TY - JOUR ID - 67712 TI - تأثیر سطوح بالا آلفا- توکوفرول استات بر فراسنجه‌های بافت‌شناسی بیضۀ خروس‌های سنگین‌ مادر گوشتی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - اجعفر, مجید AU - زاغری, مجتبی AU - ژندی, مهدی AU - لطفی, لیلا AD - دانشجوی دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - دانشجوی سابق دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 1 SP - 123 EP - 131 KW - اپیتلیوم اسپرم‌ساز KW - خروس سنگین KW - لوله‌های اسپرم‌ساز KW - ویتامین E KW - یاخته‌های لایدیگ DO - 10.22059/ijas.2018.248235.653595 N2 - هدف از این بررسی ارزیابی تأثیر افزودن سطوح بالای آلفاتوکوفرول استات بر فراسنجه‌های بافت­شناسی بیضۀ خروس‌های سنگین مادر گوشتی بود. در این راستا، شمار 60 خروس مادر گوشتی راس 308 (با سن 20 هفته) در دو گروه وزنی استاندارد (30=شمار؛ kg169/0±109/3=میانگین وزن بدن) و سنگین (30=شمار؛ kg 161/0 ± 509/3= میانگین وزن بدن) تقسیم شدند. خروس­ها به‌صورت تصادفی در ده گروه تیماری تقسیم و به قفس­های انفرادی منتقل شدند (به‌صورت فاکتوریل 5×2 با شش تکرار در هر تیمار). تیمارهای آزمایشی با جیره­ای همسان افزون بر سطوح مختلف ویتامین E 0 (E0)، ۱۰۰ (E100)، ۲۰۰ (E200)، ۳۰۰ (E300)، ۴۰۰ (E400) میلی‌گرم در کیلوگرم جیرۀ ویتامین E به مدت ده هفته تغذیه شدند. در مدت آزمایش، گروه سنگین 30 درصد بیشتر از گروه سبک خوراک دریافت کرد. در پایان آزمایش خروس­ها کشتار شدند و بیضه­ها برای ارزیابی­های بافت­شناسی از لاشه جدا شدند. نتایج نشان داد، ویتامین E به‌صورت معنی­داری اندازۀ بیضه­ها و شمار لوله­های اسپرم‌ساز را در همۀ گروه­های تیماری نسبت به گروه شاهد (کنترل) افزایش داده است (05/0P≤). همچنین، در هر دو گروه وزنی، قطر بیضۀ چپ، قطر لوله­های اسپرم­ساز، ضخامت بافت پوششی (اپیتلیوم) اسپرم­ساز، شمار یاخته­های لایدیگ و شمار رگ‌های خونی برای گروه 400 میلی­گرم ویتامین E بالاتر بود (05/0P≤).  درکل، بنابر نتایج به‌دست‌آمده می­توان عنوان کرد، سطوح بالای ویتامین E (400 میلی­گرم در کیلوگرم جیره) موجب بهبود فراسنجه‌های بافت‌شناسی بیضۀ خروس شده است. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_67712.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_67712_3978eb7e6141e52cef932cfd8784b095.pdf ER -