TY - JOUR ID - 69367 TI - تعیین سطح بهینه زرده تخم‌مرغ در رقیق‌کننده انجماد اسپرم بز با ارزیابی‌های برون تنی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - تار, محمد AU - توحیدی, ارمین AU - زین الدینی, سعید AU - ژندی, مهدی AU - موذنی زاده, محمدحسین AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 3 SP - 361 EP - 370 KW - بز KW - رقیق‌کننده KW - زرده تخم‌مرغ KW - منی DO - 10.22059/ijas.2018.244405.653572 N2 - به ­منظور مقایسه اثر سطوح مختلف زرده تخم‌مرغ بر انجمادپذیری اسپرم بز، آزمایشی با استفاده از چهار رأس بز در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار انجام شد. نمونه‌ها دو بار در هفته از حیوانات جمع‌آوری و در رقیق‌کننده بر پایه زرده در دو سطح 15 و 20 درصد رقیق و سپس منجمد شدند. پس از یخ­گشایی، فراسنجه­های کیفی ازجمله ویژگی‌های حرکتی اسپرم با کمک CASA، یکپارچگی غشا، درصد سلول‌های اسپرم با غشای فعال، درصد سلول‌های اسپرم با شکل طبیعی، وضعیت آپپتوز، یکپارچگی آکروزوم و قطعه­قطعه‌شدن DNA  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از رویه GLM نرم‌افزارSAS  آنالیز شدند. جنبایی کل و جنبایی پیش‌رونده، در رقیق‌کننده حاوی 20 درصد زرده (به‌ترتیب 69/1±00/69 و 29/1±57/52) در برابر 15 درصد زرده (به‌ترتیب 69/1±21/68 و 29/1±35/52) تفاوت معنی‌دار نداشت. همچنین درصد اسپرم زنده، اسپرم با غشای فعال و درصد سلول‌های اسپرم طبیعی در رقیق‌کننده حاوی 20 درصد زرده (به­ترتیب 08/1±88/83، 43/2±80/72 و 85/1±31/84) و در رقیق‌کننده حاوی 15 درصد زرده (به­ترتیب 08/1±65/86، 43/2±37/72 و 85/1±25/79) اختلاف معنی­داری نداشتند. درصد اسپرم با آکروزوم سالم و نرخ قطعه‌قطعهشدن DNA بین دو گروه آزمایشی تفاوت معنی‌داری نداشت. اما در آزمون آپپتوزیس، سلول‌های اسپرم زنده  بیشتری در گروه حاوی 20 درصد (17/0±18/46) نسبت به گروه حاوی 15درصد (17/0±52/45) زرده دیده شد (05/0>P). داده­های حاضر نشان­دهنده بهبود نسبی انجمادپذیری اسپرم بز در رقیق­کننده حاوی 20 درصد زرده تخم­مرغ است، اما برای اظهارنظر دقیق‌تر در خصوص سطح مناسب زرده در رقیق‌کننده، به مطالعات باروری درون تنی نیاز است. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_69367.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_69367_2f751aa351e4111825f25faecdd47caa.pdf ER -