TY - JOUR ID - 75986 TI - قیمت‌گذاری شیر خام بر مبنای فرآورده‌های لبنی پر مصرف در بازار ایران JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - توکل نیا, معصومه AU - صادقی سفیدمزگی, علی AU - شیروانی بروجنی, نرگس AU - قربانی, غلامرضا AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران AD - دکتری تخصصی مهندسی صنایع، مدیر ارشد منبع‌یابی و تامین، شرکت سولیکو کاله، تهران، ایران AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان- ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 1 SP - 9 EP - 16 KW - ترکیبات شیر KW - قیمت‌گذاری چند مؤلفه‌ای KW - محصولات لبنی مرجع DO - 10.22059/ijas.2020.287304.653729 N2 - در این پژوهش، برای قیمت‌گذاری شیر یک روش چند مؤلفه‌ای پیشنهاد و با روش فعلی مابه التفاوت جزئی مقایسه شد. برای این منظور از خصوصیات کمّی و کیفی شیر خام و محصولات لبنی، اطلاعات اقتصادی مربوط به قیمت فروش و هزینه تولید محصولات لبنی در سال 1396 استفاده شد. پنیر، خامه، شیرخشک بدون چربی و شیر نوشیدنی بعنوان محصولات مرجع و پر مصرف در نظر گرفته شدند. بعد از محاسبه درآمد خالص هر محصول مرجع، با در نظرگرفتن ترکیبات و نسبت تولید آنها، ارزش هر درصد چربی و پروتئین با استفاده از روش حداقل مربعات وزنی برآورد شد. ارزش هر درصد چربی و پروتئین به‌ترتیب 2741 و 1311 ریال و قیمت یک کیلوگرم شیر پایه با 2/3 درصد چربی و 0/3 درصد پروتئین 12704 ریال برآورد شد که اندکی بالاتر از قیمت پایه فعلی 12500 ریال بود. تفاوت ارزش ریالی باکیفیت­ترین و کم‌ کیفیت­ترین شیر در روش قیمت‌گذاری چند مؤلفه ای بیش از دو برابر روش فعلی مابه التفاوت جزئی بود. برای افزایش قابلیت پذیرش قیمت‌گذاری چند مؤلفه­ای توسط شرکت‌های لبنی و دامداران لازم است، در ساختار قیمت­گذاری فرآورده‌های پروتئینی تجدید نظر صورت گیرد. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_75986.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_75986_c8ba6b34261f34bda777b0632aede02a.pdf ER -