحی شد تا اثر سطوح مختلف کبالت جیره را بر عملکرد، غلظت ویتامین12B پلاسما و سنتز پروتئین میکروبی در برههای نر مهربان مورد بررسی قرار دهد. 28 رأس بره در آزمایش اول بطور تصادفی به چهارگروه تقسیم شدند و با جیره پایه حاوی 088/0 میلیگرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک تغذیه شدند و مکمل کبالت را با سطوح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0 یا 1 میلیگرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک به مدت 70 روز دریافت کردند. بره ها، در روزهای صفر، 35 و 70 آزمایش توزین و میزان خوراک مصرفی روزانه ثبت شد تا راندمان تولید بدست آید. جهت تعیین غلظت ویتامین12B پلاسما در روزهای 1 و 68 آزمایش خونگیری انجام شد. برای آزمایش دوم، 4 بره از هر کدام از تیمارهای آزمایش اول بطور تصادفی به قفسهای متابولیکی انتقال یافتند تا اثر کبالت بر سنتز پروتئین میکروبی اندازهگیری شود. این آزمایش شامل 12 روز با 6 روز عادتپذیری و 6 روز رکورد برداری از خوراک و ادرار بود. میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین ماده خشک مصرفی و راندمان تولید با مکمل کردن کبالت بهبود یافت و میانگین افزایش وزن روزانه و راندمان تولید در تیمار 3 بیشترین مقدار را نشان داد (05/0>p). در روز 68 کمترین مقدار ویتامین 12B پلاسما مربوط به تیمار 1 بود (05/0p p). نتایج نشان داد افزودن کبالت تا سطح 5/0 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک به جیره پایه حاوی 088/0 میلیگرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک مکملدهی مطلوب برای عملکرد، تولید ویتامین12B، و سنتز پروتئین میکروبی در برههای نر مهربان میباشد.
بره مهربان
سنتز پروتئین میکروبی
عملکرد
کبالت
ویتامین 12B
2012
05
21
23
31
https://ijas.ut.ac.ir/article_24906_bbfe1d27f939ea969fbf20d6d34a75e3.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
صرف جیره های پروبی(PRO BEE) بعنوان مکمل و جانشین پروتئینی در تغذیه کارگران زنبور عسل و تأثیر آن بر وزن، ذخیره پروتئین و چربی بدن (Apis mellifera)
سکینه
بابایی
غلامعلی
نهضتی پاقلعه
حسین
ملک زاده
سعید
عباسی
زمانی که گرده به مقدار کافی در طبیعت نباشد ضروریست زنبورداران برای جلوگیری از ضعیف شدن کلنیها، مکمل یا جانشین گرده تهیه نموده و در اختیار کلنیها قرار دهند. بدین منظور آزمایشی با 4 جیره غذایی PRO BEE در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار در انکوباتور بر روی کارگران زنبورعسل (Apis mellifera) انجام شد. جیرههای پروبی PRO BEE شامل: جیره 1 (پودر جانشین گرده)، جیره 2 (پودر مکمل گرده)، جیره 3 (کیک مکمل گرده)، جیره 4(کیک جانشین گرده) بود. مواد پایه تشکیل دهنده جیره ها شامل؛ دانه گرده گل، دانه سویا، مخمر، عسل، شکر و گلوتن ذرت بود. تاثیر تغذیه از تیمارهای آزمایشی بر روی میزان چربی و پروتئین لاشه در سنین مختلف (7، 14 و 21 روزگی)، همچنین مقدار مصرف غذا (تا پایان دوره آزمایش)، زمان و میزان تلفات اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که مقدار مصرف غذا و تلفات در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری دارند(05/0>p). بیشترین مقدار مصرف غذا مربوط به تیمار2 و کمترین آن مربوط به تیمار4 بود. نتایج کلی مطالعه فوق نشان داد که اثرات تغذیهای جیره های پروبی از نظر فاکتورهای مورد بحث تقریباً مشابه هم بودند و انتظار میرود که جیرههای پروبی با توجه به میزان بالای پروتئین(25 درصد) و سایر مواد مغذی مورد نیاز زنبورعسل تا حد زیادی موجبات رشد و سلامتی کلنی را فراهم نمایند.
پروتئین لاشه
جیرههای پروبی
چربی لاشه
کارگران زنبورعسل
وزن بدن
2012
05
21
33
40
https://ijas.ut.ac.ir/article_24907_a2357a0269fc2e070f6c604c6f501bc1.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
تاثیر سطوح مختلف مخلوط اسیدهای آلی و دو منبع مکمل متیونین بر عملکرد، شاخصهای لاشه و دستگاه گوارش جوجههای گوشتی
علی اصغر
ساکی
مرتضی
افتخاری
آزمایشی جهت بررسی مخلوط اسیدهای آلی و دو منبع متیونین بر عملکرد، شاخصهای لاشه و وزن دستگاه گوارش جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 600 قطعه جوجه تعیین جنسیت نشده سویه راس 308 به صورت آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر قفس با ابعاد 2×2/1 مترمربع که یک تکرار محسوب میشد، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح مخلوط اسیدهای آلی (با نام تجاری ارگاسید شامل اسید فرمیک، لاکتیک، مالیک، سیتریک، تارتاریک و ارتوفسفریک اسید) (صفر، 5/0 و 1 درصد) و دو منبع مکمل متیونین (DL- متیونین (پودری) و آنالوگ مایع هیدروکسی متیونین (آلیمت) بودند. آزمایش در دو دوره آغازین و رشد انجام شد. سطوح 5/0 و 1 درصد مخلوط اسیدهای آلی سبب افزایش میانگین وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی در همه دورهها شدند (05/0>P). در دوره رشد آلیمت نسبت به DL- متیونین سبب افزایش درصد وزن لاشه شد (05/0>P). سطح 1 درصد اسید آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به سطوح دیگر در دوره آغازین شد (05/0>P). در دوره رشد سطوح 5/0 و 1 درصد اسیدهای آلی بر درصد وزن سینه، افزایش معنیداری نسبت به سطح صفر اسید آلی نشان دادند (05/0>P). در 21 روزگی درصد چربی بطنی با سطح 1 درصد اسیدهای آلی بطور معنیداری بالاتر از 5/0 درصد و سطح 5/0 درصد بالاتر از سطح صفر بود (05/0>P). درصد وزن سکومها در 21 روزگی در سطح 1 درصد اسید آلی بطور معنیداری پایینتر از سطح صفر شد (05/0>P). طول روده باریک در 42 روزگی در سطوح 5/0 و 1 درصد نسبت به سطح صفر بیشتر بود (05/0>P). بطورکلی، کاربرد اسیدهای آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه، وزن سینه و طول روده باریک و کاهش وزن سکومها در 21 روزگی شد. همچنین آلیمت سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به DL- متیونین شد.
اسید آلی
جوجه گوشتی
شاخصهای لاشه
عملکرد
مکمل متیونین
2012
05
21
41
49
https://ijas.ut.ac.ir/article_24908_f284991a406e8d7826d8c0a607bb5d07.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
تأثیر سطوح مختلف زیلپاترول هیدروکلراید برعملکرد رشد، کیفیت لاشه و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی
حسن
خیرخواه
آرمین
توحیدی
حسین
مروج
مولا
محمدی آرخلو
این پژوهش به منظور ارزیابی اثر بتا آگونیست زیلپاترول هیدروکلراید بر عملکرد رشد و کیفیت لاشه جوجه های گوشتی راس انجام شد. بدین منظور، 80 جوجه ماده سویه 308 راس در چهار تکرار با پنج مشاهده مقادیر صفر (شاهد)، 2/0 ، 25/0 و 3/0 میلی گرم زیلپاترول هیدروکلراید بر کیلوگرم وزن زنده را از روز 25 تا 45 دوره پرورش به صورت روزانه دریافت کردند. هر پرنده به صورت جداگانه در روزهای 25 و 45 وزن کشی شدند. خونگیری دو بار و در روزهای 25 و 45 انجام گرفت. مصرف زیلپاترول در روز 45 قطع و در روز 48 وزن کشی و کشتار انجام شد. مصرف زیلپاترول هیدرو کلراید سبب کاهش مصرف خوراک و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد و مقدار 25/0 بهترین نتایج را در برداشت (05/0 p< ). در میانگین صفات مختلف لاشه، تفاوت معنی داری بین تیمار ها مشاهده نشد. مصرف زیلپاترول هیدروکلراید اثر معنی داری بر غلظت گلوکز و کلسترول داشت (05/0 p< ). زیلپاترول هیدرو کلراید سبب افزایش درصد پروتئین و کاهش چربی گوشت ران و ساق شد (05/0 p< ). بنابراین پیشنهاد می شود که مصرف زیلپاترول هیدرو کلراید در جوجه های گوشتی می تواند سبب بهبود عملکرد رشد و کیفیت لاشه شود.
بتا آگونیست
جوجه های گوشتی
زیلپاترول هیدروکلراید
عملکرد رشد
کیفیت لاشه
2012
05
21
51
60
https://ijas.ut.ac.ir/article_24909_d212be9193e3885e9a8f77ffb9ce8ee8.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
مقایسه ارزش غذایی کنجاله منداب و کنجاله تخم پنبه در تغذیه گاوهای هلشتاین
علی
خلج هدایتی
حمید
امانلو
علی
نیکخواه
طاهره
امیرآبادی
نجمه
اسلامیان فارسونی
برای مقایسه ارزش غذایی کنجاله منداب و کنجاله تخم پنبه در تغذیه گاوهای هلشتاین، 20 راس گاو شیرده نژاد هلشتاین با میانگین وزن 34 580 کیلوگرم و با روزهای شیردهی 10±100 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. جیرههای آزمایشی شامل چهار سطح 0 ، 8 ، 14 و 25 درصد کنجاله منداب بودند که جایگزین کنجاله تخم پنبه و جو در جیرهها شدند. جیرهها از لحاظ پروتئین خام و انرژی خالص شیردهی یکسان بودند. گاوها با جیرههای کاملا مخلوط به مدت 60 روز تغذیه شدند. جیرهها با بالاترین درصد جایگزینی، تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد و 2/3 درصد چربی بالاتری نسبت به جیره شاهد نشان دادند، اما از لحاظ ترکیبات شیر افزایش عددی و غیر معنیدار در درصد و مقدار آنها مشاهده گردید(05/0P>). از لحاظ pH شکمبه و pH مدفوع نیز تفاوت معنیداری بین جیرهها مشاهده نشد. همچنین قابلیت هضم ظاهری جیرهها تفاوت معنیداری را نشان ندادند. در بین ترکیبات خون؛ غلظت کلسیم، فسفر، گلوکز، کل پروتئین، آلبومین و نیتروژن اورهای پلاسما تفاوت معنی داری بین جیرهها نشان نداد، اما میزان کلسترول خون به طور معنیداری در بین جیرههای آزمایشی متفاوت بود( 05/0 P< )، به طوریکه بالاترین میزان کلسترول مربوط به جیرههای 3 و 4 (به ترتیب 6/233 و 2/271 میلی گرم در دسیلیتر) بود. غلظت هورمون تری یدوتیرونین(T3) تفاوت معنیداری بین جیرههای آزمایشی نشان نداد، اما تیروکسین (T4) کاهش معنیداری را با افزایش سطح کنجاله منداب نشان داد، به طوریکه کمترین مقدار(06/3 نانوگرم در دسیلیتر) مربوط به جیره آزمایشی 4 بود.
کنجاله تخم پنبه
کنجاله منداب کانادایی
گاوهای هلشتاین
2012
05
21
61
70
https://ijas.ut.ac.ir/article_24910_8b322362ae40080eb7ed9eba6717bc0f.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
بررسی ارزش غذایی ضایعات انجیر، با و بدون استفاده از آنزیم، در تغذیه جوجههای گوشتی
علی
عباسی آغوی
محمد
سالار معینی
در این مطالعه دو آزمایش به منظور تعیین انرژی قابل سوخت و ساز و بررسی اثر ضایعات انجیر (با و بدون آنزیم ناتوزیم پلاس) بر عملکرد جوجههای گوشتی انجام گرفت. در آزمایش اول انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای تعادل نیتروژن به روش جمع آوری کل فضولات با استفاده از خروس های بالغ لگهورن تعیین شد. در آزمایش دوم تاثیر استفاده از 3 سطح ضایعات انجیر (صفر، 5 و 10 درصد) و 2 سطح آنزیم (صفر و 04/0 درصد) بر عملکرد جوجه خروس های گوشتی سویه راس تا سن 42 روزگی، در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2، مورد مطالعه قرار گرفت. به هر کدام از 6 جیره آزمایشی، 4 تکرار متشکل از 10 قطعه جوجه خروس اختصاص یافت. در سن 42 روزگی یک پرنده از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب شد و پس از توزین و خونگیری، ذبح گردید. سپس وزن اندامهای مختلف شامل ران، سینه، پانکراس، قلب، کبد و طحال و همچنین طول دستگاه گوارش اندازهگیری شد. در آزمایش اول میزان انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای نیتروژن انجیر ضایعاتی 2640 کیلوکالری در کیلوگرم تعیین شد. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان داد که استفاده از ضایعات انجیر تا سطح 10 درصد تاثیر منفی بر عملکرد جوجههای گوشتی ندارد. به عبارت دیگر استفاده از سطوح مختلف انجیر در جیره اثر معنیداری روی وزن زنده، مصرف خوراک، ضریب تبدیل و وزن نسبی قطعات لاشه و اندامهای داخلی در سنین مختلف نداشت. استفاده از آنزیم نیز تاثیر قابل توجهی بر پارامترهای فوق نداشت (05/0p). با افزایش سطح انجیر در جیرهها سطح کلسترول و LDL کاهش و سطح HDL افزایش یافت.
آنزیم
انرژی قابل سوخت و ساز
جوجههای گوشتی
ضایعات انجیر
عملکرد
فاکتورهای خونی
2012
05
21
71
81
https://ijas.ut.ac.ir/article_24911_f907b6cb7b1e8bc01542927403dfde5c.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
مقایسه خصوصیات الیاف و فولیکول گوسفندان کیوسی، آرخامرینوس*مغانی و سافولک*مغانی
حمیدرضا
انصاری رنانی
حمیدرضا
باقرشاه
سپهر
مرادی
سیدمجتبی
سیدمومن
این تحقیق به منظور مقایسه خصوصیات الیاف و فولیکول های تولید کننده الیاف گوسفندان انجام گرفت. 40 رأس میش غیر شیرده (16 رأس کیوسی، 12 رأس آرخامرینوس*مغانی و 12 رأس سافولک*مغانی) با میانگین سنی مشابه (22 ماه)، در یک دوره آزمایشی 50 روزه مورد استفاده قرار گرفت. پس از اتمام دورة آزمایش، از هر گوسفند به مقدار 50 گرم پشم و یک قطعه پوست نمونه برداری شد. نمونه های پشم و پوست به منظور اندازه گیری خصوصیات الیاف و فولیکول مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی نشان داد که راندمان، طول دسته الیاف و درصد الیاف مدولایی در گوسفندان سافولک*مغانی بیشتر از گوسفندان کیوسی و آرخامرینوس*مغانی بود (01/0P
الیاف
فولیکول های اولیه
فولیکول های ثانویه
گوسفند
2012
05
21
83
89
https://ijas.ut.ac.ir/article_24912_bb6a2203a16802ab18ef9fa55bf50919.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های شیری کوچک
محمود
وطن خواه
مهراب
فرجی
علی اکبر
قره داغی
علیرضا
آقاشاهی
در این مطالعه به منظور برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک از تعداد 495 واحد گاوداری در 52 روستای شهرستان های مختلف استان چهار محال و بختیاری شامل 1321 راس گاو مولد و 2811 راس کل گله طی زمستان 1388 تا تابستان 1389 استفاده شد. نحوه جمع آوری داده ها به صورت پرسش نامه ای و استفاده از اطلاعات یک سال گذشته گاودار، رکوردهای یاداشت شده، رکوردگیری مستقیم و مصاحبه با گاودار بود. با استفاده از منابع درآمد و هزینه برای هر گله تعداد 5 فرصت اقتصادی محاسبه شد. فرصت اقتصادی، مقدار درآمد اضافی است که اگر گاوداران بتوانند شاخص های بهره وری مختلف را تا حد اهداف قابل دسترس ارتقاء بدهند، عاید آن ها خواهد شد. میانگین کل شاخص ها به صورت 99/6 درصد برای متوسط تلفات گوساله، 07/30 ماه برای متوسط سن در اولین گوساله زایی، 77/15 ماه برای متوسط فاصله گوساله زایی، 93/335 روز برای متوسط طول دوره شیردهی و 30/13 کیلوگرم برای متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو و اهداف قابل دسترس به ترتیب 85/3 درصد، 29 ماه، 15 ماه، 376 روز و 18 کیلوگرم بودند. مجموع فرصت های اقتصادی برآورد شده معادل 10523 هزار ریال به ازای هر راس گاو در سال به ترتیب اولویت شامل 5769 هزار ریال (22/57 درصد از کل) برای متوسط شیر تولیدی روزانه هر راس گاو، 1630 هزار ریال (06/23 درصد از کل) برای متوسط طول دوره شیردهی، 1586 هزار ریال (68/12 درصد از کل) برای متوسط سن در اولین گوساله زایی، 169 هزار ریال (46/5 درصد از کل) برای متوسط فاصله گوساله زایی و 180 هزار ریال (58/1 درصد از کل) برای متوسط تلفات گوساله بودند. تنوع قابل ملاحظه ای برای فرصت های اقتصادی پنج گانه، درصد آن ها از کل و مجموع فرصت های اقتصادی در مناطق مختلف استان، فصول مختلف و همچنین نژادهای متفاوت وجود داشت. بنابراین، افزایش متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو و طول دوره شیردهی و همچنین کاهش متوسط سن در اولین گوساله زایی و فاصله گوساله زایی در افزایش سودآوری و بهره وری موثر هستند.
اقتصادی
فرصت
گاوداری های کوچک.
2012
05
21
91
102
https://ijas.ut.ac.ir/article_24913_47b94ffebeec5762eae5e2df21ac0d36.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
استفاده از روش تحلیل مولفههای اصلی برای پیش بینی صفت وزن دنبه در گوسفندان نژاد لری بختیاری
محمدرضا
بختیاری زاده
محمد
مرادی شهربابک
حسین
مرادی شهربابک
محمود
وطن خواه
به منظور بررسی ارتباط 11 صفت وزن زنده، طول بدن حیوان، محیط دور بدن، قد حیوان، عرض وسط دنبه، عرض پایین دنبه، عرض بالای دنبه، طول دنبه، طول شکاف دنبه، عمق دنبه و محیط دور دنبه با صفت وزن دنبه از اطلاعات 731 راس گوسفندان لری بختیاری و با هدف از بین بردن مشکل همراستایی چندگانه، از روشهای تحلیل مولفههای اصلی و حداقل مربعات معمولی استفاده گردید. وجود همراستایی چندگانه با استفاده از عامل تورم واریانس (بیشتر از 5 یا 10) در بعضی از متغیرهای مستقل شناسایی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مشکل همراستایی چندگانه موجود در اطلاعات مربوط به ارتباط بین وزن دنبه گوسفند لری بختیاری با 11 متغیر مستقل مربوط به این صفت با استفاده از روش تابعیت مولفههای اصلی قابل حل میباشد. همچنین از کل این 11 متغیر صفات طول شکاف دنبه، عمق دنبه و محیط دور دنبه به ترتیب بالاترین ضریب را در برآورد وزن دنبه و به همین ترتیب صفات محیط دور بدن و طول دنبه به ترتیب کمترین ضریب را در برآورد وزن دنبه به خود اختصاص دادند.
تحلیل مولفههای اصلی
گوسفند لریبختیاری
همراستایی چندگانه
2012
05
21
103
111
https://ijas.ut.ac.ir/article_24914_50f90232f91d0760af85dce64ea61126.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
اثر عوامل مادری بر پارامترهای ژنتیکی صفات عملکرد یک لاین مادری تجاری مرغ گوشتی
جواد
احمدپناه
رسول
واعظ ترشیزی
در این تحقیق اثر عوامل ژنتیکی افزایشی و محیطی مادری بر صفات وزن بدن در سن 6 هفتگی، وزن لاشه، وزن سینه، عرض سینه، میزان هماتوکریت خون، افزایش وزن بدن، مقدار غذای مصرفی، و باقیمانده ی غذای مصرفی با استفاده از داده های جوجههای گوشتی یک لاین تجاری مادری مورد بررسی قرار گرفت. برای هر صفت، 6 مدل مختلف حیوان با و بدون اثر عوامل مادری برازش و مناسبترین مدل از طریق آزمون نسبت لگاریتم درستنمایی تعیین گردید. دادهها با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده و نرمافزار DMU تجزیه و تحلیل شدند. اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم، ژنتیکی افزایشی مادری، محیطی مادری و کوواریانس اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری برای صفات وزن بدن در 6 هفتگی، عرض سینه، مقدار غذای مصرفی، باقیمانده ی غذای مصرفی و افزایش وزن بدن معنیدار (01/0P
حداکثر درستنمایی محدود شده.
صفات عملکرد
عوامل مادری
لاین گوشتی
2012
05
21
113
122
https://ijas.ut.ac.ir/article_24915_20dd2afcd09dedb1bf369154c8f724be.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
استفاده از مؤلفههای اصلی ماتریس ضرایب تابعیت تصادفی جهت تغییر ژنتیکی منحنی شیردهی گاوهای هلشتاین در ایران
حسین
مهربان
اردشیر
نجاتی جوارمی
سیدرضا
میرایی آشتیانی
حسن
مهربانی یگانه
ونولیا
ایبانز اسکریچ
هدف از این تحقیق، بررسی اثر مؤلفههای اصلی ماتریس ضرایب تابعیت تصادفی بر روی منحنی شیردهی و تشکیل شاخص انتخاب اصلاحی براساس این مؤلفهها جهت تغییر منحنی شیردهی، برآورد واریانس ژنتیکی افزایشی و فنوتیپی و همچنین برآورد وراثتپذیری این شاخص در گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین منظور دوره شیردهی 301 (5 الی 305) روزه به 10 مرحله به گونهای تقسیم شد که در (شاخص اصلاحی محدود نشده)این مراحل دارای ارزش یکسان و در (شاخص اصلاحی محدود شده) براساس میزان پیشرفت ژنتیکی مورد نظر در هر مرحله شیردهی ارزشهای وزنی آنها محاسبه شدند. نتایج نشان داد که اولین مؤلفه اصلی بر روی سطح تولید شیر اثر داشته و دومین مؤلفه اصلی با تداوم شیردهی رابطه داشتند. مؤلفه اصلی سوم باعث افزایش(کاهش) تولید شیر در اوائل و اواخر (اواسط) دوره شیردهی و مؤلفه اصلی چهارم باعث کاهش(افزایش) تولید در اوائل(اواخر) و اواسط نیمه دوم(اول) منحنی شدند. به دلیل تأکید بیشتر بر روی تداوم شیردهی و کاهش پیشرفت ژنتیکی تولید شیر در مراحل اولیه شیردهی، ضرایب وزنی مؤلفههای اول(دوم) و سوم(چهارم) این شاخص در مقایسه با کاهش(افزایش) یافتند. میزان وراثتپذیری (08/0) نسبت به (33/0) به دلیل کاهش واریانس ژنتیکی افزایشی در نتیجه کواریانس ژنتیکی منفی بین مراحل شیردهی، کاهش یافت و افت پیشرفت ژنتیکی را به همراه داشت.
پیشرفت ژنتیکی
تابعیت
تصادفی
تداوم شیردهی
شاخص انتخاب محدود شده
2012
05
21
123
130
https://ijas.ut.ac.ir/article_24916_1903aad8de49483bd9c2fdf9b279c178.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
تعیین چندشکلی پروتئینهای آلبومین، هموگلوبین و ترانسفرین و بررسی ارتباط آنها با برخی از صفات تولیدی در گوسفند نژاد کرمانی
زکریا
قدیری
محمد
مرادی شهربابک
حسین
مرادی شهربابک
قدرت اله
رحیمی
چند شکلی پروتئینهای آلبومین، هموگلوبین و ترانسفرین در 300 راس گوسفند نژاد کرمانی از جمعیت ایستگاه اصلاحنژاد گوسفند کرمانی در شهربابک تعیین شد. جهت تعیین چند شکلی پروتئین هموگلوبین از الکتروفورز افقی استات سلولز با بافر پیوسته و جهت تعیین چند شکلی پروتئینهای آلبومین و ترانسفرین از الکتروفورز افقی ژل پلیآکریل آمید با بافر ناپیوسته استفاده شد. الکتروفورز پروتئین هموگلوبین دو آللA وB این پروتئین را به ترتیب با فراوانی 5/26 و 5/73 درصد مشخص کرد که به صورت سه ژنوتیپAA، AB و BBبا فراوانی6/4، 8/43 و 6/51 وجود داشتند. فراوانی آللA هموگلوبین در گوسفند کرمانی نسبت به سایر نژادهای مطالعه شدهی ایران بیشتر بود. از مجموع 11 آلل شناخته شدهی ترانسفرین 8 آلل A, G, B, L, C, D, E, Q به ترتیب با فراوانی 55/0، 01/2، 16/9، 11/27، 37/0، 7/46، 28/1و 82/12 درصد مشاهده شد که 19 ژنوتیپ را تشکیل داده بودند و ژنوتیپ BC بیشترین و ژنوتیپهایAL, LL کمترین فراوانی را داشتند. الکتروفورز آلبومین در جمعیت مورد مطالعه دو ژنوتیپSS وSW را بهترتیب با فراوانی 98 و 2 درصد مشخص کرد. سپس ارتباط پروتئینها با وزن بدن در سنین مختلف، اضافه وزن روزانه و تولید پشم بررسی شد که اثر هموگلوبین و ترانسفرین بر روی وزن 12 ماهگی معنیدار بدست آمد(05/0P
آلبومین
پشم
ترانسفرین
چندشکلی
گوسفند کرمانی
نشانگر
هموگلوبین
وزن و اضافه وزن.
2012
05
21
131
139
https://ijas.ut.ac.ir/article_24917_284b6de0c9bed4d7ba500aca96d9fe25.pdf
علوم دامی ایران
2008-4773
2008-4773
1391
43
1
مطالعه تغییرات چند شکلی ترانسفرین با صفات اقتصادی لاشه و دنبه در گوسفند ماکوئی
امیرحسین
خلت آبادی فراهانی
حسین
مرادی شهربابک
حسین
محمدی
به منظور تعیین چند شکلی پروتئین ترانسفرین و بررسی ارتباط آن با برخی صفات اقتصادی لاشه در گوسفند ماکوئی، از 576 رأس بره نر و ماده خونگیری و به ازاء هر رأس حیوان با دو نوع ونوجکت (حاوی ماده ضد انعقادی EDTA و بدون ماده ضد انعقاد) خونگیری انجام شد و سپس پلاسما و سرم بطور مجزا در آزمایشگاه مرکزی علوم دامی کرج تفکیک و در 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. رکوردهای مربوط به صفات لاشه و دنبه در کشتارگاه میثم واقع در رباط کریم ثبت شدند. جهت تعیین چند شکلی ترانسفرین از الکتروفورز افقی با ژل پلی آکریل آمید استفاده شد. نتایج حاصل از الکتروفورز نمونهها 24 نوع ژنوتیپ با 10 نوع آلل را برای پروتئین ترانسفرین مشخص کرد که فراوانی آللها به ترتیب فراوانی عبارتند از C، B، D، A، E، G، L، K، M، Q که آلل C با فراوانی 290/0 فراوانترین آلل و آلل M با فراوانی 004/0 نادرترین آلل بود. چند شکلی پروتئین ترانسفرین با وزن زنده، وزن لاشه گرم، وزن لاشه گرم بدون دنبه و وزن دنبه در سطح بالایی معنیدار بود (01/0P).
ترانسفرین
چند شکلی
دنبه
صفات لاشه
گوسفند ماکویی
2012
05
21
141
149
https://ijas.ut.ac.ir/article_24918_396cab0503f129455692ae441caadc32.pdf