TY - JOUR ID - 73685 TI - تعیین سطح بهینه جرم ذرت در جیره جوجه‌های گوشتی بر مبنای روش مدیریت تصمیم گیری چندشاخصی و حداکثرسازی سود اقتصادی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - علیزاده قمصری, امیرحسین AU - حسینی, سید عیداله AU - شریعتمداری, فرید AU - توکلی, مجید AU - لطف الهیان, هوشنگ AD - استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - دانشیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - استاد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 50 IS - 2 SP - 149 EP - 157 KW - تصمیم‌گیری چند شاخصی KW - جرم ذرت KW - جوجه گوشتی KW - روش اقتصادی DO - 10.22059/ijas.2019.280911.653701 N2 - آزمایشی به­منظور تعیین سطح بهینه جرم ذرت (حاوی روغن زیاد) در جیره جوجه­های گوشتی انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی، پنج تکرار و 30 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی از سن 15 تا 42 روزگی صورت گرفت. گروه‌های آزمایشی شامل پرندگان دریافت­کننده سطوح صفر (شاهد)، 5، 10، 15 و 20 درصد جرم ذرت بودند. در طول دوره آزمایش صفات مربوط به عملکرد، شاخص­ تولید، هزینه خوراک مصرفی به­ازای هر کیلوگرم وزن زنده، پاسخ­های ایمنی هومورال و ریخت‌شناسی بافت روده مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین سطح بهینه جرم ذرت در جیره از روش مدیریت تصمیم­گیری چند شاخصی (TOPSISیاTechnique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) و روش حداکثرسازی سود اقتصادی استفاده شد. بر اساس نتایج به­دست­آمده، سطح بهینه افزودن جرم ذرت به جیره با استفاده از روش مدیریتی TOPSIS و روش حداکثرسازی سود اقتصادی به­ترتیب 59/6 و 98/6 درصد تعیین شد. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_73685.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_73685_bfde14434265d272eabf7d48b8aad259.pdf ER -