TY - JOUR ID - 75604 TI - اثر گروه‌بندی تغذیه‌ای بر عملکرد تولیدی و درصد حذف و علل آن در گله گاوهای شیری هلشتاین JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - صالح پور, مرتضی AU - امانلو, حمید AU - میرزایی الموتی, حمیدرضا AU - اسلامیان فارسونی, نجمه AD - دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، ‏سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 50 IS - 4 SP - 341 EP - 350 KW - تک ‏TMR KW - چند ‏TMR KW - ‎ ‎عملکردهای تولیدی KW - گروه‌بندی DO - 10.22059/ijas.2020.287871.653732 N2 - هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر سیستم خوراک‏‌‏دهی تک‌گروهی (TMR1) در مقایسه با چندگروهی (TMR4) بر روی توان تولیدی و ترکیبات شیر طی یک دوره شیردهی کامل بود. چهارصد و هشتاد و چهار رأس گاو هلشتاین شیرده براساس روز شیردهی بلوک­بندی (158 رأس در اولین، 134 رأس دومین و 192راس در سومین دوره شیردهی و یا بالاتر) و به دو سیستم خوراک‏‌‏دهی تک گروهی (TMR1) و چند گروهی (TMR4) به‌طور تصادفی اختصاص یافتند. میانگین تولید شیر روزانه در تیمارهای TMR4 و TMR1 به‌ترتیب 97/36 و 01/41 کیلوگرم در روز بود و تولید شیر در گروه TMR1 در مقایسه با TMR4 به‌میزان 04/4 کیلوگرم در روز افزایش (01/0>P) یافت. تولید شیر تصحیح­شده براساس 4 درصد چربی تحت تأثیر تیمار آزمایشی قرار گرفت (01/0>P)، به‏‌‏طوری‏‌‏که گاوهای تغذیه‏‌‏شده با TMR1در مقایسه با گاوهای تغذیه‏‌‏شده با TMR4 شیر بیشتری تولید کردند (46/37 در مقابل 1/33 کیلوگرم در روز). درصد ترکیبات شیر (درصد چربی و پروتئین) تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (01/0