TY - JOUR ID - 69371 TI - تأثیر سطوح مختلف نانوامولسیون اسانس رازیانه بر نسبت بازده انرژی و پروتئین، کیفیت بستر و فضولات و ویژگی‏ های رفاهی جوجه‏ های گوشتی تحت تنش گرمایی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - میرزایی, حدیث AU - قربانی, محمدرضا AU - سالاری, سمیه AU - مهرنیا, محمد امین AD - دانشجوی دکتری تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان AD - استادیار، گروه صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 3 SP - 405 EP - 414 KW - تنش گرمایی KW - جوجه‌های گوشتی KW - نانوامولسیون اسانس رازیانه KW - ویژگی‌های رفاهی DO - 10.22059/ijas.2018.254413.653626 N2 - آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف نانوامولسیون اسانس رازیانه بر نسبت بازده انرژی و پروتئین، کیفیت بستر و فضولات و ویژگی‏های رفاهی جوجه‏های گوشتی تحت تنش گرمایی انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به 5 تیمار و 4 تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره پایه بدون هیچ افزودنی)، جیره پایه به همراه 200 میلی‏گرم بر کیلوگرم اسانس و جیره پایه به همراه سطوح 50، 100 و 200 میلی‏گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس رازیانه بودند. نتایج این آزمایش نشان دادند که ترانس-آنتول، فنچون و لیمونن به ترتیب با 42/81، 16/7 و 98/4 درصد، از ترکیبات اصلی اسانس رازیانه بودند. نسبت بازده پروتئین و انرژی تحت تأثیر تیمار­های مختلف آزمایشی قرار نگرفتند (05/0P>). pH فضولات به هنگام استفاده از نانوامولسیون در سطح 200 میلی‏گرم بر کیلوگرم به‌صورت معنی­داری کمتر از سطوح 50 و 100 میلی‏گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس رازیانه و گروه شاهد بود. رطوبت بستر به هنگام استفاده از جیره حاوی 50 میلی‏گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس رازیانه نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0≥P). سوختگی مفصل خرگوشی و سینه به هنگام استفاده از نانوامولسیون اسانس رازیانه در سطح 50 میلی‏گرم بر کیلوگرم نسبت به سایر گروه‏ها کمتر بود (05/0≥P). بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می­رسد که استفاده از نانوامولسیون اسانس رازیانه در شرایط تنش گرمایی می‏تواند با کاهش رطوبت بستر باعث بهبود ویژگی‏های رفاهی جوجه‏های گوشتی شود. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_69371.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_69371_60a205b9d7917e312fdc31bf28be0919.pdf ER -